2024 Aile Destek Ödemesi Nedir?

2024 Aile Destek Ödemesi Nedir?
2024 Aile Destek Ödemesi Nedir?
İhtiyaç sahibi olan ve dar gelirli ailelerin merak ettiği konulardan birisi de Aile Destek ödemeleridir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçinmekte zorlanan ihtiyaç sahibi ailelere katkıda bulunmak amacı ile Aile Destek Yardımında bulunmaktadır. Aile Destek Ödemesi Nedir?, Aile Destek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Aile Destek Ödemesi Nedir?

Aile Destek Ödemesi, dar gelirli ve geçinmekte zorluk çeken aileler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bir sosyal yardımdır. Aile Destek Programı kapsamında başvurusu kabul edilen ailelere 12 ay boyunca ödeme yapılır ve 12 ayın sonunda ise ailelerin tekrar ödeme alabilmesi için başvurunun yenilenmesi gerekmektedir.

Aile Destek Ödemeleri, ihtiyacı olan ailelere destek sağlarken, hanede bulunan kişi sayısına göre yardım yapmaktadır. Hanedeki kişi başına düşen gelir hesaplanarak, tutara göre yardım ödemesi yapılır. 

Aile Destek Ödemesinden Kimler Faydalanamaz?

  • 18 yaşından küçük olanlar,

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar,

  • Mavi Kart sahibi olanlar,

  • İkametgah adresi yurtdışında olanlar,

  • Hanesinde kamu personeli çalışanı bulunanlar,

  • Başvuran kişinin sicil kaydının temiz olmaması, 

  • Öğrenci yurtlarında kalan öğrenci olması,

  • Yetiştirme yurdunda olması,

  • Zorunlu askerlik görevini ifa etmiş olması durumlarında Aile Destek Ödemesinden faydalanamamaktadır. 

Aile Destek Programı Yardım Ücretleri

Geçinmekte zorlanan ve ihtiyaç sahibi olan ailelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan Aile Destek Programları başvuruda bulunan ve uygun koşulları sağlamış olan ailelere verilmektedir. Başvurusu onaylanan aileler aile destek yardımından yararlanmaya başlamaktadır.

Başvurusu onaylanan ailelere sağlanacak olan aile destek yardımı, hanedeki kişi başına düşen aylık gelire göre belirlenmektedir. Gelir tutarı aralıklarına göre;

Kişi başına düşen aylık

    Aylık destek tutarı(TL)

450 TL ve altı           

1250

450 TL ve üzeri - 911.15 TL ve altı

1100

911.15 TL - 1372 ve altı 

950

1372,30 üzeri - 2835,60 TL’den az

850

850 TL ile 1250 TL arasında değişmekte olan bu tutarlar, en fazla 12 ay süre ile Aile Destek Programı ödemesi olarak gerçekleşmektedir. 12 ayın son ayında ise yardım parası sona ermektedir.

Çocuk Sayısına Göre Aile Destek Programı Yardım Ücretleri

Aile Destek Programı, ihtiyaç sahibi olan aileler için yapılan bir yardım çeşididir. Ayrıca, Çocuk Destek Bileşeni ile başvuru yapan ailelerin de hanesine sağlanacak olan ek destek tutarları da mevcuttur. Bu ek destek tutarları, çocuk sayısına göre belirlenmektedir.

Çocuk sayısına göre alınan Aile Destek Programındaki tutar aşağıda belirtilmiştir.

Hanedeki Çocuk Sayısı 

  Aylık Destek Tutarı

1-2 çocuklu ailelere

350 TL

3 çocuklu ailelere

450 TL

4 çocuklu ailelere   

550 TL

5 ve üzeri çocuklu ailelere

650 TL


Aile Destek Paketi Bitince Tekrar Başvuru Yapılabilir Mi?

Başvuru yapan ailelerin, hanelerinin sosyoekonomik durumu göz önüne alınarak Aile Destek Programı başvurularını etkileyecek bir durum olduğunun tespit edilmesi halinde başvuruda bulunan ailenin Aile Destek Programı kapsamında yardım alması durdurulmaktadır.

Aile Destek Programına başvuruda bulunan ailelerinin, yapmış olduğu başvurunun reddedilmesi halinde, sosyoekonomik durumlarının değişmesi ihtimali de göz önüne alınarak bu ailelere Aile Destek Başvurusunu yeniden yapma hakkı da tanınmıştır.

Aile Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile Destek Başvurusu yapmak için, E-Devlet portalı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” sekmesinden, “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” hizmetine tıklayarak başvurular yapılabilmektedir.

E-Devlet üzerinden başvuru yapacak olan ihtiyaç sahibi aileler başvuruları yaparken, eksiksiz ve doğru bilgiler vererek yapmalıdır.

Başvurularını E-Devlet üzerinden yapmak istemeyen aileler, ikamet edilen adreste bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek burada da başvuru yapabilirler.

Aile Destek Programı Başvuru Şartları

  • Aile Destek Başvurusu yapan kişinin, ikamet adresinin Türkiye’de olmasına dikkat edilir. Türk vatandaşı olması zorunluluğu, ilk koşullarındandır.

  • Memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan kişilerin Aile Destek Başvuruları ön elemeye tabii tutulur ve kapsam dışında olması sebebi ile elenir.

  • Ön elemeden geçen Aile Destek Başvurusu yapmış olan kişinin, bulunduğu ikamet adresine, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenen kişiler hane ziyaretleri yapmaktadır. 

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının hane ziyareti yaparak elde ettiği bilgiler ile hanede bulunan tüm kişilerin gelir, servet ve harcamaları üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır.

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince yapılan hesaplamalar ile hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık asgari ücretin ⅓ ‘ünden az olması halinde Aile Destek Başvurusu kabul edilir.


Aile Destek Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Ön elemesi olumlu sonuçlanan kişilerin Aile Destek Başvurusu onaylanır. Onaylandıktan sonra en geç 1 ay içerisinde Aile Destek Programı kapsamında yardımları yapılmaktadır.

Aile Destek Programı Ödemeleri Ne Zaman Yatırılır?

Aile Destek Programı ödemeleri, aylık olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Aile Destek Başvurusu onaylanan başvuru sahiplerine, 850 TL ile 1250 TL arasında değişen bu ödemelerde, en fazla 12 ay süresince Aile Destek Programı ödemesi yapılmaktadır.


 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver