Yeni mezunlar nasıl iş bulabilir? Yeni mezun adaylar iş bulma sürecinde neler yapmalıdır?
Yeni mezunsunuz ve hayalinizdeki işte çalışmak için günde yüzlerce başvuru mu yapıyorsunuz? Yoksa iş fırsatlarını takip ederek tüm çevrenize nasıl bir iş aradınızdan mı bahsediyorsunuz? Eğer bunlar size de tanıdık geldiyse aradığınız tavsiyeler bu makalemizde sizleri bekliyor demektir.
Yeni mezunsanız okulun güvenli kıyısından bazen gelgitli bazen büyük dalgalarla karşılaşabileceğiniz iş yaşamına hoşgeldiniz diyebiliriz. Tabi bir işiniz varsa. Yok mu? O halde ilk hedefiniz hayalinizdeki işi bulmak olmalı değil mi? Hayalinizdeki işi bulmak için karşılacağınız zorluklarında başında tecrübe, iyi bir staj deneyimi ve iyi referanslar geliyor. Tüm bunların dışında bir de ekstra yapmanız gerekenler bulunuyor. İşte yeni mezunların iş bulma sürecini kolaylaştıracak öneriler;
1- Mülakatlara Etkili Şekilde Hazırlanın Mülakatlar iş başvurularının adeta can damarıdır. Geçireceğiniz olumlu bir mülakat deneyimi nasıl ki o işe alınacağınızın garantisi niteliğinde ise olumsuz geçireceğiniz bir mülakat da o işe alınmama sebebiniz olabilir. Özellikle yeni mezunsanız ve mülakatlarda heyecana kapılıyorsanız heyecanınızı yenmek için mülakat öncesi provalar yapabilirsiniz. Günümüz dijital çağından mülakatlarda sorulan soruları araştırabilir ve sizin de firmaya sormanız gereken soruları öğrenebilirsiniz. Mülakat sırasında ilk olarak sizden kendinizden bahsetmeniz talep edilebilir. Dikkatli olmalı ve öne çıkan özelliklerinizi vurgulamalısınız. İş konusundaki deneyimleriniz hakkında ise staj deneyimlerinizden ve öğrencilik döneminde varsa çalışmalarınızdan bahsetmelisiniz. Gönüllü staj deneyimleri bu konuda oldukça etkilidir. Mülakat sırasında ücret, mesai saatleri gibi konuları kesinlikle ilk açan kişi siz olmamalısınız. Eğer yukarıda belirtilen tavsiyelere uyar ve küçük mülakat provaları gerçekleştirirseniz başarılı bir mülakat geçireceğinizi umuyoruz.
2- Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın Burada öncelikli olarak sosyal medya profilinizi ele alalım artık firmalar adayları yalnızca iş arama portallarında öz geçmişleri ile değerlendirmemekte. Buna bağlı olarak adayların sosyal medya profillerini de göz önünde bulundurmaktadır. Bu sebeple sosyal medya profillinizdeki paylaşımlarınızda dikkatli olmalısınız. Asıl konu ise sosyal medyanın gücünü nasıl kullanacağınız. Yapmanız gereken sosyal medya gruplarına üye olmak, meslek gruplarını takip etmek ve burada eleman arayan firmalarda çalışan kişiler ile diyalog kurmak, sosyal ağlarda bağlantılar kazanmak, yeteklerinizi onaylatmak ve referans mektupları almak başta geliyor.
3- Kariyer Fuarlarını Değerlendirin Kariyer fuarları yeni mezun adaylar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Kariyer fuarlarında çalışmayı hayal ettiğiniz şirketlerde çalışan yetkililer ile tanışma ve konuşma fırsatı bulabilir, öz geçmiş doldurarak bırakabilir ve kendileri ile sosyal medya üzerinden bağlantınızı sürdürerek yeni iş fırsatlarına kapı aralayabilirsiniz. Eğer mezun olmak üzere bir adaysanız Üniversitelerde düzenlenen kariyer etkinliklerine katılabilirsiniz. Mesleğiniz ile ilgili kongre ve seminerlere katılmakta bu anlamda yeni kişiler ile tanışmanızı ve iş fırsatları yaratmanızı sağlayabilir.
4- İş Arama Portallarında Özgeçmiş Oluşturun İş arama portalları günümüzde iş arayan adaylar ile eleman arayan firmaları buluşturan bir aracı olması, içlerinde pek çok kategoride arama yapılabilmesi ve kriterler belirlenebilmesi adaylara uygun işi bulabilmelerinde çok yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda firmaların iş arama portallarının veri tabanları üzerinden eleman bulabilmeleri firmalarında sizlere kolaylıkla ulaşmasına imkan verebilmektedir. Fakat burada önemli olan nokta iş arama portallarında öz geçmişinizi sıklıkla güncellemeniz gerektiğidir. Öz geçmişiniz ne derece güncel olursa firmaların size ulaşma olasılığı da o derece fazla olacaktır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?