Kişilik testleri; kişilerin güçlü ve zayıf yönleri, motivasyonları ve tutumları hakkında bilgi verir. İşverenler tarafından işe alım süreçlerine yardımcı olmak için başvurulan yöntemlerdendir.
Kişilik Testi Nedir?
Kişilik testi, kişilik envanteri adı ile de sıkça kullanılan, iş başvurusunda bulunan adayların kişilik özelliklerini ölçmek ve kişilik tiplerini belirlemek için kullanmış olduğu psikolojik ölçüm metodudur. İşe alım aşamasında, yöneticiler için personel adaylarının kendine has olan yönlerine dair objektif ve bilimsel açılar sunar.
Kişilik testi, işverenin aradığı heves ve motivasyonun mevcut olup olmadığına karar vermede önemli bir rol oynamaktadır. Tutum ve genel çalışma prensipleri açısından ise işletmeye ne kadar uyum sağlayacağınız belirlenir.
İşe Alım Öncesi Kişilik Testi
İşe alım öncesi kişilik testi, iş görüşmelerinde görev tanımlarını doğru belirlemede önemli rol oynar. Başvuruda bulunan adayları sadece yetenekleri ve tecrübeleri ile değil, aynı zamanda güçlü olan kişilik özellikleri ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Güçlü kişisel özelliklere sahip, motivasyonu yüksek ve tutumları şirket kültürü ile uyuşan adaylar firmanın geleceğine yön verebilmektedir.
Kişilik testleri, mülakatlardan önce adaylara verilmektedir, bu testler ile aday kendi kişiliğine ve karakterine en çok uyum gösteren cevaplar ile soruları yanıtlar. Sonuçlarda ise; adayın ieltişim şekli, mizacı, karakter ve motivasyonu gibi altta yatan birçok özelliği keşfedilir.
Örnek olarak kişilik testleri; bir kişinin başka bir kişi ile nasıl iletişim kurmayı tercih ettiğini, stres ile nasıl başa çıktığını, takım çalışmasına yatkın olup olmadığını ve daha fazlasını anlatır.
Kişilik Testi Nasıl Yapılır?
Temel yetkinlikleri değerlendirmede yardımcı olan kişilik envanteri testi, görev tanımına uygun olan adayları belirlemek için doğru soruların yöneltilmesine yardımcı olur. İşe alma sürecinde uygulanan testler aynı zamanda kişinin zihinsel ve duygusal zekası hakkında fikir sahibi olunmasına katkı sağlar.
Kişilik envanter testinde doğru veya yanlış cevap bulunmaz. Kişilik testinde amaç, kişiyi tanımak ve hakkında bilgi sahibi olmaktır. Örneğin; muhasebe departmanı için bir personel alımı yapılacağında, teorik bilginin yanı sıra kriz yönetimi gibi becerilerde gerekebilir veya pazarlama ve satış departmanına personel alınacağı zaman adayın, iletişim becerilerine insan ilişkilerine bakılarak değerlendirme yapılabilir.
İşe Alım Sürecinde Kullanılan Kişilik Testleri
İşe alım sürecinde yaygın olarak kullanılan kişilik testleri şunlardır:
- MBTI (Myers-Briggs Tip Göstergesi): Başvuruda bulunan adayların tercihlerine göre kişilik tiplerini belirlemede kullanılır. Anketler şeklinde yapılan bu test, benlik algısı, çeşitli durumlarda oluşan düşünce yapısı ve nasıl tepki verildiği ile ilgili cevapların alındığı testtir.
- Beş Faktör Modeli: Adayın kişiliğini beş temel unsurla değerlendirir. Bunlar; açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, uyumluluk ve duygusal dengedir.
- HPI (Hogan Kişilik Envanteri): Adayın, iş performansını ve mesleki yönden başarısı hakkında fikir edinmek ve tahmin etmek için kullanılır.
Kişilik testi işe alım süreçlerinde veya terapilerde sıkça kullanılmaktadır. Bunların haricinde online olarak da yapabileceğiniz kişilik envanter testleri bulunmaktadır. Online olarak yapabileceğiniz testler arasında olan 16 farklı kişilik tipine yer veren 16Personalities testi sıkça tercih edilmektedir.
Kişilik Testİ Nasıl Uygulanır?
İşe alım sürecinde başvuruda bulunan adaylara yapılan kişilik testinde uygulanan bazı adımlar bulunmaktadır. Kişilik testleri, başarı oranı olan ya da doğru cevapları olan bir test değildir. İşin gereksinimine uygun bir test seçilerek başlanır ve adaylarla online olarak ya da yüz yüze olacak şekilde test uygulanır. Test sonucunda yapılan analizler değerlendirilir ve profiller oluşturulur. Analiz sonucunda elde edilen değerlendirmeler, pozisyon ile uyuşuyorsa aday ile iletişime geçilerek bir sonraki adım planlanır.
Kişilik Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kişilik testleri, doğru adayları analiz ederek şirket bünyesine kazandırmak için faydalı bir yöntemdir. Kişilik testleri üzerinde çalışmanız gereken testler değildir. Kişilik testlerinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır:
- Sorulan sorulara doğru cevaplar verilmesine özen gösterilmelidir. Başvuruda bulunduğunuz pozisyona uygun olduğunuzu belirten cevaplar vermeniz, yapılan analiz açısından faydalı olacaktır.
- Sorulan soruları doğru anladığınızdan emin olmanız ve anlamadığınız ya da aklınıza takılan kısımları sormanızdan çekinmemeniz gerekmektedir.
- Kişilik testleri, başarı oranı olan ya da doğru cevapları olan testlerden değildir. Kişilik envanter testleri, davranışlarınızı ve karakterinizi hangi alanlarda yoğunlaştığını analiz eder.
Kişilik testleri, işe alım sürecinde kullanılır ve işverenlerin, başvuruda bulunan adayların kişisel özelliklerini, başvuruda bulundukları pozisyona gösterecekleri uyumu, potansiyel performanslarını ve şirket kültürüne uyum sağlayıp sağlamayacağını objektif bir şekilde değerlendirmede yardımcı olur.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?