Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel Emeklilik Nedir?
Geleceğe yatırım yapabileceğiniz Bireysel Emeklilik Sistemi nedir ve Bireysel Emeklilik Sistemi nasıl çalışır?

Bireysel Emeklilik Sistemi, 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde çalışma hayatınız boyunca birikim yapabilirsiniz. Her ay belirlediğiniz miktarda parayı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktararak geleceğiniz için yatırım yapabilirsiniz.

Emekli olduğunuz dönemde daha rahat olabilmek için Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Sistemi’nin tamamlayıcısı olarak emeklilik döneminde ek gelir sağlamakta. Bu da emeklilik döneminde ikinci bir ek geliriniz olacağı ve emeklilik hayallerinizi daha rahat hayata geçirebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminizde kullanmanıza yönelik bireysel tasarruflarınız için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Birikimleriniz risk tercihleriniz doğrultusunda sizin seçtiğiniz planlar dahilinde yine sizin seçtiğiniz fonlara yönlendirilir. Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.

  • BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.
  • Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemelerinizi sizin seçtiğiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
  • 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
  • Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.

BES ile Ne Zaman Emekli Olurum?

10 yıl boyunca BES içerisinde kalan ve 56 yaşını dolduran kişiler emekliliğe hak kazanmış olur. Ayrıca 10 yılı ya da 56 yaşını doldurmanıza rağmen birikim yapmaya devam edebilir ve istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Sizlerin de bildiği gibi Sosyal Güvenlik Sistemi’nde yaşınız, süreniz ve prim günleriniz dolduğunda emekli olabilirsiniz, bu açıdan da BES sizin için oldukça avantajlı olabilir.

BES ile Emekli Olma Şartları Nelerdir?

56 yaşını tamamlayan ve BES'te minimum kalma süresi 10 yıl olan kişiler, BES ile emekli olmaya hak kazanır. Emekli olmaya karar verdiğiniz ve başvurunuzu yaptığınız zaman, o güne kadar yaptığınız birikim hesaplanır. Birikiminiz; ödediğiniz katkı paylarına, devlet katkısına ve fonlarınızın getirilerine göre değişiklik gösterir. Sistemde kaldığınız süre ve tercih ettiğiniz fon dağılımı fon getirilerinizi etkiler.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Avantajları Nelerdir?

Yaptığınız birikimlerle kendinize ve sevdiklerinize gelecek güvencesi sunan bireysel emeklilik (BES), yatırım konusunda işinizi kolaylaştıracak pek çok avantaja da sahip. BES avantajlardan bazıları:

  • Başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet katkısından faydalanarak, sisteme yapacağınız ödemeler üzerinden %30 oranında devlet katkısı alırsınız. Örneğin, siz her ay 2.000 TL’lik bir ödeme gerçekleştiriyorsanız, devlet de bunun üzerine 600 TL katkı sağlar ve birikim hesabınıza 2.600 TL olarak yansır.
  • Bütçenize uygun ödeme tutarını yani katkı payınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ödeme periyoduna kendiniz karar verebilirsiniz (Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık).
  • Dilediğiniz zaman Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ödemelerinize ara verebilir, daha sonra tekrar devam edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz olmasa dahi velisinin onayı ile 18 yaş altındaki çocuklara BES hesabı açabilirsiniz. Arzu ettiğiniz kişi adına da BES yaptırabilirsiniz.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi ile eşinizin, çocuğunuzun, yeğeninizin, kardeşinizin, kuzeninizin veya torununuzun geleceği için birikim yapmaya bugünden başlayabilirsiniz.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver