CV hazırlama düşüncesi birçok insanı tedirgin edebilir. Nereden başlayacağını ya da nelerin cv’ye dahil edilmesi gerektiğini ayırt etmek zor gelebilir. İşverenler, cv’leri ilk incelediklerinde başvuruda bulunan kişi ile iletişime geçip geçmeme tercihini o an vermektedir, bu yüzden iyi bir izlenim oluşturmak için güzel bir cv hazırlamak önemlidir. Peki, cv hazırlarken dikkat çekecek ve iyi bir ilk izlenim oluşturmak için neler yapmalıyız?
CV Hazırlarken En Doğru Formatı Seçin
Cv hazırlarken dikkat edilmesi gereken en kritik kısımlardan biri ise doğru cv formatını seçmektedir. Başvurulacak olan pozisyona ve sektöre göre değişiklik gösterse de genellikle kullanılan 3 tür cv formatı bulunur. Bunlar:
-
Kronolojik CV: Kişisel bilgilerin, eğitimin ve iş tecrübelerinin zaman sırasına göre sıralandığı cv türüdür. Kişisel bilgiler ve cv özeti üst kısımda yer alır ardından eğitim ve iş tecrübeleri gelir. Örneğin, eğitim bölümünde ilk sırada son mezun olunan okul yer alır ya da iş tecrübelerinde son çalışılan yer yazılır.
-
Fonksiyonel CV: Yeteneklerinizi ve becerilerinizi ön plana çıkarır, bunlardan detaylandırarak bahsedilir. Performansınız, nitelikleriniz, güçlü-zayıf yönleriniz, uzmanlık alanlarınız ile ilgili olan cv türüdür.
-
Kombine CV: Hem kronolojik hem de fonksiyonel cv’nin özelliklerini taşır. Her ikisinden de detaylı bir şekilde bahseder.
Kişisel Bilgilerinizi Doğru ve Eksiksiz Olarak Girin
Cv hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kişisel bilgilerin doğru ve eksiksiz biçimde belirtilmesidir. Adınız, iletişim bilgileriniz, adres bilgileriniz, profesyonel e-mail adresiniz cv’nizin içerisinde mutlaka olmalıdır.
Profesyonel Önyazı Ekleyin
Cv hazırlarken birçok kişinin gözardı ettiği konu önyazıdır. Cv’de yer alan profesyonel olarak hazırlanmış bir önyazı işverenlerin dikkatini çeken ve başvuruda bulunan kişiyi daha iyi tanımasını sağlayan bir unsurdur. Önyazı kısmında: kariyer hedeflerinizden ya da başvuruda bulunduğunuz firmanın ya da işverenlerin neden sizi seçmesi gerektiğinden bahsedebilirsiniz. Önyazınızı kısa ve öz tutarak dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
İş Tecrübelerinizi Detaylı Anlatın
Cv nasıl hazırlanır sorusunun cevabı, iş tecrübelerinizi detaylı bir şekilde anlatmaktan geçer. Çalışmış olduğunuz her pozisyon için şirketin adını, pozisyonunuzu, sorumluluklarınızı, bildiğiniz programları, çalıştığınız projeleri, göreve başladığınız tarihi net ve anlaşılır bir şekilde açıklamanız, işverenin sizi daha iyi tanımasına ve yetkinliklerinizi daha iyi değerlendirmesini sağlar.
Eğitim Geçmişinizden Bahsedin
Cv örnekleri incelenirken, dikkat edilen unsurlardan birisi de eğitim bilgilerinin açıklayıcı olmasıdır. Mezun olunan okullar, mezuniyet dereceleri, yapılan projeler, katılınan okul kulüpleri, gönüllü çalışmalar ve mezun olunan tarihi eklemeniz cv’nizin kaliteli ve özgün gözükmesi için faydalı olacaktır.
Cv’nize Fotoğrafınızı Ekleyin
Yurtdışında olan bir pozisyon için başvuruda bulunacaksınız, başvuruda bulunacağınız ülkede fotoğraf eklemenin zorunlu olup olmadığını öğrenin. Örneğin, İngiltere’de cv’lere fotoğraf eklenmemektedir. Türkiye'deki iş başvurularında ise bu durum değişiklik göstermektedir fakat fotoğraf ekleme gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Cv’nize fotoğraf eklemenin avantajlarından biri ise, fotoğraflı cv’lerin hafızada daha kalıcı olması ve göze çarpması. İyi ve profesyonel bir fotoğraf oluşan önyargıları azaltabilmekte.
Becerilerinizi ve Yeteneklerinizi Anlatın
Cv hazırlama ipuçları arasında, beceri ve yeteneklerin vurgulanması işverenlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Başvurulan pozisyon ile ilgili yetenekleriniz bulunuyorsa, bunları ön plana çıkarmanızda fayda var. Cv’nizde bahsedebileceğiniz beceriler ve yetenekler: teknik becerileriniz, ikinci veya üçüncü dil seviyeleriniz, yazılım-bilgisayar bilgileriniz, iletişim yetenekleriniz gibi konular olabilir. Dil seviyenizi (intermediate (B2), pre-intermediate (B1) vs.) mutlaka cv’nizde belirtin.
Hobileriniz ve İlgi Alanlarınızdan Bahsedin
Cv’nizde hobileriniz ve ilgi alanlarınızı anlatırken yapmış olduğunuz farklı aktivitelerden de bahsedebilirsiniz. Yaptığınız çeşitli sporlardan, tiyatro ile ilgileniyorsanız gittiğiniz ya da oynadığınız tiyatro oyunlarından, enstrüman çalıyorsanız hangi tür enstrümanı çaldığınızdan ve buna benzer birçok hobi ve ilgi alanlarınıza cv’nizde yer verebilirsiniz.
Referanslarınızı Belirtin
İyi bir cv nasıl hazırlanır sorusuna verilecek yanıtlardan bir diğeri ise referanslardır. Önceki çalışmış olduğunuz işyerindeki; iş arkadaşlarınızdan, yöneticilerinizden alacağınız referanslar ile cv’nizi inceleyen işverenlerin size olan güveni artacaktır. Referans eklerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, referanslarınızda yer verdiğiniz kişilerin izinini alarak bilgilendirmenizdir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?