Son yıllarda çalışanların verimliliği ve mutluluğu açısından gündeme sıkça gelen haftalık çalışma saatleri kritik bir önem kazanmıştır. Haftalık çalışma saati, işçinin bir hafta süresince işyerinde geçirdiği zamanı ifade etmektedir. İş Kanunu’na göre belirlenen haftalık çalışma saati en fazla 45 saat ile sınırlıdır. Haftalık Çalışma Saatleri ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Haftalık Çalışma Saati Nedir?
Haftalık çalışma saati, bir işçinin bir hafta süresince işyerinde geçirmiş olduğu süredir. Türkiye’de İş Kanunu’na göre haftalık çalışma saati, 45 saat olarak belirlenmiştir. Haftalık çalışma süresi olan 45 saat, 5 ya da 6 iş gününe bölünerek uygulanmaktadır.
İşverenlerin dikkat etmesi gereken ise, işçilerin kanunen belirlenmiş olan haftalık çalışma saatini aşmamalarıdır. İşverenlerin haftalık çalışma saatinin aşılması halinde, işçiye fazla mesai ödemesi yapması gerekmektedir.
Fazla mesai hakkında detaylı bilgiye “Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Haftalık Çalışma Saati Kaçtır?
Türkiye’de bir işçinin haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir. İş kanunu tarafından belirlenen haftalık çalışma süresi işverenler tarafından 5 ya da 6 iş gününe bölünerek uygulanmaktadır. İşçinin günlük çalışma saati ise 11 saati geçmemektedir. Geçmesi durumunda fazla mesai ücreti, işveren tarafından verilmek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesine göre: “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.
Avrupa’da Haftalık Çalışma Saatleri
Avrupa Birliği ülkelerinde, haftalık çalışma saatleri 35 ile 40 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek olarak; Fransa’da haftalık çalışma saati 35 saattir. Almanya’ ise haftalık çalışma saati 38-40 saat arasındadır.
Yasal Düzenlemeler
Fazla mesai, haftalık çalışma saatinin aşılması ile ortaya çıkan çalışmaları kapsamaktadır. Türkiye’de fazla mesai süresi yıllık olarak en fazla 270 saat olabilmektedir. Fazla mesai yapan çalışanlara, saat ücretlerinin %50 oranında fazlası ödenmektedir. Bunların haricinde fazla mesai yapan çalışanların, fazla mesai yapmayı onaylamaları gerekmektedir.
Haftalık Çalışma Saatleri İş ve Yaşam Dengesini Nasıl Etkiler?
Son yıllarda, çalışanların verimliliği ve mutluluğu açısından gündeme sıkça gelen haftalık çalışma saatleri kritik bir önem kazanmıştır. Daha kısa tutulan haftalık çalışma saatleri, çalışanların aileleri ile daha fazla vakit geçirmelerine, streslerini azaltmaya, sosyal yaşamlarına daha çok zaman ayırmasına olanak tanımaktadır. Bu sebeplerden dolayı, günümüzde bazı şirketler, haftalık çalışma saatlerini 40 saatin altına çekmeyi denemekte ve çalışan verimliliğini arttırmayı amaçlamaktadır.
Haftalık Çalışma Saati Nasıl Hesaplanır?
Haftalık çalışma süresi, İş Kanunu kapsamında en fazla 45 saattir. Haftalık çalışma saati hesaplaması yapmak için; işçinin, bir günlük çalışma saatinin bulunması gereklidir. İşçi günlük en fazla 11 saat çalışabilmektedir.
Örnek olarak: dinlenme molası 1.5 saat olan işçi, 9:00 - 18:00 saatleri arasında çalışıyorsa, günlük çalışma saati 7.5 saattir. Aksi bir durum kararlaştırılmamışsa İş Kanunu’ndaki saat baz alınarak; 45 saatlik haftalık çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine bölünerek uygulanır ve işçinin günlük çalışma saati bulunur.
İşçinin mola saatleri 1.5 saat üzerinden hesaplanarak ve haftada 5 gün çalışma süresi baz alınarak; 45 / 5 = 7.5 günlük çalışma süresidir.
Haftalık Çalışma Saati Kısalacak Mı?
Avrupa’da çok konuşulan ve uygulanmaya başlanan, 35 saatlik haftalık çalışma süresi Türkiye’de de birçok çalışan tarafından talep edilmekte. iş sendikaları, toplu iş sözleşmelerinde, haftalık çalışma saatinin 35 saat olması konusunu sık sık dile getirmeye başladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, böyle bir düzenlemenin henüz gündemde olmadığı ve yapılmayacağı açıklandı.
Haftalık Çalışma Saati Kaç Güne Bölünebilir?
İşçi ve işverenin anlaşması ile ve bunu iş sözleşmesinde belirtmesi dahilinde, İş Kanunu’nda belirtilen 45 saatlik çalışma süresi, 6 güne bölünebileceği gibi 3 güne de bölünebilmektedir. İşçinin haftalık çalışma saati 45 saati aşmasa bile, günlük çalışma saatinin 11 saati geçmesi durumunda, işverenin işçiye fazla mesai ödemesi yapması gerekmektedir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?