Mesleki Yeterlilik Belges ile beraber işverenler, istedikleri iş gücüne ulaşarak verimliliği artırabilir, işçiler ise iş bulma ve kariyerinde ilerleme şansı yakalayabilir. Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?, Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin belirli bir meslek alanında; bilgi, beceri ve gerekli olan yetkinliğe sahip olduğunu, ulusal ve uluslararası standartlara göre değerlendiren ve belgelendiren resmi bir evraktır. Mesleki yeterlilik belgesi ile kişiler, belirtilen meslek alanında yeterli derecede yetkinliğe sahip olduğunu kanıtlamış olur.
Doktorluk, diş hekimliği, hemşirelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık, mühendislik mesleği ve en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren meslekler, mesleki yeterlilik belgesi gerektirmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Herkes, mesleki yeterlilik belgesi almak için başvuruda bulunabilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alınacağı ise;
-
Belge alacağınız meslek grubunda becerinizin ve bilginizin olması ya da daha önceden eğitimini almış olmanız gerekmektedir.
-
Size uygun olan mesleki yeterlilik belgesini tespit etmelisiniz. Eğer mesleğinize uyumlu olan bir mesleki yeterlilik belgesi yoksa size en uygun olanı seçmelisiniz.
-
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen kuruluşları tespit ederek başvuruda bulunmalısınız.
-
Seçmiş olduğunuz meslekte, başvuru için herhangi bir ön şart aranıp aranmadığına dikkat etmelisiniz. Şart aranıyorsa bu şartı karşılayıp karşılamadığınızı mutlaka belirtmelisiniz.
-
Belgelendirme aşaması teorik ve pratik sınavlardan oluşmaktadır, bu sınavı başarı ile tamamlamanız durumunda mesleki yeterlilik belgesini alabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Avantajları
Mesleki yeterlilik belgesi, işçilere ve işverenlere birçok avantaj ve kolaylık sağlamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesinin sunmuş olduğu avantajlar şunlardır:
-
Ulusal yeterlilikler temel alınarak verilen mesleki yeterlilik belgesi, kişiye alanıyla ilgili olan işe başvuruda bulunurken sahip olduğu bilgi ve yetkinlikleri sağlama olanağı vermektedir.
-
Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde, mesleki alanda tecrübe edip ilerleyerek kariyer hareketliliği de desteklenmiş olur.
-
Bazı meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi yasal bir zorunluluk haline gelmiştir.
-
Meslek standartlarına uygun çalışılması hem iş kalitesini hem de müşteri memnuniyetini artırır.
-
İşverenler, nitelikli ve belgeli iş gücüne ulaşmış olur ve teşvik imkanlarından faydalanabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Hangi Mesleklerde Gereklidir?
Mesleki yeterlilik belgesi bazı meslek gruplarında zorunlu hale gelmiştir ve sürekli olarak güncellenmektedir. Bu sayı 143 iken 183’e yükseltilmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi gerektiren sektörler; inşaat, metal, otomotiv, elektrik, enerji, ulaştırma, lojistik, deri, hazır giyim gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan tüm mesleklere MYK’nın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen kurumlardan alınmaktadır. Yetkilendirilen her kuruluş her meslek grubunda yetkili değildir. Mesleki yeterlilik belgesi almak istediğiniz mesleği belirledikten sonra, seçtiğiniz meslekte yetkilendirilen kuruluşları Mesleki Yeterlilik Kurumunun web sitesi üzerinden bulup, kuruma ulaşıp iletişime geçebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen kuruluşlar sadece sınav ve değerlendirme yapmaktadır. Belgelendirme kuruluşları, mesleki anlamda herhangi bir eğitim vermemektedir.
Başvuruda bulunmak istenilen kurum belirlendikten sonra, kurumun başvuru formu, mesleki yeterlilik belge ücreti ve kimlik ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra kurum tarafından size bildirilecek olan, sınav tarihine ve yerine göre sınavınızı tamamlayabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama
Mesleki yeterlilik belgesi sorgulama işlemini, belgeyi almış olduğunuz yetkili olan kurumun web sitesi üzerinden ya da e-Devlet portalı üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Eğitim Kurumları
Mesleki yeterlilik belgesi almadan önce eğitim alabileceğiniz birçok mesleki yeterlilik eğitimi veren özel kuruluşlar mevcuttur. Bu özel kuruluşlar hem teorik hem de pratik eğitimler vererek sınava hazırlanılmasına yardımcı olmaktadır. Eğitim sırasında alacağınız teorik ve pratik eğitimler ile sınavda başarılı olmanız kolaylaşacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Fiyatları
Mesleki yeterlilik belgesi fiyatları, belge veren kuruma ve mesleğe göre değişiklik göstermektedir. Bazı meslek gruplarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi fiyatlarına e-Devlet üzerinden ya da MYK tarafından belirlenen ve size uygun olan kuruluşların web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
e-Devlet üzerinden mesleki yeterlilik belgesi fiyatı sorgulamak için, e-Devlet portalına giriş yaparak arama kısmına “Belge Vermeye Yetkili Kuruluşlar ve Ücret Tarifeleri” yazmanız yeterli olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Neden Zorunludur?
Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu, tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfını kapsamaktadır. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan kişiler çalıştırılmamaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi olmayan fakat, Mesleki Eğitim Kanununa göre alınmış olan ustalık belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan mesleki ve teknik okullardan alınan diploma, üniversitelerden alınan diplomalar da geçerliliği olan belgelerdir.
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan müfettişler tarafından yapılan denetimlerde, belirtilen mesleklerde belgesiz olarak çalışan işçilerin tespit edilmesi halinde işverene idari para cezası uygulanmaktadır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?