Uzun yıllar aynı marka çatısı altında çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? İş dünyasında insan kaynaklarının önemi nedir ve daha bir çok sorunun cevabını Danone Türkiye Ticari Direktörü Emre Kaşıkçı cevapladı.
Uzun yıllardır aynı firmada görev alıyorsunuz bunun kariyeriniz açısından avantajları ya da dezavantajları oldu mu ? Danone’da değişik coğrafyalar ve görevlerde bulunduğum için aynı yapı içerisinde olmanın çok ciddi avantajlarını gördüm. Aynı firmada farklı roller üstlenip farklı lokasyonlarda bulunduğunuzda önemli bir ilişki ağı oluşturuyor ve bu ilişkilerinizi işinizi ve kariyerinizi geliştirmek için kullanıyorsunuz. Bu yüzden uzun yıllar aynı şirkette geçirmiş ya da geçirmeyi düşünen arkadaşlara tavsiyem, mümkün olduğunca değişik deneyim yaşamak için uğraşsınlar, böylece liyakati kariyer avantajına döndürmüş olurlar.
İyi bir yönetici olmak için çok iyi bir eğitimin gerekli olduğuna inananlardan mısınız? Tecrübenin buradaki etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? İyi bir yöneticinin sahip olması gereken temeller mutlaka iyi ve nitelikli bir eğitimden geçer ancak özellikle kariyerin ilerleyen yıllarında eğitimin ağırlığı düşerek, tecrübe ve farklılaşma ön plana çıkar. Farklı insan profilleri tarafından yönetilmiş, farklı takım arkadaşlarına sahip olmuş ve farklı profiller yönetmiş yöneticiler ilerleyen yıllarda bunun avantajını görürler. Aynı zamanda değişik iş ortamları ve piyasalar görmüş olmak da tecrübe dağarcığına çok önemli katkı yapar. Almış olduğunuz eğitimin size verdiği perspektif bu tecrübeleri doğru konumlandırmanız ve değerlendirmeniz için çok önemlidir.
Kariyerine yön vermek isteyen adaylara ne gibi önerilerde bulunursunuz? Kariyer haritalarını nasıl çizmelerini önerirsiniz? Öncelikle kendilerini iyi tanımaları, bu hayatta ne yapmayı ve ne yapmamayı istediklerini bilmeleri çok önemli. Bunun için çocukluklarından itibaren içinde bulundukları ortamları, oynamaktan hoşlandıkları oyunları, ilişkide oldukları kişileri gözden geçirerek kendi doğrularını bulabilirler. Doğru yönü bulmak kadar varılmak istenen limanın tasviri de önemlidir. Hayata geniş açıdan bakıp varmak istedikleri limanı hem iş yaşamı hem özel yaşam çerçevesinden değerlendirip kararlarını vermelerini öneririm. Kariyer haritası statik değildir, dış etkenlerden, konjonktürden ve kişinin değişen dünya görüşü / tecrübesinden etkilenir. Bu nedenle o başta belirlenen hedeflerin yaklaşık 3 yılda bir gözden geçirilmesiyle sağlıklı bir kariyer yolculuğu yapılabilir.
İş hayatında insan kaynaklarının önemi nedir, fikrinizi öğrenebilir miyiz? İnsan kaynağı her şirketin elinde bulundurduğu en stratejik ve karmaşık kaynaktır. Stratejiktir çünkü yapılan her işin merkezinde yer alır. Karmaşıktır çünkü rasyonel ve duygusallığı eş zamanlı çalışır ve iki yönüyle de doğru yönetilmesi gerekir. Bir şirketin sürdürülebilir başarıya ulaşması için insan kaynağının doğru planlanması ve yönetilmesi esastır. Aksi takdirde başarı gelip geçici olmaya mahkumdur. Ben İK'yı departman olarak insan omurgasına benzetirim. Omurga sağlam olmazsa, vücut zinde olamaz.
İşyaşamınız boyunca görev aldığınız pozisyonlarda birbirinden farklı pek çok kültürden insan ile çalışma fırsatı buldunuz? İş yaşamı anlamında nasıl farklar gördünüz? Farklılığın en büyük zenginlik olduğuna inanlardanım. O yüzden farklı kültürlerden insanlarla çalışmanın bugüne kadarki en büyük zenginliğim olduğuna inanıyorum. Global ve kuralları olan bir şirkette çalışıyor olsanız bile farklı ülkelerde farklı enerji seviyeleri, farklı görüş açıları ve farklı pazar koşullarıyla karşılaşıyorsunuz bu da sizi gördüğünüz farklılıkları çok çabuk okuma, onlara adapte olma ve aksiyon alabilme konusunda yetkin kılıyor. Gördüğüm en temel kültürel farklar şöyle; iletişim biçimleri, ofis yaşantısı, iş yaşamına bakış farklılıkları, hiyerarşiye bakış açıları ve planlama becerileri.
Ekibinizde yer alacak adaylarda aradığınız olmazsa olmaz özellikler nelerdir? Merak, yüksek enerji, sorgulama, kutu dışında düşünme ve otantik ilişkiler kurmaya yatkınlık.
Kendi ekibiniz için görev alacak adayların işe alım süreçlerinde bizzat bulunur musunuz? İşe alım süreçlerinde ekibinizde yer alacak adayda dikkat ettiğiniz en önemli özellik nedir? Kesinlikle bulunurum. Öncelikle tutarlı bir yaşam hikayesi olması önemli. Sadece kariyer adımları değil, okul yıllarından beri ve özel hayatında da belirli noktalarda hikayesi tutarlı ve ilgi çekici olmalı. Bir insanın CV'si ve mülakat süreci aslında bir kitap okumak gibi, eğer kitap ilgi çekiciyse ve sizin uzun vadede yararlanacağınız bilgiler ya da unutulmaz bir olay örgüsü içeriyorsa okursunuz, yoksa okumaya devam etmezsiniz. CV’niz, mülakata geliş biçiminiz, konuşmayı kurgulamanız, vs. Bunların hepsi bu kitabın önemli parçalarıdır. İlgi çekebilmek ve tutarlı bir hikayeye sahip olmak benim işe alım sürecinde önem verdiğim iki unsurdur, bunlar kapıyı açar. Tabii ki kişilik özellikleri ve yetkinlikler son kararı vermekte esas olur.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?