İş Değişikliği Yaparken Nasıl Bir Plan İzlenmeli?

İş Değişikliği Yaparken Nasıl Bir Plan İzlenmeli?
İş Değişikliği Yaparken Nasıl Bir Plan İzlenmeli?
Kariyer değişikliği düşünüyorsanız, net bir eylem planı yaparak basit bir ortam değişikliğine mi yoksa komple bir kariyer revizyonuna mı ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz.

Günümüz iş dünyasında kariyer değişikliği yapmak çok yaygın. İşinizden memnun değil misiniz? Zorba bir patrondan veya dedikodu yapan iş arkadaşlarınızdan bıktınız mı? Sektörünüz değişen teknolojiler karşısında zorlanıyor mu? Yeni bir işe mi yoksa yeni bir yöne mi hazır olduğunuzu bulmanız çok önemli.

Yeni Bir İş Bulma Zamanının Geldiğini Gösteren İşaretler Neler?

İşe gelme konusunda heyecanlı değilsiniz. İşiniz size belli bir düzeyde tatmin ve memnuniyet sunmalıdır. Bu duyguyu kaybetmek, bir değişikliğe ihtiyacınız olduğunun işareti olabilir.

Yüksek stres seviyesi kişisel yaşamınızı etkiliyor. İş yerindeki zorluklar bazen stresli olabilir ancak kişisel yaşamınızı etkilememelidir.

Fikirlerinize ve katkılarınıza değer verilmiyor. İşinize fikirlerinizi ve çabanızı koyuyorsanız, bunun için değerli olduğunuzu hissetmek istersiniz. Sürekli olarak bu duygudan yoksunsanız, bir değişikliğe ihtiyacınız olabilir.

Arkadaşlarınız ve aileniz sürekli yeni bir iş bulmanızı öneriyor. Arkadaşlarınız ve aileniz muhtemelen sizin hakkınızda çok şey biliyor. Sizi önemseyen insanlar, bir şeylerin yolunda gitmediğini düşündüklerinde düzenli olarak size ulaşırlar. Eğer hayatınızda birden fazla kişi yeni bir iş bulmanız gerektiğini düşünüyorsa bu iyi bir fikir olabilir.

Düşük ücretler yaşam maliyetinizi karşılamayı zorlaştırıyor. Yaşam maliyeti, bir kişinin temel ihtiyaçları için ne kadar para ödemesi gerektiğini gösterir. Maaşınız, yaşam masraflarınızı karşılamıyorsa başka bir iş aramalısınız.

Sık sık farklı bir işe sahip olmanın hayalini kuruyorsunuz. Düzenli olarak farklı bir işiniz veya kariyeriniz olduğunu hayal etmek, bir değişikliğe ihtiyacınız olduğunun işareti olabilir.

Kariyer değişikliği yapmanın zamanı geldiyse, bir sonraki hamlenizi belirlemek için bu 7 adımı izleyin:

1. Nedenlerinizi Yazın

Neden kariyerinizi değiştirmek istediğinizi düşünün. Kariyerinizde nerede olduğunuzu düşünün; sizi bulunduğunuz yere getiren zaman ve eğitim, yaşadığınız deneyimler... İşinizle ilgili neyi seviyorsunuz, nesinden nefret ediyorsunuz?

Sizin için ideal işin neye benzediğini yanıtlamaya çalışın. İş arkadaşlarınızdan rahatsızsanız veya daha iyi bir maaş almakta zorlanıyorsanız, farklı bir pozisyon veya yeni bir şirket bulmak; tam bir kariyer değişikliği yerine daha basit bir cevap olabilir. Yeni bir iş veya departman değişikliği ile günlük sorumlulukları ve ofis ortamını kolayca değiştirebilirsiniz.

2. Güçlü Yönlerinizi ve Tutkularınızı Değerlendirin

Kariyeriniz boyunca hangi görevlerden keyif aldınız? Gelecekte ne yapıyor olmayı istersiniz? Gerçek tutkularınızın nerede olduğunu anlamak, sizi doğru yöne götürmeye yardımcı olabilir. Daha fazla geri bildirim almak için fikirlerinizi ailenizle, arkadaşlarınızla ve meslektaşlarınızla tartışın.

3. Seçeneklerinizi Keşfedin

Kendinize büyük hayaller kurma izni verin ve tüm kariyer olanaklarını değerlendirin. İlginizi çeken fikirlerin listesini oluşturun. Maaş, konum, esneklik ve yan haklar da dahil olmak üzere her seçenek için artı ve eksiler listesi oluşturarak işle ilgili tüm detayları ana hatlarıyla belirtin. Seçimlerinizi beş seçeneğe kadar daraltın.

4. Bir Kariyer Seçin ve Net Hedefler Belirleyin

Kariyer kısa listenizi gözden geçirin ve ilerlemek için hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirleyin. Her seçenek için ne tür bir eğitim ve öğretime ihtiyacınız olacak? Şu anki konumunuzdan daha iyi potansiyele sahip başka şehirler ve bölgeler var mı? Pozisyonlara başvurmaya başlamadan önce başarılı olmak için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun.

5. Ağınızı Genişletin

Artık yeni bir yöne karar verdiğinize göre bağlantılarınıza ulaşın, ağ oluşturmaya çalışın ve yeni görevinizle ilgili topluluklara katılın. Bilgilendirici görüşmeler kariyer geçişiniz sırasında, potansiyel işverenlerle bağlantı kurmanız ve günlük faaliyetlerle sorumluluklara ilişkin içgörü sağlamanıza yardımcı olabilir.

6. Deneyim Kazanın

Bilgilendirici görüşmelerin yanı sıra yeni bir iş "deneme çalışması", yeni bir kariyer yolunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Yerel, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta benzer bir rol için gönüllü olarak çalışarak deneyim kazanabilirsiniz. Güvenilir bir akıl hocasını takip ederek yeni bir iş keşfedin. Mevcut iş piyasasını ve bölgenizdeki mevcut fırsatları tartışmak için işe alım uzmanlarıyla bağlantı kurun.

7. Profesyonel Markanızı Güncelleyin

İş aramaya başlamaya hazır olduğunuzda profesyonel markanızı parlatın. Kariyer değişikliğinizi yansıtacak şekilde özgeçmişinizi gözden geçirin. Hedeflediğiniz alandaki işverenlerle bağlantı kurmaya başlayın. Secretcv'de profilinize yeni beceriler ve deneyimler ekleyin.

Bu adımları tamamladığınızda sıçramaya hazırlanın!

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver