Kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs gibi ticari araçlar ile yük ve yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporunun haricinde mesleki yeterliliklerini gösteren SRC belgesine de sahip olmaları gerekir. SRC belgesine sahip olmayan sürücülerin, ticari amaç ile araç kullanma yetkisi bulunmamaktadır aksi halinde cezai yaptırımlara maruz kalınır.
SRC belgesi, yurt içi ve yurt dışında taşımacılık yapacak olan sürücülerin güvenli bir şekilde taşıma yapabilmelerini sağlamak ve yasal yükümlülükleri yerine getirmek için alınması gereken zorunlu bir belgedir. Hem kamu güvenliği hem de taşımacılık, lojistik sektörlerindeki profesyonellik açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. SRC belgesi nedir, nereden alınır, nasıl alınır, geçerlilik süresi ne kadardır, yaş sınırı kaçtır gibi soruların yanıtlarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
SRC Belgesi Nedir?
SRC /Sürücü Davranışı ve Mesleki Yeterlilik) belgesi, belli araç sınıflarını kullanacak olan sürücülerin alması zorunlu olan bir belgedir. SRC belgesi, yük ve yolcu taşımacılığı gibi ticari faaliyetlerde bulunacak olan sürücülerin sahip olması gereken bir belgedir.
SRC belgesi, sürücüye hem kara yollarındaki trafik güvenliğine hem de taşıma yönetmeliklerine uyum sağladığını gösterir. SRC belgesi sadece ticari taşımacılık yapan kişiler için değil aynı zamanda ticari araçlar ile insan taşımacılığı yapacak olan kişiler için önemli bir belgedir. SRC belgesinin alınabilmesi için sürücülerin, ehliyet sahibi olmasının yanı sıra belirlenen eğitimleri başarı ile tamamlaması ve sınavdan geçmesi gerekmektedir.
SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan taşımacılık faaliyetine göre verilen SRC belgesinin beş çeşidi bulunur. SRC belgesi çeşidi yapılacak olan taşımacılık faaliyetine göre değişiklik göstermektedir. SRC belgesi çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:
-
SRC 1 Belgesi (Uluslararası yolcu taşımacılığı): SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetini yürüten sürücülerin gerekli yeterliliğe sahip olduğunu gösteren belgedir. SRC 1 belgesi almak için sürücülerin en az ilkokul mezunu olmaları, 32 saatlik eğitim sürecini tamamlamaları, 26 yaşını doldurmuş olmalı ve en az B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.
-
SRC 2 Belgesi (Yurtiçi yolcu taşımacılığı): Yurt içi yolcu taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin gerekli yeterliliğe sahip olduğunu gösteren SRC 2 belgesi, dolmuş, şehirler arası otobüs, okul servisi şoförleri ve taksicilerin alması gereken bir belgedir. Sürücüde SRC 1 belgesinin bulunması halinde SRC 2 belgesi almasına gerek yoktur.
-
SRC 3 Belgesi (Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı): Uluslararası yük taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin gerekli yeterliliğe ve niteliğe sahip olduğunu gösteren SRC 3 belgesi, eşya veya kargo taşımacılığı yapacak olan sürücülerin çekici, kamyon, pikap, kamyonet, panelvan gibi araçları kullanabilmesi için alması gereken belgedir. SRC 3 belgesi için yaş sınırı 19 ile 66 arasıdır.
-
SRC 4 Belgesi (Yurtiçi yük ve kargo taşımacılığı): Bu belge SRC 3 belgesinin yurt içinde yapılan versiyonudur. Yurt içi yük taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren SRC 4 belgesi, 28 saatlik eğitimin tamamlanmasının ardından yapılan sınavı başarı ile tamamlayan sürücülere verilmektedir. SRC 4 belgesi alabilmek için 19 yaşından büyük olunması gerekir.
-
SRC 5 Belgesi (Tehlikeli madde taşımacılığı): Tehlikeli mal ya da madde taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin gerekli yeterliliğe sahip olduğunu gösteren SRC 5 belgesi 19 saatlik eğitimin tamamlanmasının ardından yapılan sınavda başarılı olunması durumunda verilmektedir. SRC 5 belgesi almak için 19 yaşını doldurmuş olmak, tanker taşımacılığı için 13 saatlik, patlayıcı ve radyoaktif madde taşımacılığı için ise 8 saatlik eğitimi tamamlamış olmaları gerekmektedir.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sürücü kurslarından alınan eğitimler ve yapılan sınavlarda başarılı olan kişilere verilen bir belgedir. Sınavda başarılı olabilmek ve SRC belgesi alabilmek için sürücünün teorik ve pratik eğitimleri tamamlaması gerekmektedir. Yapılan son yasal düzenlemeler ile sürücülerin SRC sınavından en az 70 puan alması gerekmektedir. Sürücüler, e-Devlet sistemi üzerinden ya da sürücü kurslarından SRC belgesi için başvuru yapabilmektedir.
SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Mesleki yeterliliği ifade eden ve ticari faaliyet amacı ile araç kullanacak olan sürücülerin SRC belgesi alması için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:
-
Kullanılacak araç türünü içeren ehliyet sahibi olmak,
-
19 yaşını tamamlamış olmak,
-
66 yaşından küçük olmak,
-
Psikoteknik rapor almak,
-
Başvuru yapılacak olan SRC belge sınıfına göre verilen eğitimi tamamlamış olmak ve sınavı geçmek.
SRC Belgesi Yaş Sınırı Kaçtır?
SRC belgesi almak için sürücünün belli bir yaş aralığında olması gerekmektedir. SRC 1 belgesi almak isteyen ve kişilerin 26 yaşını doldurmuş olması gerekir. SRC 2, 3 ve 4 sınıfı için ise sürücünün 19 yaşını tamamlamış olması gerekir. SRC belgesi almak isteyen kişilerin 66 yaşından büyük olmaması gerekir fakat Covid-19 salgını nedeni ile ticari araç sürücüsü ihtiyacının karşılanması adına 66 yaş sınırı 2024 yılı sonuna kadar 69 yaşa çıkarılmıştır.
SRC Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
SRC belgesinin kaç yıl süresince geçerli olduğu alınan SRC sınıfına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre:
SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgeleri süresiz olarak geçerlidir, bu belgeler alındığında herhangi bir yenileme işleminin yapılmasına gerek yoktur. Yenilenmesi gereken belgeler sadece psikoteknik belgesi ve SRC 5 belgesidir. SRC 5 belgesi ise risk ve tehlikeli bir taşımacılık çeşidi olmasından dolayı geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlıdır. 5 yılın ardından SRC belgesinin yenilenmesi gerekir.
2024 SRC Belgesi Ne Kadar?
SRC belgesi ücretleri, her yıl değişiklik göstermektedir. 2025 yılı için henüz SRC belgesi ücretleri belirlenmiştir. 2024 yılı SRC belgesi ücretleri şu şekildedir:
-
SRC 1 Belgesi: 7.000 TL
-
SRC 2 Belgesi: 6.000 TL
-
SRC 3 Belgesi: 7.000 TL
-
SRC 4 Belgesi: 6.000 TL
-
SRC 2 ve SRC 4 Belgesi: 10.000 TL
-
SRC 1 ve SRC 3 Belgesi: 11.500 TL
Belirtilen ücretlerin haricinde 150 TL SRC kart ücreti ve 600 TL SRC belgesi sınav harcı bulunur. SRC belgesi almak için gerekli olan psikoteknik belgesinin ücreti ise yaklaşık 2000 TL’dir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?
Ehliyet Yenileme Süresi Uzatıldı!
2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?