Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) Nedir?
Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS), diş hekimliği fakültesinden mezun olan adayların, diş hekimliği alanında uzmanlaşmak için başvurabilecekleri bir sınavdır. DUS, diş hekimliği lisans eğitimini tamamlamış olan kişilerin, diş hekimliği alanında çeşitli uzmanlık dallarında yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim alabilmesi için girilmesi gereken bir sınav çeşididir. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS), diş hekimliği alanında uzmanlaşmak isteyen adaylar için önemli bir adımdır. Her yıl 2 dönem şeklinde düzenlenen DUS, ÖSYM tarafından yapılır ve sınavdan başarılı olan adayların, yüksek lisans ya da doktora kaydının yapılabilmesi için YÖKDİL ya da YDS sınavına girmiş ve geçerli bir puan almış olması gerekir.
2024 Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) Başvurusu Nasıl Yapılır?
2024 Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) başvurusu, ÖSYM web sitesinde bulunan Aday İşlemleri kısmından ÖSYM takviminde yayınlanan tarihlere göre yapılmaktadır. DUS, senede bir kez ve iki dönem şeklinde yapılan bir sınavdır. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) başvurusunun tamamlanabilmesi için ÖSYM tarafından belirlenen sınav ücretinin ilgili bankalara yatırılması gerekmektedir. Sınav ücretinin belirtilen tarihlerde yatırılmaması halinde adayın başvurusu geçersiz sayılmaktadır. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) başvuru tarihi 28 Ağustos 2024 tarihi ile 4 Eylül 2024 tarihleri arasındadır. Geç başvuru tarihi ise 12 Eylül 2024 saat 23.59’a kadardır.
2024 Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) Ne Zaman?
Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS), dişi hekimliği fakültesini tamamlayarak, diş hekimliği alanında uzmanlaşmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. DUS, alanında uzmanlaşmak isteyen diş hekimlerinin yüksek lisans ya da doktora düzeyinde uzmanlık eğitimi alabilmesi için bu sınava girmesi zorunludur. DUS’ta başarılı olan adayların yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olurken YÖKDİL ya da YDS sınavlarına girmiş olmaları ve geçerli bir puan almış olmaları şartı aranır. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS), 13 Ekim 2024 tarihinde yapılacaktır.
Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınav (DUS) Konuları
DUS, diş hekimlerinin uzmanlık eğitimi almasını sağlayan, adayların genel bilgi ve yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. 60 soru temel bilimler, 60 soru klinik bilimler testinden oluşan DUS sınav süresi 150 dakikadır ve senede iki kez düzenlenmektedir. DUS, sınav konuları şunlardır:
-
Anatomi,
-
Fizyoloji,
-
Tıbbi Patoloji,
-
Tıbbi Biyokimya,
-
Tıbbi Farmakoloji,
-
Tıbbi Mikrobiyoloji,
-
Tıbbi Biyoloji ve Genetik,
-
Ortodonti,
-
Endodonti,
-
Periodontoloji,
-
Protetik Diş Tedavisi,
-
Çocuk Diş Hekimliği,
-
Restoratif Diş Tedavisi,
-
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi,
-
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi
2024 Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
DUS, diş hekimliği fakültesinden mezun olan adayların, diş hekimliği alanında uzmanlaşarak çeşitli branşlarda uzmanlık eğitimi alması için girmesi gereken bir sınavdır. DUS, ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan bir sınav türü olup senede iki kez yapılmaktadır. DUS’ta başarılı olan adaylar yüksek lisans ya da doktora programlarına kayıt yaptırabilmektedir.. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) sonuçları, 7 Kasım 2024 tarihinde açıklanacaktır. Sınav sonuçları ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden görüntülenecektir.
DUS İçin Yabancı Dil Yeterliliği Gerekiyor Mu?
Diş Hekimliği Uzmanlık Sınav (DUS) sonuçlarının açıklanmasının ardından yüksek lisans ya da doktora eğitimi için tercih dönemi başlamaktadır. Tercih yapabilmek için yabancı dil yeterliliğinin sağlanması gerekmektedir. Resmi Gazete’de yayınlanan Tıp, Eczacılık ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden en az birinden YÖKDİL, YDS, e-YDS sınavlarına girilmesi gerekmektedir.belirtilen sınavlardan en az 50 puan alma şartı bulunmaktadır. Bu sınavların geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?