2025 KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 ÖSYM takviminin yayımlanması ile beraber KPSS sınav tarihleri de belli oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların KPSS sınavına girmesi gerekmektedir. Birçok kamu kurumu açık kadrolar için belirlenen niteliklerin arasında KPSS puan şartı aramaktadır.
KPSS başvurusu nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacak olursak, ÖSYM resmi web sitesi üzerinden Aday İşlemleri Sistemi’ne T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak başvuru yapılabilmektedir. Sınava giriş için belirlenen ücretin, ilgili bankalar aracılığı ile belirlenen tarihte ödenmesi halinde KPSS başvurunuz onaylanmaktadır. KPSS başvurusunun yapılıp, sınav ücretinin zamanında ödenememesi halinde ise, KPSS başvurusu geçersiz sayılmaktadır.
2025 KPSS Ne Zaman?
2025 KPSS sınavı ne zaman sorusu ise sıklıkla gündeme gelmekte. 2025 ÖSYM takviminin geçtiğimiz günlerde yayınlanması ile beraber 2025 KPSS tarihleri de belli oldu. Açıklanan sınav takvimine göre KPSS sınav tarihleri:
-
2025 KPSS A Grubu (Lisans), 7 Eylül 2025 tarihinde Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı yapılacaktır.
-
2025 KPSS A Grubu Alan Bilgisi sınavı ise 13 Eylül ve 14 Eylül 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
2025 KPSS sonuçları, 10 Ekim 2025 tarihinde açıklanacaktır.
2025 KPSS Başvurusu Ne Zaman?
KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların girmesi gereken ve ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınav türüdür. Lisans mezunu adaylar için her yıl yapılan KPSS, önlisans ve ortaöğretim mezunları için 2 yılda bir yapılmaktadır.
2025 ÖSYM takviminin açıklanması ile beraber birçok aday, KPSS başvurusu ne zaman sorusunun yanıtını merak etmektedir. 2025 KPSS başvurusu, 26 Haziran ile 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. Belirlenen tarihlerde başvuru yapamayan ya da başvuru yapıp sınav ücretini ilgili bankalara yatıramayan adaylar için KPSS Geç Başvuru tarihi ise, 23 Temmuz ile 24 Temmuz 2025 tarihleri arasındadır.
KPSS Türleri Nelerdir?
Lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunlarının kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için ÖSYM tarafından hazırlanan KPSS’ye girmeleri gerekmektedir. Adayların mezun olduğu bölüm ve kamu kurumlarında açılan kadrolara başvuruları birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bu nedenle açılan kadrolara hangi bölüm mezunlarının başvurabileceği ve başvurabilecek adaylarda aranan nitelikler öncesinde belirlenir. KPSS türleri şu şekildedir: lisans mezunu adayların girebileceği sınav KPSS A olarak adlandırılırken, önlisans ve ortaöğretim mezunlarının girebildiği sınav ise KPSS B olarak adlandırılır.
KPSS A Nedir?
Üniversitelerin lisans programlarından mezun olan adaylar, KPSS A sınavına girebilirler. Genellikle KPSS lisans sınavı olarak da adlandırılır. 4 yıllık bölümlerden mezun olan adaylar KPSS A sınavı sonucunda kamu kurum ve kuruluşlarında açıklanan kadrolara uygun olmaları halinde başvuru yapabilmektedir.
KPSS A (Lisans) Konuları Nelerdir?
4 ana dersi konu alan KPSS A Sınavı toplamda 160 sorudan oluşmaktadır. Bunlar:
Hukuk Bölümü;
-
Anayasa Hukuku (4),
-
İdare Hukuku (6),
-
İdari Yargılama Usul Hukuku (6),
-
Ceza Hukuku (3),
-
Ceza Usul Hukuku (3),
-
Borçlar Hukuku (6),
-
Medeni Hukuk (6),
-
Ticaret Hukuku (6) ve
-
İcra-İflas Hukuku (6)
İktisat Bölümü;
-
Mikro İktisat (12),
-
Makro İktisat (10),
-
Para-Banka-Kredi (4),
-
Uluslararası İktisat (4),
-
Kalkınma-Büyüme (4),
-
Türkiye Ekonomisi (4),
-
İktisadi Doktrinler Tarihi (2)
Maliye Bölümü;
-
Maliye Teorisi (4),
-
Kamu Gelirleri (6),
-
Kamu Giderleri (6),
-
Kamu Borçları (6),
-
Bütçe (6),
-
Vergi Hukuku (6),
-
Maliye Politikası (6)
Muhasebe Bölümü;
-
Genel Muhasebe (28),
-
Mali Tablolar Analizi (8),
-
İhtisas Muhasebesi (Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi, Denetim, Türk Finansal Raporlama Standartları, Türk Muhasebe Standartları) (4)
KPSS B Nedir?
Ortaöğretim ve önlisans mezunlarının yanı sıra lisans mezunları da KPSS B’ye girebilmektedir. Oldukça geniş bir kitlenin katılım sağlayabileceği KPSS B, 120 sorudan oluşmaktadır. KPSS B Sınavı, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden oluşmaktadır.
Genel Yetenek bölümünde adaylar;
-
Türkçe (30)
-
Matematik (30)
Genel Kültür bölümünde ise,
-
Tarih(27)
-
Coğrafya (18)
-
Vatandaşlık (9)
-
Güncel olaylardan (6)
Adaylar Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarından sonra Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ve Alan Bilgisi sınavlarına girerler. Bu sınavlarda da başarılı olunması durumunda tercih ettikleri kurumda ve pozisyonda çalışabilirler.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?