Doğum İzni Nedir?
Anne adaylarının faydalanabildiği bir izin türüdür. Doğum öncesi ve sonrası olarak kullanılabilmektedir. Doğum izninden faydalanabilmek için gerçekleştirilmesi gereken en önemli adım, anne adayı çalışanın doktordan çalışamaz raporu alması ve iş yerine iletmesidir. Sonrasında işveren bu raporu SGK e-vizite sistemine yüklemektedir. Bu sayede anne adayı çalışan doğum iznini planlayabilir ve doğum iznine çıkabilir.
Doğum İzni Ne Zaman Başlamaktadır?
4587 sayılı İş Kanunu’nun “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlıklı 74. maddesi, doğum iznini açıklıyor. Maddenin ilgili kısmında da hamilelik izninden şu şekilde bahsediliyor: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.”
Doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin kullanılabilmektedir. Doğumdan önceki 8 haftalık izin süresinden faydalanabilmek için gebelik sürecinin 32. haftasına gelme koşulu vardır. Anne adayı çalışan 16 haftalık süreçte ücretli izinli sayılmakta olup iş göremezli ödeneği almaya da devam etmektedir. Ancak bazı özel durumlar olduğu için doğum izni hesaplamasına dikkat etmek gerekiyor.
Doğum İzni Nasıl Hesaplanır?
Doğum izni 40 haftalık hamilelik süreci üzerinden hesaplanmaktadır. Doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki ilk 8 hafta için izin hakkı kullanılabilmektedir. Temelde hesaplama bu şekilde olsa da bazı özel durumlardan dolayı izin süreci değişebilir.
Çalışan anne adayının sağlık durumu ve doktor muayeneleri sonrasında doğum izni süresi artırılabilir ve azaltılabilir. Doğum izninin esnekliği konusunda belirleyici nokta doktor önerileridir.
Doktor raporu ile çalışan anne adayının ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik halinin tespit edilmesi durumunda doğum izni, doğum öncesinde 10 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olacak şekilde toplamda 18 hafta olacaktır.
Çalışan anne adayının ücretsiz doğum izni kullanma hakkı da bulunmaktadır. Ücretli doğum izni süresinin bitmesinin ardından ilk doğumda 60, ikinci doğumda 120, üçüncü ve sonraki doğumlarda 180 gün boyunca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkına sahiptir. Çalışan anne adayının talebi dışında ücretsiz izne zorlanması haklı fesih sebebidir.
Doğum İzninin Tamamı Doğum Sonrasında Kullanılabilir mi?
Çalışan anne adayının talebi üzerine doğum öncesi 3 haftaya kadar olan kısım çalışılarak geçirilebilir; böylece önceden kalan 5 haftalık süre de doğum sonrası süreye eklenip, doğum sonrası 13 hafta olarak kullanılabilir. Ancak bu durum da doktorun vereceği rapora bağlıdır.
Erken Doğum Halinde Kullanılmamış Doğum İznine Ne Olur?
Birçok sebepten dolayı erken doğum yaşanabilmektedir. Doğumun erken gerçekleşmesi durumunda doğum öncesi kullanılamayan izin hakları, doğum sonrası izin hakkına eklenmektedir.
Periyodik Kontroller İçin Verilecek Ücretli İzinler
Çalışan anne adaylarına hamilelik süresince periyodik sağlık kontrollerine gidebilmesi için izin verilir. Bu izinler yıllık izin hakkından sayılmaz.
Annenin Vefat Etmesi Durumunda Babanın Doğum İzni Kullanması
Doğum esnasında ya da doğum sonrasında herhangi bi sebepten dolayı annenin vefat etmesi durumunda memur olan babaya anne için verilen süre kadar izin verilir. Babanın izin talep etmesi gerekmektedir.
Doktor raporu ile kadın çalışanın ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik halinin tespit edilmesi durumunda, kadın çalışan için verilecek olan ücretli doğum izni: Doğum öncesinde 10 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olacak şekilde toplamda 18 hafta olacaktır. Doktor raporu ile kadın çalışanın ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik halinin tespit edilmesi durumunda, kadın çalışan için verilecek olan ücretli doğum izni: Doğum öncesinde 10 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olacak şekilde toplamda 18 hafta olacaktır.
Babalık İzni Nedir?
Mevzuat hükümlerinde eşi doğum yapan erkek çalışanlar için de doğum izni bulunmaktadır. Erkek çalışanlar için eşinin doğum yapması şartı gerekmektedir. Doğum öncesinde babalık izni kullanılmamaktadır. Özel sektör çalışanları için babalık izin süresi 5 gün, devlet memuru olanlar içinse 10 gündür. Mazeret izni kapsamında olmaktadır ve yıllık izin hakkından gitmemektedir.
Çocuğun Evlat Edinilmesi Halinde İzin Hakkı Var mıdır?
Doğum izni yalnızca hamile kalınması durumunda hak edilmez. Çalışanın bir çocuğu evlat edinmesi durumunda da doğum izninden faydalanabileceği belirtilmiştir. Üç yaşını doldurmamış çocukların evlat edinilmesi durumunda bu haktan yararlanabilmek mümkün. Evlat edinme izni 8 hafta sürmektedir. Hamilelik izni gibi evlat edinme izni de ücretli izin kapsamında yer alıyor. Evlat edinme izninin başlangıç tarihi çocuğun teslim edildiği tarihtir.
Engelli Bebekler İçin Doğum İzni Ne Kadardır?
Engelli bebek dünyaya getiren anne adayları doğumdan sonraki 8 haftalık ücretli izin hakkına sahiplerdir. 8 haftalık izin süresi sona erdikten sonra da 360 güne kadar ücretsiz izne ayrılabiliyorlar. Ek olarak engelli veya süreğen hastalığı olan çocukların tedavisi için 10 günlük mazeret izni kullanılabiliyor. Bu izni kullanabilmek için %70 engel oranı raporu bulunması gerekiyor. Anne veya baba bu izni kullanabiliyor.
Süt İzni Günde Kaç Saattir ve Ne Kadar Süreyle Uygulanır?
Çalışan anneler doğum sonrası izinleri bittiğinde kendilerine özel sağlanan farklı izin haklarından haklarından yararlanabilmektedirler. Süt izni 1 yaşını doldurmamış çocuklar için günlük 1,5 saat izin kullanılabiliyor.
Doğum Sonrası Part Time Çalışma Hakkı
Ebeveynlerin ikisinin de çalıştığı durumlarda doğan bir haktır. Çocuğun ilkokul çağına geleceği zamana kadar ebeveynlerden biri part time olarak çalışma hakkı elde eder. Her çocuk için bu haktan 1 kez faydalanılabilmektedir.
Doğum İzninde İş Göremezlik Ödeneği Ne Zaman Ödenir?
Doğum izninde iş göremezlik ödeneği her ay yatırılmaktadır. Eğer bu ücret yatırılmazsa haklı fesih sebebidir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?
Ehliyet Yenileme Süresi Uzatıldı!
2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?