Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, sosyal destek projesi olarak hayat geçirilen “evlenecek gençlerin desteklenmesi projesi” birçok genç çift tarafından talep görmekte. Evlenecek gençlerin desteklenmesi projesi yani evlilik kredisi, yeni evlenecek olan çiftlerin mali yüklerini hafifletmek ve sağlıklı bir yuva kurmalarına yardımcı olmak amacı ile tasarlandı. Genç çiftlere bakanlık tarafından düzenlenen bu proje kapsamında, evlilik kredisi şartlarını ve başvuru koşullarını sağlayanlara; 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz toplam 150.000 TL tutarında faizsiz kredi desteği sunulmaktadır. Ayrıca evlilik kredisinin haricinde, evlilik öncesi ve sonrasında yeni evlenen çiftlere psikolojik ve sosyal destek sunmak amacıyla; eğitim ve danışmanlık hizmetleri de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.
Evlilik kredisi projesinin pilot uygulaması ilk olarak Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde gerçekleşmişti. Sonrasında ise yurt genelinde doğurganlık seviyesinin en düşük olduğu üç şehir daha eklendi. Son olarak Osmaniye ilinin de eklenmesi ile genişleyen bu projede, yeni bir çalışma daha yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yeni evlenecek olan çiftlere, evlilik kredisine daha rahat başvuru yapabilmesi için özel internet sitesi hazırladı.
2024 Evlilik Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?
Evlilik kredisi almak isteyen yeni evlenecek çiftlerin öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen başvuru şartlarını sağlaması gerekmektedir. 15 Şubat’ta başlayan evlilik kredisi başvuruları e-devlet üzerinden yapılabildiği gibi aynı zamanda bakanlık tarafından hazırlanan ailegenclikfonu.aile.gov.tr üzerinden de yapılabilmektedir. Evlilik kredisi başvuru şartları şunlardır:
-
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-
18-29 yaş aralığında olmak,
-
Eşlerden birinin; Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinden birinde ikamet ediyor olması ya da Bartın, Karabük, Zonguldak illerinden birinde ikamet ediyor olması,
-
Eşlerden her ikisinin de depremden etkilenen 11 il (Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri dışında taşınmaz sahibi veya hissedar olmaması,
-
Yeni evlenecek olan çiftin son 6 aylık gelir toplamının ortalaması ve son aya ait gelir toplamı asgari ücretin 2,3 katından fazla olmaması,
-
Başvuru tarihinden itibaren resmi nikah tarihine en az 2 ay en fazla ise 6 ay kalmış olması,
-
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan evlilik öncesi eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt ederek, eşlerin her ikisinin de katılması,
-
Evliliğin gerçekleşmesinden sonraki 2 yıllık süre içerisinde Bakanlık tarafından sunulacak olan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmeleri,
-
Affa uğramış olsa dahi; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan, uyuşturucu veya uyuşturucu madde imal ve ticareti, kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak, kullanmak suçlarından her iki eşinde hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmaması gerekmektedir.
Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni evlenen çiftlere kredi imkanı sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz toplam 150.000 TL tutarında faizsiz kredi desteğini, başvuru şartlarını sağlayan çiftlere sunmaktadır. Ayrıca evlilik kredisinin haricinde, evlilik öncesinde ve sonrasında yeni evlenen çiftlere psikolojik ve sosyal destek sunarak, eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Evlilik kredisi başvurusu, bakanlık tarafından açılan ailegenclikfonu.aile.gov.tr veya e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Evlilik başvurusu şu şekilde yapılmaktadır:
-
T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Evlenecek Çiftlerin Desteklenme Projesi” yazarak ilgili hizmete tıklayınız.
-
Sağ tarafta bulunan “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak bilgilendirme metnini okudum, anladım ve kabul ediyorum kutusunu işaretleyiniz.
-
Kişisel Veri Sorgulama İzni ve Açık Rıza Formu metinlerini de okuduktan sonra onay kutucuğunu işaretleyiniz.
-
Devam et butonunu tıklayıp ikamet ettiğiniz ilçelerin, başvuru şartlarında bulunup bulunmadığının ve başvuru tarihinden 1 yıl önce de belirtilen illerde ikamet ettiğinizi doğrulayınız.
-
İletişim bilgilerinizi kontrol ederek nikah tarihinizi ve eşinizin kimlik bilgilerini ilgili alanlara ekleyerek nikah başvurusunda bulunduğunuza dair kutucuğu işaretleyiniz.
-
Adli sicil kaydının kurum ile paylaşılmasına onay verdiğinize dair kutucuğu işaretleyerek sonraki adıma devam et butonunu tıklayarak geçiniz.
-
Ticaret, tarım hayvancılık, serbest çalışma, kira vb. yıllık varlıklarınızdan elde ettiğiniz kazancınız var mı? sorusunu cevaplayarak, elde ettiğiniz yıllık toplam net gelirinizi ilgili alana yazınız.
-
Evlilik öncesinde ve sornasında katılmanız gereken eğitim ve danışmanlık hizmetlerini almak istediğiniz il ve ilçeyi seçtikten sonra bilgilerinizi kontrol ederek “başvuruyu tamamla” butonu ile başvurunuzu tamamlayınız.
Yapılan evlilik kredisi başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konu başvuru sürecinin tamamlanması için, eş adayınızın e-devlet üzerinden başvuruya onay vermesi gerekmektedir. Başvuru tarihinden itibaren en az 7 gün içerisinde onaylanmayan başvurular geçersiz sayılmaktadır.
İlgili içerikler: Evlilik İzni Kaç Gün? ve Evlilik Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?