Başarılı bir iş görüşmesi için şu adımları takip edebilirsiniz:
Şirketi ve Pozisyonu Araştırın
İş görüşmesine başlamadan önce şirket hakkında araştırma yapın. Aranacak bazı önemli bilgiler arasında işveren tarafından yürütülen en son projelerin neler olduğu, işverenin mali açıdan ne kadar istikrarlı olduğu ve çalışanlara ne kadar iyi davrandığı yer alır.
İşle ilgili olarak, ne kadar uygun olacağınız konusunda daha ikna edici olmanıza yardımcı olabilecek bilgileri arayın. İş ilanını inceleyin ve ilgili başarılarınızın bir listesini yapın. Bunlar görüşmeniz sırasında konuşma konuları olarak hizmet edecektir.
Zamanında Gelin
Görüşmenize belirlenen saatten 10-15 dakika önce gelmeyi planlayın. Çok erken gelmek işverenin kafasını karıştırabilir ve garip bir durum yaratabilir. Öte yandan, geç gelmek kötü bir ilk izlenim yaratır ve şansınızı anında mahvedebilir.
Profesyonel Giyinin
Beceriniz ve deneyiminiz tek başına yeterli olsa da, başarılı bir iş görüşmesine öncelikle giyiminizden başlayın. Aradığınız işin bir seviye üstünde giyinin. Önemli olan pahalı takım elbise ve takımlar değil; önemli olan, düzgün, temiz ve profesyonel görünmektir. Mülakat yaptığınız şirketin kıyafet kurallarından emin değilseniz işe alım görevlisiyle iletişime geçin ve sorun. Genel bir fikriniz olduğunda, kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacak bir şey seçtiğinizden emin olun.
Deneyimlerinizi Hikâyeleştirin
Başarılı bir iş görüşmesinin bir parçası da, açıklanan işle ilgili deneyimlerinizi ve becerilerinizi pazarlama yeteneğinizdir ve bunu yapmanın harika bir yolu da, bu becerilerle ilgili deneyimlerinizi ve başarılarınızı gösteren hikâyeler anlatmaktır.
Hikâyeler sizi ilgi çekici kılar, kişiliğinizi sergilemenize ve iyi iletişim becerileri sergilemenize olanak tanır.
Sorularınızı Toparlayın
Soru sormak, role gerçekten ne kadar ilgi duyduğunuzu gösterir ve aynı zamanda ödevinizi yaptığınızı ve ciddiye alınması gerektiğini de gösterebilir. Cevaplanmasını istediğiniz soruların bir listesini hazırlayın. Görüşme sırasında soru listenize bakmanızda bir sakınca yoktur.
Özgeçmişinizle Porföyünüz Yanınızda Olsun
Özgeçmişinizi şirkete e-postayla göndermiş olsanız da, görüşme sırasında bakabilmek için kağıt kopyalarını yanınızda getirin. Sizden istenmesi durumunda referans listenizin basılı kopyalarının olması da iyi bir fikirdir. Becerilerinizin ve başarılarınızın kanıtını içeren bir çalışma portföyü getirin.
Baştan Sona Pozitif Kalın
Olumlu bir konuşma, başarılı iş görüşmelerinin anahtarıdır. Eğer size düşük bir not, ani bir iş değişikliği veya geçmişinizdeki bir zayıflık sorulursa savunmaya geçmeyin. Bunun yerine, deneyimlerden öğrendiklerinizi vurgulamak için (kısaca) gerçeklere odaklanın. Ve hiçbir zaman kimseye kötü söz söyleme. Bu sadece kötü bir tat bırakıyor.
Net Olun
Deneyimleriniz ve becerileriniz hakkında net ve coşkulu bir şekilde konuşun. Başarılarınızla gurur duymalısınız. Profesyonel olun ama kişiliğinizin parlamasına izin verin. İşverenler sevdikleri kişileri işe alma eğilimindedir. Kısa duraklamalardan korkmayın.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?