Zaman hızla ilerliyor. Teknoloji o kadar hızlı bir şekilde ilerliyor ki genç vatandaşlarımız meslek tercihi yaparken de ileriye dönük kararlar almakta zorluk yaşıyorlar. Özellikle internetin de varlığıyla freelance ya da home-office imkanlarıyla çalışabilmek global çapta kazanç sağlamayı kolaylaştırıyor. Peki hem teknolojinin hızını yakalabileceğiniz hem de evden çalışma imkanına sahip olabileceğiniz meslekleri değerlendirmek isterseniz seçenekleriniz neler olabilir?
Yapay Zeka Etik Uzmanı
Teknoloji ve bilgi işlem sektöründe giderek yükselen ve önemsenen bir alandır. Yapay zeka uzmanları teknolojilerinin algoritmalar, veri setleri ve istatistik modelleriyle makine öğrenmesini tasarlar. Yapay zeka sistemlerinin insan zekasını taklit edebilmesi için gerekli olan yazılım ve donanım çözümleri üzerinde çalışır. Yapay zeka etik uzmanları ise yapay zeka ne yapabilir, yapay zekanın neler yapması meşrudur gibi sorulara cevap arar.
Yapay zekanın 5 farklı etik ilkesi vardır. Bunlar; şeffaflık, adillik, sorumluluk, gizlilik ve güvenlilik ilkeleridir. Bu ilkeler yapay zekanın nasıl kararlar aldığına dair güven duyulmasını sağlayabilir. Ayrıca yapay zeka sistemlerinin tüm kullanıcılarına adil ve tarafsız şekilde davrandığından emin olunması gerekir. Bununla birlikte yapay zekanın yaptıklarından kimin sorumlu tutulacağı belirlenmelidir. Tabii ki kullanıcı verilerinin gizliliğinin sağlanması ve verilerin korunması da yine farklı bir etik ilkesidir.
Prompt Mühendisliği
Prompt, istemde bulunmak anlamına gelir. Bir dil algoritmasına ya da modeline komut verme anlamına gelir. Prompt mühendisliği ise yapay zekanın yükselişiyle birlikte ortaya çıkan yeni bir meslek türüdür. Yapay zeka sistemlerinden en doğru şekilde faydalanmayı sağlayacak komutları bulmak ana görevlerindendir.
Prompt mühendisi AI ve NLP modellerini optimize etmekle görevlidir. Temel yapay zeka ve dil modelleri hakkında bilgi birikimine sahip olması beklenir. Yapay zeka modellerinin eğitilmesi ve optimize edilmesi bir başka görevidir. Veri analizi ve veri işleme konularında deneyim sahibi olan kişiler prompt mühendisi olarak kariyer yolculuğuna başlayabilirler.
Espor Koçluğu
Rekabetçi oyunlar PC ve konsollarda olduğu kadar artık mobilde de oldukça yaygın. Rekabet ortamının oluşmasıyla birlikte daha yüksek seviyede oynamak isteyen ve profesyonel arenada boy gösteren oyuncuların danışmanlara ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Bu danışmanlık hizmetine de espor koçluğu denmektedir.
Oyunlarda daha doğru kararlar vermek, takımı ya da bireyi zafere taşımak için fazlasıyla önemlidir. Özellikle esporun yaygınlaşmasıyla birlikte sektöre yapılan yatırımlar çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu sebeple espor koçu başarıdan başarıya ulaşmak isteyenler için mutlaka ekipte bulundurulması gereken bir roldür. Espor koçları, eğitim, strateji, analiz, motivasyon ve gelişim konularında ekibe yardımcı olmaktadır.
Oyun Geliştiriciliği
Pandemi döneminde hızla yükselen oyun sektörünün büyümeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Hem bireysel hem de bir oyun geliştirme stüdyosu altında çalışabileceğiniz bu meslek dalında hit bir oyun yapabilirseniz kısa sürede hızla yüksek gelir elde edebilirsiniz.
Oyun geliştiriciler, oyunun hikayesi, yazılımı, dünyanın tasarımı, grafikleri ve optimizasyonu gibi konularla ilgilenmektedir. Birçok farklı oyun türü olması sebebiyle oyun geliştiricilerin tecrübelerine göre uzmanlık alanları değişebilmektedir.
Veri Bilimciliği
Oldukça yeni bir meslek dalı olan veri bilimciliği 2008 yılında ortaya çıktı diyebiliriz. İstatistiksel analiz ve veri madenciliği alanlarının kesişimi veri bilimciliği mesleğini yarattı. Veri bilimciler ellerindeki verileri analiz edebilmek için doğru stratejiler geliştirmek, veri analizi hazırlıkları yapmak, yeni veriler keşfetmek ve analiz etmek, veri analizlerini somut hale getirmek ve çeşitli programlama dillerini kullanarak veri modelleri oluşturmak gibi görevlere sahiptirler.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?