Köşe Yazarları

Aylin Olsun: Ücrette Eşitlik Forumunun Ardından
Aylin Olsun: Ücrette Eşitlik Forumunun Ardından
"Avrupa'da şirketlerin geleceği, organizasyonlarındaki yeteneği yönetme becerisi ile belirlenecek. " Avrupa  Komisyonu ve Adalet Divanı Başkan Yardımcısı Viviana Reding konuşmasına bu cümlelerle başladı.

Geçen ay Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği "Equality pay off (ücrette eşitlik)" toplantısına katılmak için Brüksel'deydim. 150'den fazla iş dünyası profesyoneli, kamu ve STK yöneticisi bu forum ile bir araya geldi.

Görülen odur ki şirketlerdeki nitelikli kadın istihdamı artıyor. Diğer yandan istatistiklere göre Avrupa'da bile benzer işi yapan kadın ve erkek arasında %16.4 ücret farkı olduğu görülüyor. Şirketlerde pozisyonlar için kadın ve erkeğe uygun iş sınıflandırmaları görülüyor. Toplumsal yönlendirme ve eğitim sistemi sebebi kız öğrencilerin üniversitede pozitif bilimlere yönlenmesinin önünü kesiyor. Avrupa'da üniversite öğrencilerinin %60'ını kız öğrenciler oluştursa da istihdamda rakamlar erkek lehine dönüyor. Kadın istihdam oranı kadınlar için %62, erkekler için %75 seviyesindeyken, 30-40 yaş aralığında evlenip, çocuk yapan kadın profesyonellerde bu oran %58'e kadar düşüyor.  Yönetim kurullarında yer alan kadın yöneticisi oranı, özellikle kota uygulanmaması nedeniyle Akdeniz ülkelerinde %3 ile %9 arasında değişiyor . 

Avrupa Birliği'nde, Almanya'nın liderliğini üstlendiği "Equality pay off" projesi, "iş hayatında kadın-erkek eşitliği"ni AB'nin rekabet avantajı, ekonomik büyümesi ve istihdam için gerekli ana kriterler olarak görüyor. İş ve sosyal hayatta eşitlik ve eşit ücret uygulamasının hayata geçmesi için hükümetler, STK'lar ve özel sektör iş birliği ise gerekli şart. Demografik olarak nüfusun yaşlanma gerçeği de yetenek yönetiminde ciddi bir gerçek olarak görülüyor. 

Bu toplantıda 34 ülkeden iş liderleri deneyimlerini paylaşıp , ortak aksiyonları hayata geçirmek için sözleşirken, kadın - erkek arasında ücret farklılığını gidermek, iş ilanlarında öngörülen ücreti duyurmak, şirket auditlerinde ücret gruplarında cinsiyete göre ücret seviyelerini denetlemek ve raporlamak, "Equal pay off" şirket sertifikasyonu ile kurum markasına yönelik pozitif destek çalışmaları, "Equal pay Off Day"  (eşit ücret günü) ile farkındalık yaratmak, yasal düzenlemelerle kadın istihdam desteği ve ailesel sorumlulukları sadece kadınların değil, erkeklerin de üstlenebilmesini sağlayan yasal düzenlemeler önerilen uygulamalar arasında yer aldı. 

Bu forum sürdürülebilir bir büyüme için kadın yeteneklerin istihdam oranını artırma ve farklılık yönetiminin, artık sadece şirketlerin değil, uluslararası kuruluşların ve hükümetlerin de ajandasına da girdiğini bizlere gösterdi. 

Kadınların iş dünyasına ve ekonomiye yarattığı katkı ise bir başka yazının konusu olacak gibi görünüyor.

Aylin Olsun
Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya İnsan Kaynakları ve İç İletişim Direktörü 
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver