Maaş Bordrosu Nedir?
Maaş bordrosu, işverenin işçiye her ay çalışması karşılığında ödemiş olduğu maaşın ispatı niteliğinde olan belgeye denir. Maaş bordrosu; brüt maaş, net maaş, kesintiler, vergi ödemeleri gibi ayrıntılı bilgileri içeren resmi bir belgedir. İşverenler tarafından yapılan her maaş ödeme döneminde düzenlenen bordro, çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerin detaylı ve şeffaf bir şekilde gösterir. Maaş bordrosu, çalışanlar için yasal ve finansal açıdan önemli bir belgedir. Maaş bordrosu, işçinin çalışmaya devam ettiği sürece periyodik olarak düzenlenmesi gereken bir evraktır.
Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?
Çalışanlar, maaş bordrolarını işyerlerinde insan kaynakları departmanı bulunuyorsa bu birimden alabilirler. İşyerinde insan kaynakları departmanının bulunmaması halinde muhasebe bölümünden de maaş bordrosu alınabilmektedir. İş Kanunu’nda; “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.” şeklinde belirtilir. Devlet memurları ya da sözleşmeli memurlar, maaş bordrolarına e-devlet sistemi üzerinden erişebilmektedir. E-devlete T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” sayfasından maaş bordrosu sorgulaması yapılabilmektedir.
Maaş Bordrosu Nereden Alınır?
İşveren tarafından her ay düzenli olarak işçinin çalışması karşılığında ödenmesi gereken ücrete maaş denir. Brüt maaş, yasal kesintiler, vergiler, net maaş gibi detayların bulunduğu belge ise maaş bordrosudur. Maaş bordrosu işçi ve işveren açısından önemlidir, her iki tarafı da güvence altına alan resmi bir evrak niteliğindedir. Maaş bordrosu, işçiye maaşının yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını gösterir. Maaş bordrosu, 657 sayılı kanuna tabi olan memurlar ile kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personeller için e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Özel sektör çalışanları ise maaş bordrolarını işyerinin insan kaynakları departmanından ya da muhasebe bölümünden alabilir.
E-Devlet Maaş Bordrosu Nasıl Sorgulanır?
Maaş bordrosu, işverenin işçiye yapmış olduğu iş karşılığında verdiği ücretin, vergi ve kesintiler ile beraber gösteren resmi bir evraktır. Maaş bordrosu işçinin çalışmış olduğu süre boyunca dönemsel olarak düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir. Birçok kişi maaş bordrosunun e-devlet üzerinden nasıl sorgulandığını merak etmekte. Maaş bordrosu özel sektör çalışanları için ne yazık ki e-devlet üzerinden sorgulanmamaktadır. E-devlet maaş bordrosu, 657 sayılı kanuna tabi olan memurlar ile kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personeller tarafından sorgulanabilir. 4C ya da farklı şekilde sözleşmeli çalışan memurlar ve özel sektör çalışanları maaş bordrosunu yalnızca, işyerlerinin insan kaynakları ya da muhasebe departmanından temin edebilir.
Maaş Bordrosunda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
Maaş bordrolarında bulunması gereken bazı bilgiler mevcuttur. Bunlar:
-
Çalışanın adı ve soyadı
-
İşyerinin sicil numarası
-
Sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası
-
Ücret ödenen gün sayısı
-
Maaşın ödendiği gün
-
Maaş bordrosunun oluşturulduğu tarih
-
Sigortalı kişinin maaşı
-
Fazla mesai, hafta tatilleri, bayram ücretleri gibi asıl ücrete yapılan ekleme tutarları
-
Vergi, sigorta primi, avans mahsubu gibi kesintilerin maaş bordrosunda yer alması 4857 sayılı Kanun’a göre zorunludur.
Maaş Bordrosu Neden Önemlidir?
Maaş bordrosu, çalışanların gelirlerini ve yapılan yasal kesintileri şeffaf bir şekilde görmesini sağlayan belgedir. Maaş bordrosu; işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olur ve işverenlerin gelir vergisi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından zorunludur. Maaş bordrosu ile çalışanlar, net gelirlerini ve yapılan yasal kesintileri görebilir ve resmi bir evrak niteliğinde olduğu için haklarını güvence altına alır. Aynı zamanda maaş bordrosu; kredi başvuruları, kredi kartı limit arttırma talepleri, vize başvuruları gibi finansal işlemler için gerekli bir belgedir. Maaş bordrosu sayesinde işçiler sigorta primlerinin doğru bir şekilde yatırılıp yatırılmadığını kontrol edebilir ve emeklilik haklarını daha iyi yönetir.
Maaş Bordrosundaki Yasal Kesintiler Nelerdir?
İş Kanunu’nda da belirtildiği üzere maaş bordrosunda işçinin brüt ücreti üzerinden yapılan vergi ve sigorta primi kesintileri, fazla mesai eklemeleri gibi detaylar belirtilmelidir. Maaş bordrosu yalnızca işçinin maaş bilgilerinin yer aldığı bir evrak değil aynı zamanda alınan maaş üzerinden yapılan yasal kesintilerin detaylı bir şekilde gösterildiği resmi bir belgedir. Maaş bordrosu hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken yasal kesintiler bulunur. Bunlar:
-
SGK işçi payı (brüt ücret x %14)
-
İşsizlik sigortası işçi payı (brüt ücret x %1)
-
Aylık gelir vergisi (gelir vergisi matrahı x vergi oranı)
-
Damga vergisi (brüt ücret x %0.76)
-
SGK işveren payı (brüt ücret x %20,5) (düzenli ödeme durumunda %5 indirim uygulanır bu nedenle %15,5 olarak da çarpılır)
-
İşsizlik sigortası işveren payı (brüt ücret x %2)
Maaş Bordrosu Nasıl Hesaplanır?
Maaş bordrosu hesaplaması biraz karmaşık görülebilmektedir. İlk olarak brüt maaş işçinin tüm kazancını gösteren ücrettir. Vergi ve kesintiler işçinin brüt maaşından düşülür. Vergi ve diğer kesintiler, brüt maaş üzerinden hesaplanır ve bu kesintiler de maaş bordrosunda ayrı ayrı belirtilir. Vergi ve diğer yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan miktar net maaştır ve bu çalışana ödenen son tutarı belirtir. Primler, ikramiyeler, fazla mesai gibi ek ödemeler brüt maaşa ek olarak belirtilmesi gereken ücretlerdir. Örneğin; maaş bordrosunda gelir vergisi kesintisi 1000 TL ve SGK primi 2000 TL gibi kesintiler bulunuyorsa bu kesintilerin toplamı brüt maaşınızda düşülerek net maaşınız hesaplanır. Eğer fazla mesai ücreti gibi bir ek ödeme alacağınız var ise bu tutar brüt maaşına eklenir.
2024 Asgari Ücret Maaş Bordrosu
2024 yılında belirlenen asgari ücrete göre hazırlanan maaş bordrosu aşağıdaki gibidir. İşverenlerin düzenli ödeme yapması halinde SGK İşveren payı %20.5’ten %15.5’e düşmektedir. Gelir ve Damga Vergisi ise asgari ücretli çalışanlardan alınmamaktadır. 2024 asgari ücret maaş bordrosu şu şekildedir:
Brüt Ücret |
20.002,50 TL |
SGK İşçi Payı - %14 |
2.800,35 TL |
İşsizlik Sİgortası İşçi Payı - %1 |
200,03 TL |
Damga Vergisi |
0,00 TL |
Gelir Vergisi |
0, 00 TL |
Net Ücret |
17.002,12 TL |
SGK İşveren Payı %15.5 (%5 teşvikli) |
3.100,39 TL |
İşsizlik Sigortası İşveren Payı - %2 |
400,05 TL |
Toplam |
23.502,94 TL |
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?