Mezuna Kalmak Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Mezuna Kalmak Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yayınlama Tarihi: 28 Şubat 2025
Mezuna Kalmak Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
YKS sınavına hazırlanan öğrencilerin, sınavda istediği başarıyı elde edememesi üzerine mezuna kalma konusu sıkça araştırılmakta. Mezuna kalmak, üniversite sınavında başarılı olamayan ya da hedefine ulaşamayan öğrencilerin bir yıl daha hazırlanma sürecini ifade eder. Mezuna kalmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmakta.

Lise son sınıfta başlayan üniversite sınavına hazırlık süreci, birçok öğrenci için oldukça stresli bir dönemdir. İstediği bölüme ve üniversiteye yerleşme amacı güden öğrenciler, istedikleri başarıyı elde edemediklerinde mezuna kalma kararını alabilmekte. Mezuna kalma, üniversite sınavına bir yıl daha tekrar ederek hazırlanma sürecini ifade eder. Bu karar, bazı öğrenciler için bir fırsat olabilir iken bazıları için ise zorunlu bir süreç olabilmektedir. Peki, Mezuna kalmak nedir?, Mezuna kalmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?, Mezuna kalmak sıralamayı etkiler mi?, Mezuna kalmak mantıklı mı? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Mezuna Kalmak Nedir?

Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşebilmek amacı ile girdikleri YKS gibi sınavlarda istenilen başarıyı elde edememeleri durumunda bir yıl daha hazırlanması anlamına gelmektedir. 

Lise son sınıf öğrencileri okula devamlılık sağlarken bir yandan da YKS sınavına çalıştığı yoğun bir dönemden geçer. Bu stresli ve yoğun dönemde istediği başarıyı elde edememesi ya da sınavdan elde ettiği puanın beklentilerini karşılamaması üzerine mezuna kalarak bir yıl daha sınava hazırlanarak kendine, istediği bölümü ve puanı elde etmek için bir fırsat sunmuş olur.

Mezuna kalma kararı, genellikle istediği üniversiteye yerleşemeyen veya hayalindeki bölüme giremeyen öğrenciler tarafından sıklıkla alınan bir karardır. Fakat bu karar, yalnızca üniversite sınavı başarısı ile sınırlı olmayıp kişinin hedeflerine, psikolojik dayanıklılığına ve ders planlamasına da bağlıdır. 

Mezuna Kalmak Sıralamayı Etkiler mi?

Mezuna kalma kararı veren öğrencilerin merak ettiği diğer bir konu ise, mezuna kalmanın başarı sıralamasını etkileyip etkilemeyeceğidir. Mezuna kalmak, sınav sıralamasını direkt olarak etkilemez. Fakat, bir yıl daha sınava hazırlık yaparak eksikliklerinizi görmenizi ve bunları tamamlamanızı sağlar. Bunları gerçekten yapabileceğinize inandığınızda ve tekrar bu yoğun dönemin altından kalkabileceğinize inandığınızda mezuna kalma kararını almanız daha etkili olacaktır.

Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Mezuna kalma fikri, birçok öğrenci için kolayca alınabilecek bir karar gibi gözükse de oldukça zordur. Sınava hazırlık sürecindeki yoğun tempo, yaşanan stres, sosyal hayatın durgunlaşması, sürekli yapılan deneme sınavları öğrencileri oldukça yormakta. Bu süreç tam bitti derken tekrar hazırlanmak ise psikolojik olarak yıpratıcı olabilir.

Mezuna kalmak mantıklı mı? sorusunu yanıtlayacak olursak bu, kişiden kişiye değişebilecek bir karardır. Mezuna kalmak, her öğrenci için mantıklı bir karar olmayabilir. Bu karar, öğrencinin kişisel hedeflerine, psikolojik dayanıklılığına ve hedefine ne kadar odaklanabileceği ile ilgilidir.

Öğrenci, sınavda başarısızlık korkusu ile YKS sınavına tekrar girmeyi düşünüyorsa, bu karar zorlayıcı olduğu gibi olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Fakat, öğrencinin hedefi netse, motivasyonu oldukça yüksek ve daha fazla hazırlık yaparak başaracağına inanıyorsa mezuna kalmak mantıklı bir karar olabilir.

Mezuna Kalmanın Avantajları Nelerdir?

Mezuna kalmak, üniversite sınavına tekrar hazırlanarak daha iyi bir sonuç elde etmek isteyen öğrencilere birçok avantaj sunar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Daha fazla hazırlık süresi

  • Rakiplerden daha bilgili olma avantajı

  • Okul sınavları gibi sorumlulukların olmaması

  • Daha özgür ve bireysel olma

  • İstenilen üniversiteye ve bölüme ulaşmak için ikinci bir şans elde etme

  • Kendinize daha çok vakit ayırma fırsatı

  • Üniversite planlaması için düşünme ve araştırma fırsatı

  • Eksik konuların daha iyi analiz edilip güçlü olunan alanların pekiştirilmesi

Mezuna Kalmanın Dezavantajları Nelerdir?

Mezuna kalmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Mezuna kalmanın dezavantajlarının bulunması herkesin bunları yaşayacağı anlamına gelmemektedir. Yalnızca bu süreçte bu tür dezavantajlar ile karşılaşabilme imkanının olabildiği fark etmenizi sağlar. Mezuna kalmanın dezavantajları şunlardır :

  • Aynı konuları tekrar çalışmanın zor gelmesi

  • Yaşıtlar ile kıyaslanma, çevre baskısı

  • Arkadaşlarının üniversite hayatına başlamasından duygusal olarak etkilenme

  • Dikkat dağınıklığı

  • Motivasyon sorunları

  • Özgüven kaybı

  • Stres

Mezuna Kalmak Ne Kaybettirir?

Mezuna kalmak, öğrencinin üniversite eğitimine başlama sürecinin bir yıl ertelemesi anlamına gelir ve bu durumun avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Mezuna kalma döneminde öğrenciler psikolojik baskı, sosyal çevreden uzak kalma, motivasyon sorunları, özgüven kaybı, stres gibi zorluklar ile karşılabilir. Fakat doğru bir planlama, psikolojik destek ve doğru stratejiler ile mezuna kalınan dönemin verimli bir şekilde kullanılması sağlanarak başarılı olmak mümkündür.

Mezuna kalma fikri kulağa ilk başta zor ve yorucu gelse de belirlenen hedeflere ulaşma doğrultusunda bu süreçten başarılı bir şekilde çıkacağına inanıldığı takdirde alınabilecek bir karardır. Mezuna kalmak ne kaybettirir? sorusunun yanıtı ise kişiye göre değişiklik gösterir. Kimi öğrenci için zaman kaybı, stres, tekrar başarabileceğine inanmama gibi durumlar daha ağır basar ve gözünde bu süreç olduğundan da büyür. Kimi öğrenci için ise istediği hedefe ulaşmak için bu süreç avantajlı görünür. Bu nedenle, mezuna kalmanın ne kaybettirdiği kişiden kişiye değişiklik gösterir. 

Mezuna Kalmanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Mezuna Kalmanın Artıları

Mezuna Kalmanın Eksileri

Okul sorumluluklarından kurtularak sınava odaklanma ve daha fazla çalışma imkanı

Başarısızlık korkusu, aile baskısı gibi psikolojik faktörler

Geçmiş konuların tekrar edilerek daha da pekiştirilmesi

Arkadaşlarının üniversiteye başlaması ile sosyal çevrenin daralması

Önceki yılın sınav deneyimi sayesinde sınav heyecanını yenmek

Kurs ve kitaplar nedeniyle oluşan ek masraflar

Kendi çalışma programını oluşturma

Başarılı olunamaması durumunda yeni bir karar verme ihtiyacı, geleceğe dair belirsizlik

Hedeflere daha yüksek motivasyon ve özgüven ile odaklanma

Uzun süreli hazırlık sürecinin motivasyonu düşürmesi

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver