Çalışan annelerin ve yeni doğan bebeklerinin sağlığını desteklemek ve annelik görevini verimli bir şekilde yapabilmesine yardımcı olan süt izni, kamu ve özel sektörde çalışan anneler için farklı zaman dilimlerinde verilen bir ücretli izin çeşididir.
Süt İzni Nedir?
Annelik, yeni doğmuş bebeğin beslenme süreci tamamiyle anneye bağımlı olmasını gerektiren bir süreçtir. Anne sütü, ilk 6 ay süresince bebeğin tek besin maddesidir ve özel durumlar olmadıkça anne sütü verilmeye devam edilir. Bebeğin gelişimi için önemli olan anne sütü, çalışan annelerin bebeğini emzirebilmesi için kanun kapsamında belli izinlere tabi tutulmuştur.
Süt izni, doğum yapan çalışan annelere, bebeklerini emzirmeye devam edebilmesi için gün içerisinde belli sürelerde verilen bir izindir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığına katkıda bulunmak amacı ile kanun kapsamında düzenlenmiş olan süt izni, annelere bebeğin ilk aylarında emzirme sürecini desteklemek için verilen bir haktır. Ancak süt izninin süresi, memurlar ve özel sektör çalışanları için değişiklik göstermektedir. Süt izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında düzenlenmektedir.
Süt İzni Ne Kadar?
Süt izni, annelerin doğum sonrasında çalışma hayatına geri dönmesi ile beraber verilen bir haktır. Çalışan annelerin bebeğine daha fazla vakit ayırarak, emzirmeye devam etmesi için gün içerisinde belli saatlerde verilen bir izin türüdür. Süt izni memur ve özel sektör çalışanları için farklı kanunlar kapsamında düzenlenmiştir.
Süt izninin süresi, özel sektörde çalışan anneler için bebek 1 yaşını doldurana kadar günde 1.5 saat, devlet memuru olarak çalışan anneler için ise ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ayda ise günde 1.5 saattir.
Özel Sektör Süt İzni Kaç Saattir?
Özel sektörde çalışan annelerin doğum izninin bitmesinin ardından süt izni başlamaktadır. Süt izni özel sektör çalışanları için 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında düzenlenir. İş Kanunu’na göre düzenlenmiş olan özel sektörde çalışan anneler için süt izni bebek 1 yaşına gelene kadar kullanılabilmektedir.
Özel sektörde çalışan anneler için süt izni, günde 1.5 saattir. Çalışan anne dilerse bu vakti öğle vakti ile birleştirerek kullanabilir ve tekrar işyerine dönebilir ya da iş çıkış saatinden önce çıkarak değerlendirebilir.
Memurların Süt İzni Kaç Saattir?
Devlet memuru olarak çalışan annelerin doğum izninin bitmesinin ardından süt izni başlamaktadır. Süt izni devlet memuru olarak kamuda görev yapan kadın çalışanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında düzenlenir.
Devlet Memurları Kanunu’na göre düzenlenmiş olan devlet memuru olarak çalışan annelerin süt izni, ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1.5 saattir. Devlet memuru olarak çalışan annelerin, özel sektörde çalışan annelere göre bir miktar daha fazla zamanı bulunmaktadır.
Süt İzni Ne Zaman Başlar?
Süt izni hem özel sektör hem de devlet memuru olarak çalışan annelere kanun kapsamında tanınmış bir haktır. Süt izni, 8 hafta süren doğum izninin bitmesinin ardından başlar. Kadın çalışanın hem kamuda hemde özel sektörde doğumdan önce ve doğumdan sonra 8 hafta doğum izni yani annelik izni bulunur. Doğum izninin süresi ikiz ya da üçüz gebeliklerde artmaktadır. Süt izninin süresi de aynı şekilde çoğul gebeliklerde hem özel hem de kamuda çalışan devlet memuru için artar.
Süt İzni Ücretli Mi?
Süt izni, 4857 sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında, çalışan anneler için belirlenmiş olan haktır. Süt izni doğum izninin bitmesinin ardından hem özel sekötr hem de devlet memuru olarak kamuda çalışan annelerin kullanabildiği bir izin türüdür. Süt izni ücreti bir izindir ve bu sürede çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Süt izni kullanan annelerin yıllık izinlerinden de herhangi bir düşüş yapılmaz, düşülmesi halinde kanuna aykırı bir durum olacağı için çalışan anne hakkını aramak için yasal yollara başvurabilir.
Süt İzni Toplu Kullanılır Mı?
Süt izni, doğum yapmış olan ve doğum izni bitmiş olan tüm çalışan annelere kanunen verilmiş olan bir haktır. Süt izni, ücretli izin türüdür ve bu süre içerisinde maaş kesintisi yapılmamaktadır. Çalışan anneler, doğum sonrasında verilen 8 haftalık sürenin ardından dilerse ücretsiz izin kullanmak istediğini işvereni ile görüşerek bildirebilir ya da kanunen verilen süt izni süresini günde belirli saatlerde kullanarak çalışma hayatına devam edebilir. Süt izni günlük, haftalık ya da aylık olacak şekilde toplu olarak kullanılabilen bir izin türü değildir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
2024 DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
2024-2025 Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir? Nasıl Başvurulur?
2024-2025 KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar?
2024-2025 Özel Okul Fiyatları Ne Kadar?
2024-2025 Okul Servis Ücretleri Ne Kadar?
2025 TEV Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 KYK Yurt Başvurusu Ne Zaman?
SGK Hizmet Dökümü Nedir?