Tükenmişlik Sendromunun İş Hayatına Etkileri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromunun İş Hayatına Etkileri Nelerdir?
Tükenmişlik Sendromunun İş Hayatına Etkileri Nelerdir?
Hiç kimliğinizi kaybettiğinizi hissedip zihinsel ve fiziksel olarak tükendiğinizi düşündüğünüz oldu mu? Tükenmişlik sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Herbert Freudenberger tarafında tanımlanmış olan tükenmişlik sendromu meslek hayatlarında aradıklarını bulamayan ve iş stresi sonucu hem zihinsel hem de fiziksel olarak çökerek yaşanan bir sağlık sorunudur. İlk olarak 1947 yılında ortaya atılan sendrom hakkında daha sonra Dünya Sağlık Örgütü, "başarılı bir şekilde yönetilemeyen ve kronikleşen işyeri stresinin bir sonucudur." ifadeleriyle tanımlamaktadır.

Bireylerin iş ve sosyal hayatlarında yaşadıkları stres ve baskının artması sonucu kontrolünü yitirmesiyle oluşan durumdur. Kontrol kaybıyla birlikte kişinin performansı düşer ve stres artar. Stresin artmasıyla birlikte performans daha da düşer ve kişi bir döngüye girer. Yaşanan memnuniyetsizlik özel hayata da yansır.

Hayatındaki kötü gelişmelerin ardından yoğun hengamenin içerisinde dinlenmeyi unutan kişiler kendi psikolojisine ve duygularına da zaman ayıramayacaklardır. Zamanla tükenmişlik sendromuna yakalanırlar. Uzun süren tükenmişlik sendromu durumunda danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu belirtileri kişiden kişiye göre değişmekle beraber aşamalara göre de farklılık gösterebilir. En önemli belirtiler ise kişilerin günlük işlerini yapamayacak hale gelmesi, gerginlik ve bünyenin de zayıflamasıyla hastalıkların artmasıdır.

  • Enerjinin olmaması ve durgunluk
  • Kişinin işine karşı soğuması, işi hakkında şüphe duyması
  • İşe yönelik etkinliğin ve isteğin azalması
  • Bitkin hissetmek
  • Motivasyonsuzluk
  • Duyarsızlık
  • Gerginlik ve agresiflik
  • Olumsuz düşüncelerin artması ve karamsarlık
  • Umutsuzluk
  • İçine kapanıklık
  • Kendini değersiz hissetme
  • Uyku bozukluğu
  • Bağışıklık sisteminin çökmesi
  • Günlük işlerini yapamamak

Tükenmişlik Sendromunun İş Hayatına Etkileri

Erkenden fark edilemeyen durumlarda sorun giderek büyür ve profesyonel destek alınması gerekir. Sosyal yaşamın ve ilişkilerin zayıflamasıyla alkol ve madde kullanımı başlayabilir, artabilir. Fizyolojik ve psikolojik sorunların da artmasıyla birlikte iş kaybına sebep olabilir.

İş şartları ve iş ortamının da başlangıç sebebi olarak gösterilebileceği tükenmişlik sendromunun ortaya çıkmasına sebep olan bir diğer konuda işkolik olmak. İlk olarak kişinin kapasitesinin üzerinde iş yükünü sırtlanmasıyla başlar. İşler sebebiyle zorlanan kişi bu durumdan kurtulmak için kendisine daha fazla yüklenebilir. Birey kendinden ve hayatından ödün vermeye başlayarak kendini tükettiğinin farkına varmayabilir. Sonrasında, gösterdiği çabanın karşılığını alamadığını düşünmeye başlayarak duygusal olarak zarar görmeye başlar. Bu noktada artık işine ve kendine verdiği değer daha da azalır. Zamanla kişi yaşadığı zorluklar karşısında gücünün yetmeyeceğini, koşulları değiştirmenin mümkün olmadığını düşünür. Engellenmişlik duygusunun sardığı kişi şüphecilik, umursamazlık, hassasiyet, öfke ve güvensizlik gibi sorunlarla karşılaşır. İlerleyen günlerde de derin bir sessizlik ve duyarsızlaşma gözlemlenir. Umutsuzluğu zirveye ulaşan kişinin mesleki ve iletişim performansı dibe çöker, tüm değerleri sorgulamaya başlar ve tüm değerler anlamını yitirir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver