DGS yani Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM tarafından yapılan önlisans mezunu öğrencilerin, lisans programlarına geçmesini sağlayan, lisans tamamlama sınavıdır. 50 adet sayısal ve 50 adet sözel olmak üzere 100 adet sorudan oluşan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 135 dakikadır. 30 Haziran 2024 yılında yapılan DGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise birçok önlisans mezunu tarafından merak edilmektedir. DGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?, 2024 DGS Tercihleri Ne Zaman? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
2024 DGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Meslek yüksekokulları ya da açıköğretim fakültesinin önlisans programlarından mezun olan birçok aday, lisans tamamlama sınavı olan Dikey Geçiş Sınavının (DGS) sonuçlarını beklemektedir. 30 Haziran 2024 tarihinde yapılan DGS, birçok önlisans mezunu öğrencinin lisans programlarına kayıt yaptırabilmesi için girmesi gereken bir sınavdır. DGS sonuçlarının, kılavuzda belirtilen açıklamaya göre 14 Ağustos'ta açıklanması bekleniyordu fakat DGS sonuçları 10 Eylül 2024 tarihinde ÖSYM tarafından açıklanacak.
2024 DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
Önlisans programını başarıyla tamamlayan ve mezun olan adayların başvurabileceği bir sınav olan DGS (Dikey Geçiş Sınavı), lisans programlarına girmek isteyen öğrenciler için gerekli olan bir sınavdır. 2 yıllık bölümlerin 4 yıllık bölümlere tamamlanmasını sağlayan DGS, 30 Haziran 2024 tarihinde Türkiye genelinde birçok öğrencinin katıldığı bir sınav oldu. Sınavın ardından birçok adayın merak ettiği soru ise dgs tercihlerinin ne zaman başlayacağı. DGS tercihlerinin, DGS sonucunun açıklanmasının ardından yaklaşık 1 ay sonra tercih döneminin başlanması beklenmektedir.
DGS Nedir?
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı, önlisans programlarından herhangi birini başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçmesini sağlayan bir sınavdır. Meslek yüksekokulu ya da açıköğretim fakültesinin 2 yıl süren önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin önlisans diplomalarını lisans diplomasına çevirmek için girdiği ve sınav türüdür. DGS sonucuna göre yerleşilen fakültelerde, önlisans derslerinin yeterlilik durumuna göre 2 ila 3 yıl daha öğrenim görmesini sağlar. Böylece DGS sınavında başarılı olarak tercih yapıp yerleşen öğrenciler lisans eğitimine birinci sınıftan başlamazlar. DGS, YKS’ye girmeyi gerektirmeden, mezun olunan önlisans programının devamı niteliğinde olan lisans eğitimi için ÖSYM tarafından öğrencilere verilen bir haktır.
DGS Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
Önlisans son sınıf öğrencileri ve mezunları, ÖSYM web sitesindeki Aday İşlemleri bölümüne, T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak başvuruda bulunabilirler. DGS sınavı ne yazık ki Türkiye’nin her şehrinde yapılmamaktadır. DGS başvurusu yaparken size en yakın olan merkezi seçerek başvurunuzu yapabilirsiniz. DGS başvurusu yaptıktan sonra sınav ücretini ÖSYM tarafından belirlenen bankalara yaparak başvurunuzu tamamlamanız gerekmektedir. Son ödeme tarihine kadar sınav ücretinin ödenmemesi durumunda DGS başvurusu geçersiz sayılmaktadır.
DGS Ders Konuları Nelerdir?
DGS, sayısal ve sözel bölümden oluşan bir sınavdır. DGS’de 50 adet Türkçe ve 50 adet Matematik sorusu bulunmaktadır. DGS sayısal ders konuları; sayılar, cebir, problemler, geometri ve sayısal mantık (akıl yürütme) konularını içerir. DGS sözel ders konuları; sözcükte anlam, cümlede anlam, cümle analizi, cümlede analitik yetenek, paragraf, anlatım bozukluğu ve sözel mantık konularını içerir. DGS sınavına giren adayların belirlenen ders konularından oluşan sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar toplanarak doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır.
DGS Puanı ile Hangi Bölümlere Girilir?
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı ile önlisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Her önlisans öğrencisinin okuduğu bölüme göre geçebileceği lisans bölümü değişiklik göstermektedir. Önlisans mezuniyet alanına göre tercih edilen lisans programlarının detaylı ve güncel listesine ÖSYM web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?