E-Devlet Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet, Türk vatandaşlarının kamu hizmetlerine internet aracılığıyla güvenli ve kolay bir şekilde erişimini sağlayan bir sistemdir. E-Devlet hizmetlerinden faydalanabilmek için E-Devlet şifresi gerekmektedir. Bu şifreyi PTT şubelerinden kimlik bilgileriniz ile alabilirsiniz.
Emeklilik sorgulama işlemi, emeklilik yaşı, prim gün sayısı ve emeklilik tarihini öğrenmek isteyen vatandaşlar için önemli bir konu. E-Devlet üzerinden emeklilik sorgulama işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
-
E-Devlet sitesine, T.C kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yapılır.
-
Arama kısmına “emeklilik sorgulama” yazarak ilgili hizmet bulunur.
-
İlgili sayfaya yönlendirildiğinde istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girilir.
-
Bilgiler doğru bir şekilde girildikten sonra emeklilik yaşı, prim gün sayısı, emeklilik tarihi gibi bilgilerinizi görebilirsiniz.
E-Devlet Emeklilik Sorgulama işlemi ile fiziksel olarak kuruma gitmeye gerek kalmadan, güvenilir bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirmiş olursunuz.
Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emeklilik, çoğu çalışanın uzun yıllar beklediği ve hak ettiği bir dönem. Emeklilik hakkı kazanabilmek için ise bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Birçok sigortalının merak ettiği sorulardan bir diğeri ise “ne zaman emekli olurum?” sorusunun yanıtı. Emekli olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Aşağıda belirtilen şartlara uygun olan sigortalı çalışanlar, bu şartları sağladığı takdirde emekliliğe hak kazanmış olurlar. Bu şartlar:
-
Sigorta başlangıç tarihi 1999 öncesi olan kadınlar için 5.000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık, erkekler için ise 5.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi,
-
Sigorta başlangıç tarihi 1999 - 2008 arası olan kadınlar için 7000 prim günü ve 58 yaş ya da 25 yıl sigortalılık süresi ve 4.500 prim günü, erkekler için ise 7.000 prim günü ve 60 yaş ya da 25 yıl sigortalılık süresi 4.500 prim günü,
-
Sigorta başlangıç tarihi 2008 sonrası kadınlar için 7.200 prim günü ve 58 yaş, erkekler için ise 7.200 prim günü ve 60 yaş gibi şartlar bulunmaktadır.
4B (Bağ-Kur), 4C (Emekli Sandığı) Kapsamındaki emeklilik şartları ile ilgili detaylı bilgi için "Ne Zaman Emekli Olurum?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
Birçoğumuz günün birinde emekli olup yaşamımızın bu aşamasına geçmeyi hayal ederiz. Emekli olunca kendimize daha çok zaman ayırabileceğimizi düşünürüz. Erken emeklilik, birçok çalışan için merak edilen bir konu. Erken emeklilik şartları; sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörlere bağlıdır.
-
Erken emekli olabilmek için belirli bir sigortalılık süresinin doldurulması gerekir. Sigortalının ilk işe giriş tarihine ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle, erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresi gerekmektedir.
-
Belirli bir prim ödeme gün sayısının tamamlanmış olması emeklilik şartları arasındadır. 5000 ile 7200 gün arası prim ödenmiş olması gerekmektedir. Bu sayı sigortalının işe ilk giriş tarihine göre değişiklik gösterebilmektedir.
-
Erken emeklilikte yaş şartı da önemli bir faktördür. 1999 öncesi sigortalılar için daha esnek yaş şartları uygulaması söz konusuyken, 1999 sonrası sigortalılar için kademeli olarak artan yaş şartları söz konusudur.
-
Erken emeklilik şartlarından bir diğeri ise malulen emekliliktir. Sigortalı çalışan, çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş ise, malulen emeklilik hakkından faydalanabilmektedir. Malulen Emeklilik ile ilgili detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Bazı meslekler için yıpranma payı yani fiili hizmet zammı uygulanmaktadır. Bu meslek grubunda çalışanlar erken emeklilik hakkı kullanabilmektedir. Örneğin; maden işçileri, sağlık çalışanları gibi meslek grupları.
-
Erken emeklilik için borçlanma hakkı da kullanılabilmektedir. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi seçenekler ile prim gün sayısının arttırılması mümkündür.
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik maaşı hesaplama 2024 yılında belirli ölçütlere göre yapılmaktadır. E-Devlet veya SGK üzerinden sorgulanan emeklilik maaşı; sigortalı çalışma süresi, ödenen prim gün sayısı ve prime bağlı kazançlar belirlenen en önemli ölçütlerdendir. Emeklilik maaşı hesaplama işlemi için SGK’nın web sitesinde mevcut olan hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.
-
Prim gün sayısı ve aylık bağlama oranı (ABO) belirleme,
-
Aylık ortalama kazancın aylık bağlama oranı (ABO) ile çarpılması,
-
Bulunan tutar yani emekli maaşı, SGK tarafından belirlenen güncel katsayılar ile güncellenerek emekli maaşı hesaplaması yapılır.
Örneğin; sigortalı bir çalışan 9000 gün prim ödemiş olsun ve son 10 yıldaki ortalama brüt kazancı ise 10.000 TL olsun. Aylık bağlama oranı (ABO) %70 olarak belirlenmiş ise,
10.000 TL X %70 = 7.000 TL emekli maaşı almaya hak kazanmış olur. SGK’ nın belirlemiş olduğu güncel göstergeler ve katsayılar ile bu tutar güncellenmektedir.
2024 yılının Ocak ayında emeklilere %49,25 oranında zam yapılmış ve en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenmiştir.
Emeklilik Maaşı Nasıl Artırılır?
Emeklilik hayatına hazırlık yaparken, emekli maaşının yeterliliği konusunda endişe duyulmaktadır. Emeklilik maaşını artırmak için bazı seçenekler mevcut. Bu seçenekleri değerlendirerek, emeklilik maaşını artırabilir ve emeklilik şartlarını sağlandığı takdirde emeklilik dönemine rahat bir adım atabilirsiniz. Emeklilik maaşı nasıl artırılır sorusunun yanıtı ise:
-
Çalışma süresi boyunca ek prim ödemeleri yaparak,
-
Daha uzun süre çalışıp prim gün sayısını arttırarak,
-
Çalışma hayatı süresince yüksek prime esas olan kazanç üzerinden prim ödeyerek emeklilik maaşınızı artırabilirsiniz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?