EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar, çalışma hayatına erken başlayan ve prim günlerini tamamlamış olan fakat yaşını beklemek zorunda kalan kişiler tarafından merak edilen bir konu. Emeklilik haklarını kazanabilmek için bekleyen kişiler ise EYT Şartlarının ne olduğunu merak etmekte.
EYT Nedir?
EYT, emekli olmak için gerekli olan gün sayısını tamamlamış fakat kanunen belirtilen yaş kriterine uymayan kişilerdir. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olan kişileri kapsar. Emekli olmak için gerekli olan prim gün sayısını tamamlamış olsalar da kanunda yapılan son değişiklikler sebebi ile emekliliğe yaş şartı da eklendi. Bu durumun eklenmesi ile EYT sorunu ortaya çıktı ve 1999 öncesinde sigortalı olanlar yaş şartının eklenmesi ile EYT kapsamına girdi.
EYT Kimleri Kapsamaktadır?
Emeklilikte yaşa takılanlar, 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan insanların emekli olabilmesi için 2 temel unsur bulunmaktaydı. Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı bu unsurlardandır. Bu durumda, 18 yaşından itibaren sigortalı olarak çalışan bir kadın 38 yaşında emeklilik hakkı kazanabilmekteydi. Erkekler ise 43 yaşında emekli olabilme hakkına sahipti.
Sosyal Sigortalar Kanunu tarafından yapılan değişiklik ile 1999 tarihinden önce çalışma hayatına başlayanların emekli olabilmeleri zorlaştı. Emeklilik şartlarına, prim sayısı ve sigortalılık süresine ek olarak yaş kriteri eklendi. Fakat bu durum, 3 Mart 2023 tarihinde yapılan düzenleme ile çözüme kavuştu.
EYT Yasası
EYT yasası hakkında son zamanlarda birçok tartışma gerçekleşmiş ve bu yüzden çeşitli düzenlemeler meydana getirilmiştir. EYT son dakika haberlerini takip edenler, devletin bu konuda yapacağı yenilikleri yakından takip etmektedir. EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan son düzenlemeler ile vatandaşların mağduriyetleri giderilmiştir.
EYT Şartları Nelerdir?
EYT şartları arasında en önemli unsur sigortalının, prim gün sayısını doldurmuş ve belirlenen sigortalılık süresini sağlamış olmasıdır. Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi yapılan çalışanlara yönelik olan erken emeklilik (EYT) şartları ise şu şekildedir:
-
4A (SSK) Sigortalılar İçin EYT Şartları
Kadınlarda 20 yıl ve 5.000 prim günü, erkeklerde ise 25 yıl 5.000 prim günü olarak belirlenmiştir.
-
4B (Bağ-Kur) Sigortalılar İçin EYT Şartları
Bağ-Kur erken emeklilik şartı için gerekli olan unsurlar prim gün sayısı ve sigortalılık süresidir. Bağ-Kur erken emeklilik şartlarında kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 7.200 prim gün sayısı, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi 9.000 prim gün sayısı gerekmektedir.
EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?
EYT başvuruları, normal emeklilik başvuruları ile aynı kriterlere sahiptir. SSK kapsamında olan ve çalışmaya devam eden sigortalılar, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartını sağladığına ve emeklilik hakkını kazandığına dair SGK’dan yazı almalıdır. SGK tarafından temin edilen emeklilik şartlarını sağladığının yazılı olduğu bu belgeyi, emekli olmak istediğine dair bir dilekçe ile işverene vermelidir. İşverenler ise “8-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodunu sisteme girerek, işçinin işten ayrılışını yapar. “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” formunu doldurup Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir. Sigortalı olarak çalışmayan fakat EYT şartlarını sağlayan kişiler ise “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” formunu doldurarak e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmektedir.
EYT Emekli Maaşı Ne Zaman Yatırılacak?
Erken emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan EYT’liler, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapmış oldukları emeklilik başvurusunun tarihine göre emekli maaşı almaktadır. Emeklilik başvurusu Mart ayı içerisinde yapılmışsa emekli maaşı, Nisan ayında geçerli olacak şekilde yatırılmaktadır.
Başvuru yoğunluğuna bağlı olarak SGK, emekli maaşı yatırma işlemlerinde gecikme yaşayabilmektedir. Gecikme yaşanması halinde, başvuru yapılan ayı takip ederek bir sonraki ay ve geciken ayların ödemesi hesaplanarak birikmiş olan emekli maaşları da SGK tarafından toplu bir şekilde ödenmektedir.
EYT Sorgulama
EYT başvuruları, erken emeklilik şartlarının sağlanması halinde SGK’nın yoğunluğuna bağlı olarak 7 ila 15 gün arasında kabul edilmektedir.
EYT başvuruları değerlendirme sürecinde olanlar ve başvuru durumunu merak edenler, EYT sorgulama işlemini SGK’ya ait olan ALO 170 hattını arayıp bilgi alabilmektedir.
e-Devlet üzerinden EYT sorgulama işlemi yapmak isteyenler için ise, T.C kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” sekmesi üzerinden EYT sorgulama işlemini yapabilirler.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?