İnşaat Teknolojisi Bölümü Nedir? İnşaat Teknikeri Ne Yapar?

İnşaat Teknolojisi Bölümü Nedir? İnşaat Teknikeri Ne Yapar?
İnşaat Teknolojisi Bölümü Nedir? İnşaat Teknikeri Ne Yapar?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde deprem olacağı bilinen bir gerçek. Bu anlamda geleceğin en önemli meslek kolları arasında İnşaat Sektörü geliyor

İstanbul’da yaşanan son depremin ardından yine Türkiye gerçeklerinden biriyle daha yüzleşmek zorunda kalındı. Birçok insan okullar tatil mi, bu gece deprem olur mu gibi sorular sorup uyumaya çekinirken, Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklama sayesinde bir nebze olsun gönüllere su serpildi. 

Deprem devam edecek mi, tekrar deprem olur mu gibi düşüncelerle Türkiye’de yaşamak oldukça zor. Ancak bilinen bir gerçek var ki o da ülkemizin deprem bölgesinde olduğu. Dolayısyla depremin ne zaman ya da hangi şiddette olacağından ziyade, depreme dayanıklı, güvenli binaların inşa edilmesi önem taşıyor.

İnşaat sektörü her zaman revaçta

17 Ağıstos 1999 gecesi Gölcük’te yaşanan elim depremin ardından Türkiye’de deprem bilinci bir nebze daha oluşmaya başlanmış, hasarlı ve problemli olduğu tespit edilen binalar yıkılmış ya da güçlendirilmişti. Bugün de yine hâlâ aynı durumda olan yüzlerce, hatta binlerce bina bulunuyor. Belediye yetkilileri tarafından yapılan incelemeler sonucu, bu evlerde güçlendirime çalışmaları çoktan başlatıldı bile. Ancak olası bir büyük depremin ardından bu tür yapıların ne kadar dayanabileceği ise şüpheli.

Deprem gerçeği artık ülkemizde kanıksanmış durumda. Zaman zaman, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde deprem olacağı bilinen bir gerçek. Bu anlamda geleceğin en önemli meslek kolları arasında İnşaat Sektörü geliyor. Deprem olsun ya da olmasın her zaman revaçta olacak olan bu sektör, ülkemiz gibi deprem bölgelerinde daha fazla önem taşıyor.

 

İnşaat mühendisliği ve mimarlık

Güçlü, kaliteli ve sağlam yapıların inşaa edilmesi için işini seven ve başarılı mimarlara, inşaat mühendislerine ve diğer çalışanlara ihtiyaç var. Türkiye zaten tarihinden beri mimari yapıları ile zengin bir ülke. Mimar Sinan gibi büyük isimlerin çıktığı bu topraklarda, bugün de başarılı mimarların, birbirinden güzel eserler bırakacak olması beklenen bir durum. Bunun yanında, modern yapıların inşası için de gerekli olan insan gücü yine yakın bir gelecekte ülkemiz üniversitelerinden mezun olmayı bekliyor.

İnşaat mühendisliği birçok gencin hayallerini süsleyen bölümler arasında yer alıyor. Diğer taraftan mimarlık da üniversite tercih sıralamalarında sıkça yerini alan bir diğer bölüm. Günümüzdeyse artık bu iki bölümün yanına İnşaat Teknolojisi ve Jeoloji Mühendisliği gibi bölümler de eklenmiş görünüyor. Bir başka deyişle, özellikle yaşanan son depremlerin ardından gençlerin bir kısmı bu bölümlere yönelmiş durumda. Bu bölümlerden biri de İnşaat Teknolojisi bölümü.

 

İnşaat teknolojisi bölümü nedir?

İnşaat teknolojisi bölümü meslek liselerinde inşaat bölümünü bitiren öğrencilerin, doğrudan meslek yüksekokullarına girebilmesine imkan sağlayan bir bölüm. Bu bölüme elbette ki, bölüm dışından öğrenciler de girebiliyor. İnşaat teknolojisi bölümünden mezun olan öğrenciler, iki yıllık eğitim gördükten sonra inşaat teknikeri oluyorlar. İnşaat teknolojisi bölümü adı altında, isterlerse dikey geçiş yaparak mimarlık ve inşaat mühendisliği fakültelerine geçiş yapmaları mümkün. 

Bu bölümden mezun olan gençler, öğrenimlerini tamamladıktan sonra 30 iş günü olmak koşuluyola zorunlu stajlarını tamamlamak zorundalar. Bu sayede mesleklerini daha iyi tanımaları ve gerçek hayatta yaşanabilecek senaryolara aşina olmaları sağlanmaktadır. 

 

İnşaat teknolojisi bölümünde verilen dersler

İnşaat teknolojisi bölümü, meslek yüksek okullarında iki yıllık eğitim olarak verilmektedir. Bu süre içinde üç boyutlu görme yeteneği geliştirilerek, öğrencilere Teknik resim dersleri verilmektedir. Birinci sınıfta çizim derslerinin yanında static, matematik ve fizik dersleri gibi temel pozitif bilimlere ilişkin dersler de verilmektedir. Bu sayede öğrencilerin matematiksel ve mantıksal gelişimlerini sağlamak hedeflenmektedir.

Bu derslerden hariç, İngilizce, İnkılap tarihi, Dil ve anlatım gibi dersler de yine temel olarak öğrenciye verilen dersler arasında yer almaktadır. İkinci sınıfta ise artık daha çok mesleğe yönelik derslere ağırlık verilmektedir. Bu dersler arasında mukavemet, bilgisayar destekli çizim, restorasyon, mimari çizimler, malzeme bilgisi, çelik, atuk sular gibi inşaat sektörü açısından oldukça önemli dersler yer almaktadır.

 

İnşaat teknikeri nerelerde çalışabilir?

İnşaat teknikeri, bir inşaatın yapımı sırasında oldukça önemli rol oynamaktadır. İnşaat mühendisi ve şantiye şefi ile çalışan ustabaşları arasında bulunan ara eleman olarak tanımlanabilir. Bir diğer deyişle, işçilerin ve ustabaşların düzeni ve çalışma şekilleriyle ilgilenerek, gerekli düzenlemeleri yapar ve varsa eksiklikleri giderir. Olası hata ya da aksaklık durumlardında mühendislere bilgi verir.

İnşaat teknikeri sayesinde inşaatın daha sistematik ve ahenk içinde ortaya çıkması sağlanmaktadır. Belli bir düzen içinde yapı oluşturmak için inşaat teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Teknik bilgiye sahip olduklarından, inşaat mühendisi ve ustalar arasındaki düzeni de başarılı bir şekilde sağlayabilmektedir.

 

İnşaat teknikeri maaşları

Her sektörde olduğu gibi inşaat teknikeri maaşlarında da çeşitlilik bulunmaktadır. İnşaat teknikerleri, üniversiteden mezun olduktan sonra inşaat ofislerinde çaışarak teknik alana yönelebilmektedir. Ancak şantiyeyi seven gençler, işin mutfağına geçerek şantiyelerde sözünü ettiğimiz ara eleman olarak çalışabilirler. 

Maaşların çeşitlilik göstermesi de bu iki farklı alan sebebiyle olmaktadır. Genel olarak bir inşaat teknikerinin asgari ücretle iş hayatına atıldığını söyleyebiliriz. Maaş zamanla ve kişinin göstermekte olduğu performansa göre artış gösterebilir. Ayrıca KPSS gibi sınavlardan yeterli puanları alan gençler, belediyelere girerek daha yüksek maaşlarla çalışma fırsatı yakalayabilmektedir.

Eğer yeni mezunsanız ya da her geçen gün değeri artan inşaat sektöründe çalışmak istiyorsanız, İnşaat Teknikeri iş ilanları sayfamıza bakarak, açık pozisyonları inceleyebilirsiniz.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver