Mülakat hazırlığı yaparken dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır ve bu unsurlar, adayların mülakat sırasında başarılı olmalarına yardımcı olabilir. Yazımızın devamında Mülakat Nedir?, Mülakatta Sorulan Sorular Nelerdir? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Mülakat Nedir?
Mülakat, iş arama sürecinde belirli bir pozisyona başvuruda bulunan adaylar ile işverenlerin birbirini tanımasını, yetenek ve deneyimlerini işverenlere ifade ettiği bir süreçtir. İşyerinde ihtiyaç olunan pozisyon ilanına başvuruda bulunup uygun bulunan adaylar çağrılarak mülakat yapılır. Mülakatta, başvuruda bulunan adayı tanımak için sorular sorulur ve kendisini tanıtması istenir. Adayın, iş deneyimlerini, yeteneklerini, eğitim geçmişini ve maaş beklentisini anlatması beklenir. Her iki taraf içinde olumlu geçen süreçte ise aday işe alınır.
Mülakatlarda Kendini Tanıtma
Mülakatlarda kendini tanıtma süreci adayları bir hayli heyecanlandırmakta. Özellikle yeni mezun ve iş hayatına yeni adım atacak olan adayların gözünde mülakatta kendini tanıtma süreci adaylar açısından zorlu ve gergin geçebiliyor.
Mülakatlarda kendinizi nasıl tanıtmanız gerektiğini, Secretcv’nin işverenler ile yapmış olduğu anketlerle belirlenen sonuçlarına göre sizlere birkaç öneride bulunacağız:
-
Öncelikle, kendine güvenmek ilk adım. Tecrübesiz ya da tecrübeli bir aday da olsanız kendinize güvenmeniz ilk izlenim açısından önemlidir.
-
Güler yüzlü olmanız. Başvurduğunuz pozisyondaki iş için istekli olduğunuzu ve insan ilişkilerinde başarılı olduğunuzu gösterir.
-
Mülakatlarda sorulan sorulara samimi cevaplar verip kısa ve net cümleler kurmanız.
-
Jest ve mimiklerinizi çok fazla kullanmaktan kaçınmalısınız, sakin bir duruş sergilemeniz işverenlerin dikkatini çekecektir.
-
Stres olduğunuz anlarda göstermiş olduğunuz davranışlardan kaçınmanız. Örneğin bazı adaylar stres altındayken bacaklarını sallayabilmekte. Beden diliniz stres altında olduğunuzu belli edebilir bu yüzden sakin bir tutum sergileyip olabildiğince stresten uzak durmaya gayret etmelisiniz.
-
Eski çalışmış olduğunuz kurumu ve yöneticilerinizi her ne yaşamış olursanız olun kötülemekten kaçının.
-
Maaş pazarlığı, ilk mülakat için doğru bir an olmayabilir. Size mail veya telefon aracılığı ile ulaştıklarında teklif verebilirler veya sizi ikinci bir mülakata davet edebilirler. Uygun zamanı beklemenizi en doğrusu olacaktır.
Mülakatta Sorulan Sorular Nelerdir?
-
Kendinizden bahseder misiniz?
-
Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?
-
Stres ile nasıl başa çıkarsınız?
-
İş deneyimlerinizden bahseder misiniz?
-
Önceki işyerindeki göreviniz ve sorumluluklarınız nelerdi?
-
Bu pozisyona neden başvurdunuz?
-
Neden bu şirketi tercih ettiniz? Şirketimiz hakkında bilginiz var mı?
-
Müşteri ve iş arkadaşınızla yaşadığınız bir anlaşmayı nasıl çözersiniz? Daha önce böyle bir şey yaşadınız mı?
-
Bu pozisyon için gerekli olan becerilere sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?
-
Bir hata yaptığınızda bunu nasıl telafi edersiniz?
-
İş değiştirme nedeniniz nedir? Önceki işyerinizden neden ayrıldınız? gibi sorular ile başlanır ve mülakatın sonuna doğru yaklaşıldığında ise; “Bize sormak istediğiniz bir soru var mı?” ve “Bu pozisyon için en yakın hangi tarihte başlayabilirsiniz?” gibi sorular sorulur.
Mülakat, sadece işverenlerin ya da insan kaynakları tarafından yapılan ve size sürekli sorular sorulan bir görüşme değildir. Başvuru yaptığınız firmayı siz de tanımalısınız. İşverene ya da insan kaynakları yetkilisine siz de sorular yönelterek firmayı ve firma kültürünü öğrenmiş olursunuz. Mülakatta adayların sorabileceği bazı sorular;
-
Terfi süreci hakkında bilgi verir misiniz?
-
Kurum kültürünüz nedir?
-
İşi kabul etmem halinde oryantasyon süreciniz var mı? gibi sorular sorabilirsiniz.
Mülakat Türleri
İşverenler ya da insan kaynakları departmanı, başvuruda bulunan adayları mülakata davet etmektedir. Her mülakat türü belli bir amaca hizmet etmektedir ve başvuruda bulunan adayların farklı yönlerini öğrenmeyi hedefler.
Mülakat türleri ise şunlardır:
-
Yapılandırılmış Mülakat
-
Yapılandırılmamış Mülakat
-
Davranışsal Mülakat
-
Durumsal Mülakat
-
Panel Mülakat
-
Telefon Mülakatı
-
Video Mülakatı
-
Grup Mülakatı
Yapılandırılmış Mülakat
Yapılandırılmış mülakat, en çok yapılan mülakat türlerinden birisidir. Tüm adaylara aynı sorular sorulur ve bu sorular belirli bir sıraya göre sorulur. Yapılandırılmış mülakatlarda sorulan sorularda ise adayın eğitimi, iş deneyimleri değerlendirilir. Aynı zamanda adayın motivasyonu ve kişiliği de değerlendirmeye alınarak adayı tanımaya çalışılır.
Yapılandırılmamış Mülakat
Yapılandırılmamış mülakatlar ise, akışı daha serbest olan mülakatlardır. Sorulan önceden belirlenmiştir fakat belirlenen herhangi bir sırası yoktur. Yapılandırılmamış mülakatlarda, adayın spontan tepkilerini ve doğal davranışları gözlemlenir. Görüşmeyi yapan işveren ya da insan kaynakları yetkilisi, adayın geçmiş deneyimlerine, eğitim geçmişine ve kişisel özelliklerine göre soruları şekillendirir.
Davranışsal Mülakat
Davranışsal mülakatlarda, adayın iş deneyimlerine odaklanılır. İş ile ilgili durumlarda adayın nasıl davrandığını ölçer. Bu tür mülakatlarda, STAR yöntemi (Situation, Task, Action, Result) sıkça kullanılır. Mülakat yapılan adayın geçmişte karşılaştığı durumları, görevleri, almış olduğu aksiyonu ve elde ettiği sonucu açıklaması beklenir.
Durumsal Mülakat
Durumsal mülakatlar, adayların işyerinde karşılaşabileceği çeşitli senaryolardan bahseder ve bu durumlara nasıl tepki vereceğini sorar. Durumsal mülakatta sorulan bu sorular adayın problem çözme yeteneğini ve stresle başa çıkma becerilerini ölçer.
Panel Mülakat
Panel mülakatlarda, birden fazla görüşmeci bulunur. Bu görüşmeciler insan kaynakları yetkilisi, genel müdür, takım lideri gibi yöneticiler ve uzmanlardan oluşabilir. Panel mülakatı türü ise adayın, diğer yönetici ve uzmanlardan gelen soruları yanıtlayarak, mülakat sonunda değerlendirilmesini sağlar.
Telefon Mülakatı
Telefon mülakatları, mülakat sürecinde en çok kullanılan mülakat türlerinden biridir. Telefon mülakatları, ön eleme aşamasında kullanılır. Adayın temel nitelikleri ve bu pozisyona uygunluğu değerlendirilir.
Video Mülakat
Video mülakatları, uzaktan çalışmanın günümüzde yaygınlaşması ile sıkça tercih edilmektedir. Adaylar mülakatlara, video konferans platformları üzerinden katılım sağlayarak görüşmelerini gerçekleştirirler.
Grup Mülakatı
Grup mülakatlarında, birden fazla aday ile görüşme yapılır. Bu mülakatta sorulan sorular ve verilen görevler üzerinde birlikte çalışmaları istenir. Grup mülakatları, adayların takım çalışması ve iletişim becerilerini gözlemlemek amacıyla yapılır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?