Röportajlar

Schneider Electric / Aylin Olsun: Yetenek Savaşları
Schneider Electric / Aylin Olsun: Yetenek Savaşları
Sağlık ve güvenlik politikalarınız doğrultusunda yaptığınız çalışmalardan ve geri dönüşlerinden bahseder misiniz?

Schneider Elektrik’in Gebze, Çayırova, Izmir ve Manisa olmak üzere 4 ayrı sehirde 4 fabrikası ve 1 Lojistik Merkezi bulunuyor. Öncelikle yapmaya çalıştığımız çalışanlarımızın bilinç seviyesini arttırmaya çalışmaktı. Geçtiğimiz yıllarda bu konuda yapılan bilinçlendirme çalışmaları sonucu hem kaza oranında ve hem de kaza sebebiyle kayıp gün sayısında önemli gelişmeler sağlandı. Fabrikalarımızda üretim ve diğer bölümlerde ISG temsilcilerinden oluşan bir kurul var ve düzenli olarak toplanıyor. Gecen sene Areva şirket satın almasıyla aramıza katılan 2 yeni fabrikamızla birlikte fabrikalar arasındaki koordinasyon da çok önem kazandı. ISG temsilcileri ve ISG yöneticilerimiz düzenli olarak kendi aralarında toplanıyorlar. Son yıllarda "Ramakkala olay” raporları  ergonomi analizleri ve Kaizen projeleriyle bu süreçte yüksek riskli alanlarda "tolere edilebilir” noktaya getirilmiştir. Bu projelerin sonunda bel ve boyun ağrı şikayetlerinde, fıtık teşhislerinde de gözle görülür azalma tespit edildi.
2011 yılında bu alanda yaptığımız çalışmalarla Manisa Fabrikamız’da "ALTIN BARET” en iyi uygulama ödülünü aldık.
 
İnsan Kaynakları olarak şirketinizi farklılaştıran stratejilerin temel felsefesi nedir?

Schneider Elektrik global bir şirket. Dünyanın 100’ün üzerinde ülkede 140.000 çalışanı var. Enerji verimliliği sağlayacak ürün ve projelerle Endüstri, Bina, IT ve Altyapı alanlarında müşteri ve kurumlara hizmet veriyor. Çalışanlarının %50’si satın aldığı şirketlerle ve genelde de yeni ve gelişmekte olan ekonomi ülkelerinden oluşuyor. Önümüzdeki dönemde özellikle şirket stratejimize paralel olarak yeni ekonomilerde ve bu bölgelerin önemli bir ülkesi olan Türkiye’de büyümeye devam edecek.

Müşterilerimize ulaşarak en etkin ürün ve çözümleri sunacak çalışanlara ve konunun uzmanlarına daha fazla ihtiyaç duyacağız. Bu sebeple Insan Kaynakları felsefemizin temeli enerjileriyle daha fazlasını üretecekleri ve sunabilecekleri bir ortamı çalışanlarımıza sağlamak.

Yeni yetenekleri keşfetmek ve onları elde tutmak için neler yapıyorsunuz? Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası çalışmalarınızın temel prensipleri nedir?


Büyüyen bir şirketiz. Her sene en az 200 kişiyi bünyemize dahil ediyoruz. Enerji sektörü potansiyeli yüksek bir sektör. Ağırlıklı olarak mühendis istihdam ediyoruz. Diğer taraftan sektörde farklı alanlarda pek çok uzmana ihtiyaç duyulduğu için yetenek savaşları kaçınılmaz.
Schneider Electric olarak Enerji Yönetiminde Global Uzman misyonumuzu ve organizasyonumuza bağlı çalışanlar yaratma hedefimizi gerçekleştirmek üzere farklı ve kişilerin teknik ve sosyal potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
İnsan Kaynakları olarak sosyal medya platformlarını potansiyel adaylarımız için hem Schneider Electric'i hissedebilecekleri ve her türlü kariyer soruları hakkında etkileşime geçebilecekleri bir pencere hem de kendi kariyerlerini en uygun biçimde şekillendirebilecekleri, doğru adımlar atabilecekleri pozisyonlara direkt başvurabildikleri bir kapı olarak kullanıyoruz. Öğrencilere ulaşmak için kullandığımız ana mecralardan biri de kampüs aktiviteleri. Her sene yaklaşık 10 kadar farklı üniversite aktivitesinde gerek Enerji Verimliliği Çalıştayları gerekse CEO Oturumları ile kampüslerde çok aktif olarak varlık gösteriyoruz.

Bir diğer uygulamamız da Kariyerine Yeşil Işık Yak / Greenlight isimli staj programımız. Bu program çerçevesinde her sene 10.000'e yakın sayıda online platformlar üzerinden aldığımız başvurulardan seçtiğimiz öğrencileri Genel Müdürlük bünyesinde tam gün sürecek bir vaka çalışmasına davet ediyoruz. Teknik içeriği olmayan ama hem kültürel hem de sosyal olarak gözlemleme şansı bulduğumuz vaka çalışmasının ardından kişilerin departman atamalarını yapıyoruz. Her sene yaz aylarında birlikte ilerlediğimiz yaklaşık 180 kadar stajyerimizin %10'u ile de kış döneminde part-time pozisyonlar çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz. Stajyerlerimizin firma içerisinde geçirdikleri süreyi kendileri için maksimum değer yaratarak tamamlamaları için proje yarışmaları düzenliyoruz. Bunlardan bir tanesi "In 2 Minutes" isimli kısa film yarışmamız diğeri ise Şişli Bilim Merkezi ile ortaklaşa yürüttüğümüz ve merkezin insan trafiğini arttırmaya yönelik projeler beklediğimiz Enerjinle Bilime Destek Ver sosyal sorumluluk proje yarışmamız. Bu şekilde Schneider Electric değerlerini yaşatan projelerle firmamızın çevreci, topluma saygılı ve yenilikçi imajının genç mühendislere aktarılmasına aracı oluyoruz. Bu sebeple işveren markasına yatırım yapmak ve kurumumuzu potansiyel çalışanlarımıza tanıtmak bizim açımızdan stratejik bir yönelme.  Yeteneklere ulaşmak için tüm kanalları kullanıyoruz.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver