Başarılı olmayı hepimiz istiyoruz, fakat başarmak için kaçımız yeterince çabalıyor? Çevremizde çok başarılı, önemli işlere imza atmış kişiler tanıyoruzdur. Bu kişilerin sırrı ne sizce?
Başarının yanında başarısızlık da olacak tabiî ki. Fakat girişimlerimiz her seferinde başarısızlıkla sonuçlanıyorsa bir şeyleri değiştirmenin vakti gelmiş demektir. Bu değişime alışkanlıklarımızdan başlamak en doğrusu olacaktır. ‘Mademki alışkanlıklar hayatımızın en ileri gelen hâkimleridir, öyle ise ne yapıp edip iyi birini edinmeye çalışmalıyız.’ Francis Bacon Hiçbir şey imkânsız değildir. İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Gelin aşağıda söylediğim 5 faydalı alışkanlıkla değişime iyi bir başlangıç yapıp başarıya bir adım daha yaklaşalım.
Erken Uyan!
Güne erken başlayın. Erken kalkarak zamandan tasarruf eder ve böylece yapabileceklerinizin en iyisini yapmak için fırsat yakalarsınız. Belki zaman bulamıyorum diye yapamadığınız o egzersizi yapabilirsiniz, belki de gün içinde zamanınızı alan ufak tefek işlerinizi evden çıkmadan bu zaman diliminde ortadan kaldırırsınız. Seçim sizin! Unutmayın ki erken uyanmak büyük başarılara imza atan kişilerin en önemli alışkanlıklarının başında gelir. Öyle ki Starbucks CEO’su Howard Schultz saat 06.00’da , Apple CEO’su Tim Cook ise 04.30’da güne başlıyor.
Yapılacaklar Listesi Tut!
‘Hiçbir zaman kâğıt üzerinde günü bitirmeden güne başlamayın.’ Tim Rohn Başarıya giden yolda günlerinizi verimli geçirmeniz gerekiyor. Bunun için de her gün o günün hedeflerini belirleyip planını yapın. Unutmayın ki plansız belirlenen hedefler sadece hayaldir. Bu anlamda, bir yapılacaklar listesi sizin yön haritanız olacaktır.
Hayır Demeyi Öğren!
‘Birine evet derken kendine hayır demediğinden emin ol.’ Paolo Coehlo Başarılı olmak için zamanı iyi yönetebilmeliyiz. Zamanı yönetmenin yolu da gereksiz işlerle gereklileri ayırt edebilmekten geçiyor. Toplumumuzda ‘hayır’ demek karşı tarafta kabalık algısı yarattığı için kolay kolay hayır diyemiyoruz. Fakat başarılı olmak istiyorsak zamanımızı çalacak her şeye gönül rahatlığıyla hayır diyebilmeliyiz ki, başarı bize bir adım daha yaklaşsın. Tabiî ki bunu yaparken kırıcı olmamaya dikkat ediyoruz.
İstemeyi Bırak İşe Başla!
Üşenme, erteleme, vazgeçme! Hepimizin yapmak isteyip de bir türlü yap(a)madığı işler mutlaka vardır. Hâlbuki başarılı insanlar hiçbir işlerini ertelemezler. Çünkü ertelemek kendimize koyabileceğimiz en büyük engellerden biridir. Unutmayın ki bir işi yarın yapmaya karar verdiğinizde, bugün yapmamaya da karar vermiş olursunuz. O yüzden vakit isteklerimizi harekete geçirme vakti!
Hedeflerinizi kategorize edin!
‘Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yoktur.’ P. Drucker Başarı için öncelikle hedef belirlememiz gerektiğini, hedefsiz bu yola çıkılmayacağını biliyoruz. Hsepimizin hedefleri var evet, fakat önemli olan bunları sistematik bir şekilde hayata geçirmektir. Peki nasıl dediğinizi duyar gibiyim. Hedeflerinizi kısa ve uzun vadeli olmak üzere ayırmalısınız. Bu size hem mental olarak hem de planlama açısından bir rahatlama sağlayacaktır. Çok basit bir örnek vererek açıklamak istiyorum. Kısa vadeli hedefiniz 1 ayda 4 kilo vermek, uzun vadeli hedefiniz ise gelecek yıl İngilizce’yi öğrenmiş olmak. Yani bu hedefinizi gerçekleştirmek için önünüzde 1 yılınız var. Uzun vadeli hedeflerinizi bu şekilde belirlemek varacağınız yolu daha iyi görmenizi sağlar. Kısa vadeli hedefleriniz için yukarıda anlatmış olduğum yapılacaklar listesinden de yararlanmayı unutmayın.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?