İlk olarak istifa etmeye karar verdiğinizi firmanızın İK departmanına ya da yöneticinize bildirmelisiniz. Onlarla yapacağınız görüşmeler sonrasında talep ettiğiniz şartlara kavuşabilme ihtimaliniz de var tabii. Ancak biz anlaşamadığınız senaryo üzerinden ilerleyeceğiz. Şirketlerin farklı prosedürleri olabilir, bu nedenle sözlü iletişimi önceliklendirmek hem siz hem de şirketiniz açısından iyi olacaktır.
İstifa Edince Kıdem Tazminatı Alınır mı?
İş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan ödemeye kıdem tazminatı denmekte. İş Kanunu’nda belirtilene göre istifa eden bireylerin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Ancak haklı bir sebeple istifa ederseniz kıdem tazminatı alabilirsiniz. Peki bu haklı sebepler neler?
İş Kanunu’nun 24. Maddesi işçinin, iş akdini derhal feshetmesi durumundaki haklı sebepleri şöyle sıralamıştır; sağlık sorunları, iş yerindeki ahlaka ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlar ve kanunda özel olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, Yargıtay kararlarının yerleşik hükümlerine uygun olarak, aşağıda detaylı olarak belirtilen özel durumlarda da iş akdi haklı bir nedenle feshedilebilir ve kıdem tazminatı alınabilir.
İhbar Süresi Nedir? İhbar Süresi Ne Kadardır?
İstifa ederek bir pozisyonun boşalmasına sebep oluyorsunuz. Bu durumda firmanın da sorun yaşamaması adına çalışanların istifa etmeden bir süre önce durumu bildirme zorunluluğu bulunuyor. Çalışma süreleri 6 ayı geçmemiş olan kişiler 2 hafta önceden; 6 ay ve 1.5 yıl arasında çalışan kişiler 4 hafta önceden; 1,5 ve 3 yıl arasında çalışanlar 6 hafta önceden; 3 yıldan çok çalışanlar ise 8 hafta önceden istifalarını bildirmek zorundadır. Ancak ilk 2 ay içerisindeyseniz bir ihbar süresi bulunmamaktadır. Doğrudan dilekçenizi vererek istifa edebilirsiniz.
İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?
İstifa dilekçesi, işverene işten ayrılma niyetinizi bildirdiğiniz resmi bir belgedir. İstifa dilekçesi, işten ayrılma nedeninizi ve işten ayrılma tarihinizi barındırmalıdır. Hazırladığınız dilekçe hem sizin hem de işverenin hukuki haklarını korur.
İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Başlık: Dilekçenin başında “İstifa Mektubu”, “İstifa Dilekçesi” veya “İstifa Beyanı” gibi bir başlık ekleyin.
- Tarih: Dilekçeyi yazdığınız tarihi belirtin.
- Alıcı Bilgileri: Dilekçeyi yazdığınız kişinin adını, ünvanını ve kurum adını belirtebilirsiniz.
- Açıklama: Kısa ve net bir şekilde istifa ettiğinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca istifanıza sebep olan nedenleri de belirtebilirsiniz. (Ör: Bu dilekçe ile istifamı bildirmek istiyorum. Maaşımı yetersiz bulmam nedeniyle istifa ediyorum.)
- Ayrılma Tarihi: İşten ne zaman ayrılacağınızı belirtmeniz gerekiyor. İhbar süresine uygun şekilde ayrılma tarihinizi de dilekçenize ekleyin. Bu şekilde sizin ayrılık sürecinizde iş düzeni bozulmadan devam edebilirler.
- Teşekkür: “Şirkette geçirdiğim zaman boyunca edindiğim deneyimler ve beni desteklediğiniz için teşekkür ederim.” gibi kısa bir ifade ekleyebilirsiniz.
- İmza: Dilekçenizi imzalamayı unutmayın. İmzanızın altına da adınızı yazın.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılınca Tazminat Alınır mı?
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi’nde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir. 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi’nde “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” denilmiştir.
Normal şartlarda kişisel nedenlerle istifa eden işçiler kıdem tazminatı alamazken, kadın işçiler evlilik nedeniyle direkt istifa edebilir ve kıdem tazminatı alabilir. Kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için çalışmış olduğu sürenin 1 yılın üzerinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda kadın işçinin resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını talep etmesi gerekiyor.
Erkek çalışanlar evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alamazlar. Devletimiz burada pozitif ayrımcılık uygulamaktadır.
Sağlık Nedeniyle İşten Ayrılınca Tazminat Alınır mı?
Sağlık nedeniyle iş sözleşmesinin feshi hakkı hem işçiye hem de işverene verilmiştir. Çalışanların sağlık sebebiyle iş akdini feshetmesi hakkı İş Yasası’nın 24/1 maddesi kapsamında korunmuştur. İki durumda çalışanlar iş akdini feshedebilir.
- Çalışan iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa iş akdini bildirimsiz olarak derhal feshedebilir. Ancak Yargıtay kararları gereğince, işyerinin özellikleri, işçinin çalışma koşulları, yaptığı işi, yaşı ve hizmet süresi bir bütün halinde dikkate alınıp, işçinin çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi, Adli Tıp veya Üniversite Hastanelerinden heyet raporu alınmalıdır.
- Çalışanın sağlık sebepleri nedeniyle bir diğer haklı fesih gerekçesi ise; sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçisinin bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması halidir.
İstifa Dilekçesi Örnekleri
İstifa Dilekçesi Örneği - 1 - Kişisel Sebeplerle / ya da Farklı Sebeplerle İşten Ayrılma
X LDT.ŞTİ. / YZ A.Ş
İnsan Kaynakları / Muhasebe Departmanı Müdürlüğü’ne,
./…/…. tarihinden bu yana / itibaren firmanızın ……………….. adresindeki iş yerinde …………… (Satış Danışmanı/Pazarlama Müdürü) olarak görevimi yürütmekteyim. Kişisel sebeplerden dolayı ( Lokasyon değişimi nedeniyle/ eğitim nedeniyle/ evlilik nedeniyle…. ) ….. /…./ …. tarihinden itibaren işten kendi isteğim ile ayrılıyorum.
İş yerinden ayrılışımda tarafıma ödenmesi gereken tüm sosyal hak ve güvencelerimin ödenerek ayrılışımın yapılması hususunda gereğini bilginize arz ederim.
Ad Soyad:
Tarih:
İmza:
Personel Bilgileri
T.C Kimlik No:
Adres:
Cep Telefon No:
İstifa Dilekçesi Örneği - 2 - Neden Belirtmeksizin "Kendi İsteği İle İstifa" Mektubu
X A.Ş İnsan Kaynakları Müdürlüğüne;
……………………… adresinde …../…/…… tarihinden beri yürütmekte olduğum ……………. (Satış Temsilcisi/ Yazılım Mühendisliği) görevimden, ….../…../…. tarihi itibarıyle kendi isteğimle ayrılıyorum / istifa ediyorum.
Gereğinin yapılarak tarafıma bildirilmesini arz ederim.
Saygılarımla,
Ad Soyad:
Tarih:
İmza:
TC Kimlik No:
İstifa Dilekçesi Örneği - 2
…/…./20….
Kadıköy/İstanbul
XYZ A.Ş İnsan Kaynakları Müdürlüğü Dikkatine,
../../…. tarihi itibarıyla başlamış olduğum ……………… görevinden …../../……. tarihi itibari ile ayrılıyorum. İstifamın kabulünü ve gereğinin yapılmasını arz ederim.
Şirketinizde çalıştığım sürenin hem kariyerim hem de kişisel ve profesyonel gelişimim açısından çok faydalı ve verimli olduğunu belirterek teşekkürlerimi iletiyorum. Çalıştığım süre içinde ben de şirkete olumlu katkılarda bulunmayı başardığımı umuyorum.
Saygılarımla,
Ad Soyad:
İmza:
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?