İnternetin en büyük kitle iletişim aracı haline gelmesiyle birlikte hemen her firma reklam-pazarlama-satış stratejilerini gözden geçirmekte ve yeniden yapılandırmaktadır.
Arama motorunda yapılan aramaların sonuçlarında üst sıralarda çıkarak İnternette daha görünür olmayı ve daha çok insana ulaşmayı hedeflemektedirler. Bunun için de SEO çalışmaları gerekir. SEO çalışmalarını yapan ve bu alanda uzmanlığa sahip olan kişilere de SEO uzmanı denmektedir.
Bu yazımda, SEO uzmanlığı kariyerinde ilerlemek isteyenlerin yapması gerekenlerden bahsedecek ve sektör hakkında bilgi vereceğim.
SEO Sektörü Ne Zamandan Beri Yükselişte?
Arama motorları 1990’lı yıllardan beri hayatımızda olsa da SEO sektörünün yükselişe geçtiği yıllarının 2000’li yıllar, zirveye ulaştığı yıllarınsa 2010’lu yıllar olduğunu söyleyebiliriz.
1990’lı yıllarda ilk arama motorları hayatımıza girdiğinde, sadece bugün “illegal SEO yöntemleri” olarak bilinen yöntemlerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Yüzlerce backlink almak ya da sadece anahtar kelimelerden oluşan içeriklere yer vermek bu illegal yöntemler arasında sayılabilir.
Günümüzde (özellikle de Google tarafından kullanılan algoritmalar nedeniyle) bu illegal SEO yöntemlerini cezalandırmaktadır. Böylece, doğru şekilde SEO çalışması yapan, orijinal içeriğe yer veren, doğal olmayan backlinklere yer vermeyen siteler daha üst sıralarda yer almaktadır.
Kullanıcı deneyimi vb. konulara önem verilmesiyle de SEO çalışmaları daha çok önem kazanmış ve bir zorunluluk haline gelmiştir. Kısacası 2000’li yıllarda yükselişe geçen SEO, günümüzde teknik ihtiyaçlar ve talep görme konusunda altın çağını yaşamaktadır. Özellikle rekabetli sektörlerde başarılı bir SEO çalışması için sadece SEO değil bütün dijital pazarlama faaliyetlerinde aktif olunması gerekmektedir.
SEO Uzmanlığında Kariyer İçin İlk Adımlar
SEO uzmanlığında kariyer yapmak isteyenler için ilk gereklilik tabii ki SEO ile haşır neşir olmaktır. İnternet üzerinde yapılacak araştırmalarla arama motorları, arama motorlarının algoritmaları ve botları hakkında bilgi edinmek şarttır. Fakat yeterli teorik bilgiyi edinmek için kendi kendine yapılacak çalışmalar yeterli değildir.
İnternet üzerinde yükselmek isteyen her firma SEO uzmanlarına ihtiyaç duyduğu için gözde bir kariyer hedefi haline gelmiştir. Bu sebeple, birçok kurum SEO eğitimi ve konferanslar vermektedir. Bu eğitimlere katılmak ve aynı sektörde çalışan kişilerle diyalog kurmak teknik bilginizi artırmanıza ve güncel tutmanıza fayda sağlayacaktır.
Bununla birlikte, pratik anlamda çalışmalar yapmak da önemlidir. Ufak siteler ya da bloglar açıp, SEO çalışmalarınızı bu siteler üzerinde uygulayabilirsiniz. Örneğin deneyimli olduğunuz bir hobiniz varsa eğer bu hobi hakkında bilgiler veren bir blog sitesi oluşturabilirsiniz. Deneyiminiz olduğu için içerik oluşturma ve insanların arayacağı anahtar kelimeleri belirleme noktasında avantajlı olmuş olursunuz. Böylece basit bir süreçte SEO çalışmalarınızın başarıya ulaşıp ulaşmadığını görme şansınız olur.
Bir SEO Uzmanı Kendini Nasıl Geliştirebilir?
İyi bir SEO uzmanı, alanındaki gelişmeleri takip etmelidir. Bunun için de mutlaka iyi bir İngilizceye sahip olması gerekir. Bu alanda yazılan makalelerin çoğu İngilizcedir ve iyi bir SEO uzmanı çevrilmesini beklemeden bu makaleleri okuyabilmelidir.
SEO uzmanı, arama motorlarının algoritmaları hakkında eğitim görmüş olmalıdır. Algoritma güncellemelerine gerektiği gibi tepki verebilmeli; yeni algoritma sitenin sıralamasını kötü etkilerse buna cevap verebilmelidir.
Google hizmetleri bilhassa Google Analytics nasıl kullanılır iyi bilmeli ve SEO çalışmalarında Google araçlarından yararlanmalıdır. SEO sitede yapılacak teknik çalışmaları da kapsadığı için en azından bir programlama dili bilmeli ve HTML hakkında da en az orta düzeyde bilgi sahibi olmalıdır.
UI/UX (User Interface-Kullanıcı arayüzü/User Experience-Kullanıcı deneyimi) konularında fikir sahibi olmalı, kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyebilmeli.
Doğal popülarite oluşturabilmesi, SEO çalışmalarına katkı sağlayabilmesi için Google reklamları ve sosyal medya reklamları oluşturma konusunda deneyimli olmalı.
SEO Sektöründe Meslek Alanları Nelerdir?
SEO sektörü her geçen gün daha gelişmiş hale gelmektedir ve SEO alanında kariyer yapanların çalışabileceği birçok pozisyon bulunmaktadır. Yazının bu bölümünde, SEO alanında kariyer hedefleyenlerin çalışabileceği pozisyonlardan bahsedeceğim.
-
SEO Uzman Yardımcısı: Giriş seviyesi SEO pozisyonudur. Genel olarak SEO çalışmaları ile ilgilenip daha üst pozisyondakilere yardımcı olurlar. Henüz site içi ya da site dışı SEO konusunda bir uzmanlıkları yoktur.
-
SEO Stratejisti: İsminden de anlaşılabileceği gibi SEO çalışmalarının izlemesi gereken taktiği belirleme konusunda uzman olan kişilerin çalıştığı pozisyondur. SEO hizmeti almak isteyen kurumun durumunu inceler ve sitenin nasıl kodlanması gerektiğine, link inşasının nasıl yapılması gerektiğine karar verir. Daha çok teknik çalışmalarda izlenecek strateji ile ilgilenirler. SEO çalışmalarında önemli bir yer tutarlar.
-
SEO Uzmanı: SEO çalışmalarında uzmanlaşan kişileri kapsayan genel bir terimdir. Spesifik bir alanda uzmanlığı olması gerekmez. Fakat kendisini SEO Uzmanı olarak tanımlayan kişinin bu alanda en azından birkaç yıl tecrübesi olmalıdır. Ya da bir kurum SEO uzmanı aradığına dair bir ilan verdiyse; SEO çalışmaları hakkında genel anlamda bilgi sahibi, hem site içi hem site dışı SEO’ya hakim ve bu alanda en azından birkaç yıl tecrübeli birini aradığını söyleyebilirim.
-
SEO Yöneticisi: Farklı pozisyonlarda çalışan SEO uzmanlarının en tepesindeki kişi olduğunu söyleyebilirim. Daha çok stratejiyle ilgilenirler fakat SEO stratejistinden farklı olarak tüm çalışmaların nasıl olması gerektiğiyle ilgilenir ve kontroller yaparlar. Bu rolün işi tanımı firmadan firmaya değişse de genel olarak; SEO hizmeti talebinde bulunan kişilerle görüşen, isteklerini dinleyen ve bu istekler doğrultusunda SEO uzmanlarının yaptığı çalışmaları yönlendiren kişi olduğu söylenebilir.
-
SEO Danışmanı: Genelde, kurumsal firmalara, SEO çalışmalarının daha iyi olması için neleri değiştirmeleri yönünde tavsiyeler veren kişilerin çalıştığı pozisyondur. Bu görevde çalışacak birinin en azından beş yıllık bir SEO tecrübesine sahip olması gerektiğini söyleyebilirim. Genelde freelance (serbest) olarak çalışırlar. SEO danışmanı adeta ‘’tecrübeli’’ kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır ve işverenler aradığı personelin, standart bir SEO uzmanından daha tecrübeli olmasını istiyorsa genelde ‘’SEO danışmanı’’ diye ilan vermektedir.
-
SEO Analisti: Bu pozisyonda çalışanlar SEO çalışmalarını yapmaktan ziyade, SEO ile ilişkili verileri yorumlamak ve çalışmaları yapacak uzmanlara bildirmekle görevlidir. Bunun için de istatistik, analiz, grafik okuma, ileri seviye Excel bilgisine sahip olmalıdırlar.
-
SEO Odaklı İçerik Yazarlığı: Orijinal içeriklerin üretilmesi SEO çalışmaları konusunda büyük öneme sahiptir. Google, özgün içeriğe sahip olmayan siteleri cezalandırmaktadır. SEO odaklı içerik yazarları, sadece orijinal içerik üretmekten sorumludurlar. Günümüzde bütün siteler için önemli bir gerekliliktir.
SEO Sektöründe Maaş Aralıkları
SEO sektöründe maaşlar, çalışılan pozisyona ve tecrübeye göre değişkenlik göstermektedir. Günümüzde bir firmada SEO Uzman yardımcısı olarak çalışan kişiler genelde 2500 TL civarı maaş almaktadır.
SEO Uzmanların maaşı 2500-5000 TL aralığında seyrederken, SEO Yöneticileri, danışmanları, analist ve stratejistlerin maaşları, tecrübelerine göre 7-10 bin TL aralığına kadar yükselmektedir.
Bu alanda isim yapmış ve serbest çalışan kişiler, firmalara dışarıdan hizmetler vererek aylık 20.000 TL’ye kadar çıkan sözleşmeler imzalayabilmektedir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?