Ne kadar çabalanırsa çabalansın, iş yerinde çatışma kaçınılmazdır. Çatışmayı tanıma, çatışmanın doğasını anlama, çatışmaya hızlı ve adil bir çözüm getirebilme yeteneği, yöneticilerin kazanması gereken en önemli yeteneklerden biridir. Çatışmaları çözebilen kişiler genellikle mükemmel arabuluculardır, mantıklıdırlar ve empatik bir yerden zor kişilikleri yönetebilirler.
Çatışmalar nadiren kendi kendine çözülür. Proaktif ve doğru bir şekilde ele alınmazsa ciddi bir soruna dönüşür. Her iş yerinde, kendi eksikliklerini örtbas etmek için çatışma yaratan manipülatif insanlara rastlanabilir. Herhangi bir hata ve/veya performans eksikliği ile karşılaştıklarında dikkati başka yöne çekmek için hızlı davranan drama kraliçeleri/krallarıdır. Tamamen kendi eksikliklerinden kurtulmak için suçlamaları, küçük yalanları, yarım yamalak gerçekleri ve diğer basmakalıp manipülasyonları kullanırlar.
Çatışmalar 5 türlü olabilir: Liderlik çatışmaları, yaratıcı çalışmalar, çalışma tarzı çatışmaları, kişilik çatışmaları ve göreve dayalı çatışmalar.
Çatışma çözme becerisi
Etkili çatışma çözme becerileri geliştirmek, sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmak için çok önemli. Çözülmemiş çatışma genellikle üretkenlik kaybına, huzursuzluk ve güvensizliğe, yaratıcılığın boğulmasına ve işbirliği önünde engellere neden olur. Liderler için belki de en önemlisi, iyi bir çatışma çözme yeteneğiyle çalışanların elde tutabilmektir. Çatışmalarla uğraşmayan liderler, sonunda daha sağlıklı ve daha güvenli bir iş ortamı çalışanlarının kapıdan çıkışını izleyeceklerdir.
Çatışma, herhangi bir sosyal ve örgütsel ortamın normal bir parçası olsa da zorluğu, kişinin onunla nasıl başa çıkmayı seçtiğinde yatar. Gizlenen, kaçınılan veya başka bir şekilde görmezden gelinen çatışma; öfkeye dönüşecek, geri çekilmeye ve gruplaşmaya neden olacaktır.
Peki, işyerinde çatışma yaratan nedir? Karşıt pozisyonlar, rekabetçi gerilimler, güç savaşları, ego, gurur, kıskançlık, performans tutarsızlıkları, tazminat sorunları, sadece kötü bir gün geçiren biri vb Çoğu çatışmanın kökü ya zayıf iletişimden ya da kişinin duygularını kontrol edememesinden kaynaklanır.
Çatışmaların iki ana nedeni:
İletişimsizlik: Açık, doğru ve zamanında bilgi iletişimi, çatışmaların hem sayısını hem de şiddetini azaltır.
Duygular: İş yeri iletişiminde yapılan ve çatışmaya yol açan bir diğer yaygın hata, kararları duyguların yönlendirmesine izin vermektir.
İş yerindeki çatışmaları daha etkili bir şekilde ele almak için:
1. Sınırları tanımlayın: Karar vermek için bir çerçeve oluşturmak, yayınlanmış bir yetki delegasyonu kullanmak, liderlik gelişimi ve yetenek yönetimi çatışmalardan kaçınmaya yardımcı olur. İnsanların kendilerinden ne beklendiğini bilmeleri için açıkça tanımlanmış iş tanımlarına ve etkili iletişime olanak tanıyan bir ortama ihtiyacı vardır. Neyin tolere edilip edilmeyeceğini açıkça belirtin.
2. Çatışmayı önleyin: Potansiyel çatışma alanlarını araştırarak, adil ve kararlı bir şekilde müdahale ederek, muhtemelen belirli çatışmaların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Doğal gerilimleri belirlemek ve anlamak için harcanan zaman, gereksiz çatışmalardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.
3. Başkalarını dinleyin: Tartışmadan önce başkalarının motivasyonlarını anlamak çok önemlidir. Çatışmaya, başkalarının hedeflerine en iyi şekilde ulaşmasına yardımcı olacak şekilde yaklaşmalısınız.
4. Önem sıralaması yapın: Konu bir çatışma yaratacak kadar önemliyse, o zaman kesinlikle çözülecek kadar da önemlidir. Konu veya durum yeterince önemliyse, insanlar iletişim için harekete geçecektir.
5. Çatışmayı fırsat olarak görün: Hemen hemen her çatışmanın içinde, bir öğretme/öğrenme fırsatı gizlidir. Anlaşmazlığın olduğu yerde, büyüme ve gelişme için doğal bir potansiyel vardır. Ekip oluşturma ve liderlik geliştirme amaçları için çatışmadan yararlanmayan bir yöneticiyseniz, büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz. Akıllı liderler, tüm farklı görüşlerde iyi tarafı arar.
Uzlaşmak, empati, ortak bir zemin bulmak, aktif bir dinleyici olmak her zaman olumlu sonuç doğurur.