İş Hayatına Dair

Dijital pazarlama alanında çalışmak isteyenlere tavsiyeler
Dijital pazarlama alanında çalışmak isteyenlere tavsiyeler

Ara ara farklı yaş gruplarından dijital pazarlama sektörü üzerine "nereden başlayabilirim, eğitim almalı mıyım? Nerelerden eğitim alabilirim?” şeklinde sorular alıyorum. Tüm bu sorulara deneyimlediğim, çevremden gördüğüm, elimden geldiği kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum. Bu yazımda dijital pazarlama sektörüne adım atmayı düşünen arkadaşlarıma kendimce bazı tavsiyelerde bulunacağım.

Öncelikle neden dijital pazarlama sorusunun cevabını arayalım.

IAB Turkiye AdEx-TR sonuçlarına göre 2018 yılında dijital reklam yatırımları 2017 yılına göre %14,2 artış göstererek 2,47 Milyar TL’ye ulaştı.

Dijitalleşmenin her geçen yıl yaygınlaşması, (TV’den ödeme sistemlerine kadar) geleneksek mecralardan dijital pazarlama ayrılan bütçelerin artması bu alanın öne çıkmasını sağlamaya başladı.

Tek neden elbette bu değil. Yeni nesil arkadaşlarımızı ve iş hayatını düşündüğünüzde dijital pazarlama alanında bulabileceğiniz iş imkanları standart bir çalışma ortamından daha eğlenceli görünebilir. Hatta bilgisayarınızın yanınızda olduğu her yerde çalışabilme özgürlüğü bu sektörü biraz daha çekici kılan faktörlerden diyebiliriz. Bir de yurtdışında çalışmak istemek var tabi. Diğer sektörlere göre dijital pazarlama uzmanlarının yurtdışında iş fırsatları yakalamak biraz daha kolay diyebilirim.

Dijital Pazarlama kanalları nelerden oluşuyor?

Dijital pazarlama; SEM uzmanı, SEO uzmanı, PPC uzmanı, Sosyal medya uzmanı, Dönüşüm oranı optimizasyon uzmanı İçerik pazarlaması uzmanı gibi bir çok alt bölüme ayrılabilir. Bunu daha fazla arttırmak bile mümkün.

Dijital pazarlama uzmanı iş ilanı tanımından bahsedecek olursak, yukarıdaki tüm alt bölümler hakkında kesinlikle temel bilgilere sahip olmalıdır. Bence en azından bir kaçında da uzmanlaşmış ve büyük pencereye bakabilmesi gerekmektedir.

Basitçe işi tanımayacak olursak. Bir dijital pazarlama uzmanı, pazarlama hedefleri doğrultusunda internet sitesine gelen trafiği iyileştirmeye yönelik stratejiler oluşturmaktan sorumludur. Gelen trafiğin dönüşüm verilerini analiz ederek, dönüşümleri iyileştirmeye yönelik SEM, SEO, PPC, Sosyal medya, mail ve içerik pazarlamaya kadar tüm dijital pazarlama bileşenlerini göz önünde bulundurmak sorumluluğundadır. Aynı zamanda mevcut müşterilerinin devamlılığını sağlamak için stratejiler üretmek, teknik ve kreatif ekipler arasındaki iletişimi sağlamakta dijital pazarlama uzmanlarının görevleri arasında gösterebiliriz.

Yukarıdaki iş tanımı örneği çok korkutucu değil mi?

Özellikle yurtdışında kanal ayrımları daha iyi diyebiliriz. İş ilanlarına veya yurtdışında çalışan arkadaşlarımızın ünvanlarına baktığınız zaman 6-7 yıl deneyimli PPC uzmanları, SEM uzmanları görmek mümkün. Bu çok normal. Çünkü dijital pazarlama kavramı çok büyük bir iş bölümünü kapsıyor.

Şimdi gelelim sektöre adım atmak isteyen arkadaşlarıma tavsiyelerime.

Çalışmak istediğiniz alanı seçin

Dijital pazarlama kavramı çok geniş bir kavram. Tüm bu alanlarda tam hakimiyet sağlamak kabul edelim imkansız. Bazılarımız daha teknik, bazılarımız daha kreatif işleri sevebiliriz. Bu yüzden sizi en çok heyecanlandıran ve heveslendiren alanı seçmeniz çok önemli. Altın bileziğinizi elinize altıktan sonra kendinizi diğer kanallarda geliştirmek için çaba göstermelisiniz.

Sık sık okuyun

Özellikle yurtdışında kaliteli içeriğe ulaşabileceğiniz yüzlerce websitesi var. Aynı konuda, farklı farklı kişiler tarafından oluşturmuş içerikleri okumak önemlidir. Böylece hem tek bir kaynaktan beslenmemiş olursunuz hem de her içerik size farklı bakış açıları kazandırabilir.

Webinarlara katılın

Webinarlar, İnternet üzerinden birden çok kişinin katılabileceği sesli, görüntülü oturumlar gerçekleştirmenizi sağlar. Özellikle global çapta katılabileceğiniz, dijital pazarlama içeriklerini konu alan çok değerli yayınlar yapan topluluklar mevcut. Bunlara katılım gösterip bilgi birikimizi geliştirebilirsiniz.

Etkinliklere katılın

Özellikle son yıllarda sektördeki iletişimi sağlamak, bilgi paylaşımına yönelik bir araya gelmeler epey arttı diyebiliriz. Boş vakitlerinizi iyi bir şekilde değerlendirmek için bu tarz etkinliklere katılabilirsiniz. Böylece hem sektörde bulunan kişilerle tanışmak için bir fırsat yakalamış olursunuz hem de çok değerli bilgiler elde edebilirsiniz.

Öğrendim, bitti demek yok başından itibaren bilin

Dijital pazarlama dünyası çok dinamik. Bir anda hayatımıza yeni bir kanal girip, bazı kanallarla vedalaşabiliyoruz. Aynı şekilde kurallarda sık sık değişebiliyor. Hiçbir zaman ben bu konuyu tamamen çözdüm, öğrenmediğim bir şey kalmadı demeyin. Bu işin doğasında sürekli yenilik var. Araştırmak, okumak, öğrenmeye devam etmek her zaman en önemli etkenlerden birisi olacaktır.


Sonuç:

  • Dijital pazarlama kavramı çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Bunu unutmayın. Eğer bu sektöre yeni girmeyi düşünüyorsanız daha spesifik bir alanla başlayın.
  • İnternetin çok önemli bir kaynak olduğunu unutmayın. Bununla birlikte bir çok yanlış içerikte mevcut. Okuduğunuz içerikleri farklı kaynaklardan da okuyarak karşılaştırma yapın
  • Aktif olun. Etkinlikler, webinarlar hem çevre yapmanız hem de bilgi edinmeniz için önemli bir seçenek.
  • Son olarak öğrenmenin sürekli devam etmesi gerektiğini, sürekli bir şeylerin değişeceğini unutmayın.




 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver