Röportajlar

Ayakkabı Dünyası / Ece Doğan: Tarihi Ayakkabı Aşkına Dayanan Bir Marka
Ayakkabı Dünyası / Ece Doğan: Tarihi Ayakkabı Aşkına Dayanan Bir Marka
Dört kuşaktır devam eden kuruluş ve başarı öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?

Markanın temelleri Akbacakoğlu Ailesi'nin 1923 yılında Hafız Ahmet Efendi'nin mütevazi bir yemeni-mes atölyesine ortak olmasıyla başlıyor. O yıllarda merkep sırtına yüklediği ayakkabı, mes ve yemenilerle Beypazarı çevresindeki köy ve kasabaların ayakkabı gereksinimini karşılayan Hafız Ahmet Efendi, böylece ayakkabıcılıkta ilk pazarlamacılığı da başlatmış oldu. Ticari faaliyetlerini oğlu Niyazi Akbacakoğlu ile birlikte sürdüren Hafız Ahmet Efendi zamanla Ankara'ya da ayakkabı satmaya başladı. 1923 ve 1953 yılları arasında önce yemeni mes, daha sonra da lastik ve keten ayakkabı işini Beypazarı'nda geliştiren aile, Niyazi Akbacakoğlu'nun kararıyla 1953 yılında Ankara'ya yerleşti. Aile, Samanpazarı Saraçlar Çarşısı'nda 250 liraya kiraladıkları 17 metrekarelik bir dükkanda Niyazi Akbacakoğlu Kavafiye ve Lastik Evi'ni açtı. Dedesinin ve babasının izinden giden Mehmet Akbacakoğlu ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak pek çok yeniliğe imza attı. Sektöre 11 yaşında ilk adımını atan Mehmet Akbacakoğlu, 1973 yılında ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren gruplarla anlaşma yaparak ailenin toptancılığa geçmesini sağladı. Toptancılık döneminin ardından ayakkabı mağazacılığında yeni bir konsept yaratan Akbacakoğlu Grubu, 1996 Nisan'ında Ankara İzmir Caddesi'nde ilk Ayakkabı Dünyası Mağazasını açarken, aynı zamanda Türkiye'nin ilk TSE'li ayakkabı mağazasını da açmış oldu. Bugün firma yönetiminde, ailenin dördüncü kuşak temsilcilerinin de aktif olarak yer almasıyla dört kuşaktır devam eden bir öykü 21. yüzyıla taşınıyor. Bugün toplam 42 mağazada, 650 civarı çalışanla hizmet veren Ayakkabı Dünyası, konseptiyle, büyük metrekare ayakkabı mağazacılığında yepyeni bir trendin öncüsüdür ve alanında tektir. "Daha Fazla Moda”, daha butik ve kaliteli hizmet ve erişilebilir fiyat politikasıyla hem büyük metrekare hem de butik mağazalardan daha fazlasını sunmaktadır.

Mağazalarımızda çoğunlukla Y nesil çalışıyor.

İnsan Kaynakları olarak işe alım, performans değerlendirme ve kariyer yönetimi,  disiplin yönetimi, eğitim, ücretlendirme ve özlük işleri başlıkları altında tüm süreçleri yönetiyoruz. Özellikle işe alım tarafı işimizin en önemli kısmını oluşturuyor. Bunun yanı sıra performans değerlendirme ve kariyer yönetimi de bizim için çok önemli. Bugün yapmaya çalıştığımız en önemli şey mağaza kadrolarından, merkez ofislere kadar, çalışana dokunan, her konuda destek olmaya çalışan bir İnsan Kaynakları politikası oluşturmak. Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Perakende sektörü gibi dinamik, hareketli, ne zaman ne olacağı belli olmayan bir sektörde çalışan İnsan Kaynakları yöneticisiyseniz bir ayağınızın mutlaka mağazada olması gerekiyor. Özellikle buna çok dikkat ediyoruz. Sık sık mağaza ziyaretleri yaparak personelle birebir görüşmeler yapıp, hem kendilerini daha değerli hissedip, aidiyet duygularının artmasını sağlıyoruz, hem de bu sayede sorunlara yerinde müdahale etmiş oluyoruz.

Sizin de bildiğiniz gibi perakende sektöründe özellikle mağaza ayağında çoğunlukla Y nesil çalışıyor. Özellikle son dönemde İnsan Kaynaklarında konuşulan en önemli konulardan biri Y nesil. 1993 doğumluların çalışmaya başladığı bir süreçteyiz. Onlardan verimli bir şekilde faydalanabilmemiz için, onları iyi tanımamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz, sosyal medyayı kullanarak yapmayı planladığımız bir projemiz var. Bu proje sayesinde çalışan personelimizi daha iyi tanımayı, onlara duygu ve düşüncelerini daha rahat paylaşabilecekleri interaktif bir platform yaratmayı planlıyoruz. Burada esas olan kişilere değerli olduklarını hissettirmek ve onlara daha fazla dokunabilmek. Bu anlamda bu projenin çok faydalı olacağına ve mevcut İnsan Kaynakları yapımıza da farklı bir bakış açısı getireceğine inanıyoruz. Bunların yanı sıra şirketimizin moral değerleri çerçevesinde doğum günü olan personelimize doğum günü izni ve doğum günü çeki hediye ediyoruz. Yine evlenen personele tam, çocuğu olan personele çeyrek altın hediye ediyoruz. Bu tip uygulamalar da; şirket bağlılığı üst düzeyde olan personel sayımızın daha da artmasına neden oluyor.

Ayakkabının "ayağa hizmet” edilerek satılması gerektiğine inanıyoruz.

1996 yılında Ankara Kızılay’daki ilk mağazamızı açtığımız zamandan bu zamana kadar geçen süre içerisinde hep ilkleri yapan, her anlamda müşterisini düşünen ve kalitesinden asla ödün vermeyen bir marka olduk. İlk açıldığımız yıllarda Türkiye’de "ayakkabı marketi” konseptinde mağazacılığı başlatırken, şimdilerde "büyük metrekarede daha fazla moda sunan, butik servis veren mağazacılıkla” fark yaratıyoruz. Özellikle büyük metrekare ayakkabı mağazacılığı yapan rakiplerimizden bizi ayıran en önemli nokta bu diye düşünüyorum. Çünkü ne olursa olsun ayakkabının "ayağa hizmet” edilerek satılması gerektiğine inanıyoruz. Tüketicilerimizin bizi tercih etmesinin en önemli nedenlerinin; doğru fiyat, kaliteli ürün, kaliteli hizmet ve erişilebilir moda olduğunu düşünüyorum. Bugün mağazalarımızda kadın, erkek, çocuk, spor ve saraciye başlıkları altında 100 ü aşkın marka satıyoruz. Bugün her yaş grubundan, farklı beğenilere sahip insanların girip rahatça aradıklarını bulabildikleri bir marka Ayakkabı Dünyası. Bunların dışında bugün tercih ediliyor olmamızın en önemli sebeplerinden biri de satış sonrası hizmet kalitemiz. Bu konuda mütevazi olamayacağım. Türkiye’de sayılı Müşteri Hizmetleri takip sistemi ve değerlendirme anlayışı ve hassasiyeti, markamız tarafından gerçekleştiriliyor. Bu konuda ana yönetimi sağlayan Merkez Müşteri Hizmetlerinde ve mağazalarda çalışan ekibimiz çok titiz çalışıyor. Müşterilerden gelen tüm talepleri mutlaka cevaplandırıyorlar, hızlı ve yakın bir takiple çözüme ulaştırıyorlar.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver