Resmi tatil olarak da adlandırılan bayram günlerinde çalışan işçiler, iş sözleşmelerindeki maddeler kapsamına bağlı olarak çalışabilmektedir. Bayram mesaisi yapan işçiler, diğer çalışma günlerine ek olarak bir ödeme alırlar. Bayram mesaisi, işçilerin yapmakta zorunlu olduğu bir mesai çeşiti değildir fakat iş sözleşmesinde buna yönelik bir madde bulunması halinde, işçi bayram gibi özel günlerde mesai yapacağını onaylamış olur. Bayram gibi özel günlerde yapılan mesailer için işçilere maaşlarının haricinde bir ek ödeme yapılması ise zorunludur.
Bayram Mesaisi Nedir?
Bayram mesaisi, Türkiye’deki resmi tatil günlerinde ve dini bayramlarda iş devamlılığını sağlayan işçinin, çalışmış olduğu saatleri ve bu süre içerisinde hak ettiği ek ödemeleri ifade eder. Bayramlar, resmi tatil olarak kabul edilen günleridir fakat bazı sektörlerde örneğin hastane gibi yerlerde çalışma gerekliliği olabilmektedir. Bu gibi durumlarda, çalışanların bayram gibi özel günlerde yapmış olduğu mesailer, çalışma hakları ve ödemeleri kanun kapsamında korunmaktadır.
Çalışanlar, resmi tatil günlerinde çalışmamış dahi olsalar da, aylık maaşlarına resmi tatil ücretleri yatırılır. Çalışan kişinin çalışma süresi, haftalık çalışmasını aşıyor ise hem fazla mesai hem de bayram mesaisi ücreti ödenir. Örneğin; normalde akşam 5’te paydos eden bir işçi, bayramda 9’da paydos ediyorsa hem fazla mesai ücreti hem de bayram mesaisi alır. Fazla mesai kavramı ile ilgili daha detaylı bilgi için Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Bayram Mesaisi Zorunlu Mu?
Bayram mesaisi, hem çalışanların haklarını koruyan hem de işyerlerinin yasal yükümlülüklerini belirleyen önemli bir konudur. Çalışanlar, bayram günlerinde yapmış oldukları mesailerin karşılığını almak için yasal haklara sahiptir. Bayram mesaisi yapan işçilere, ödemelerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması işverenin yükümlülüğündedir.
İş Kanunu kapsamında belirlenen bayram ve resmi tatil günlerinde işçinin çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat iş sözleşmesinde buna yönelik bir madde bulunması halinde işçi bayram mesaisi yapmak durumunda kalır. İşverenler, işçiye bayram ve resmi tatil günlerinde herhangi bir ücret ödemeyip başka bir bayram gününde gelmemesine yönelik bir hak tanımlayamaz. Bunun gibi durumlarda işçi, yasal yollara başvurma hakkına sahiptir.
2024 Bayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?
Mesai ücreti, işçinin bir günlük çalışmasının karşılığında verilen işgücü tutarıdır. Maaş kavramı ise, bu beldellerin ay olarak toplamını ifade etmektedir. Ulusal ve dini bayramlar kanun kapsamında tatil olarak ilan edilir fakat bazı sektörlerde iş devamlılığının sağlanması açısından işyerleri çalışmaya devam etmektedir. Bu durumlarda, çalışanlara bayram mesaisi adı altında ödeme yapılır.
Bayram mesaisi hesaplaması, özel ve dini bayram günlerinin herhangi birinde çalışan işçiye, günlük mesai ücretinin 2 katı olarak ödeme yapılır. Yani, bir gün çalışan işçiye, 2 günlük mesai ücreti yatırılır. 2024 yılı brüt asgari ücret tutarı 20.002,50 TL’dir. Brüt asgari ücret tutarı 30’a bölünerek 1 günlük brüt mesai ücretini bulabilirsiniz. Bayram ya da resmi tatil günlerinde çalışarak mesai yapmış bir işçinin bir günlük bayram mesaisinin brüt ücreti 1.333,50 TL’dir.
2024 Bayram Mesaisi Ücreti Ne Kadar?
Bayram mesaisinin hesaplanması, yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır. Bayram mesaisi hesaplama işlemi, çalışan işçinin brüt maaşı üzerinden hesaplanır. 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili mevzuatlar ile belirlenen maddelere göre resmi tatil günleri ve bayramlarda çalışan işçilerin bayram mesai ücretini, normal günlük mesai ücretinin 2 katı olarak hesaplanır.
Bu hesaplamalara göre asgari ücretle çalışan bir işçi bayram mesaisi yaptığında brüt olarak 1.333,47 TL alır. 30.000 TL brüt maaş ile çalışan bir işçi, bayram mesaisi yaptığında 2.000 TL almaktadır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
2024 DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
2024-2025 Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir? Nasıl Başvurulur?
2024-2025 KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar?
2024-2025 Özel Okul Fiyatları Ne Kadar?
2024-2025 Okul Servis Ücretleri Ne Kadar?
2025 TEV Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 KYK Yurt Başvurusu Ne Zaman?
SGK Hizmet Dökümü Nedir?