Vergi borcu olan vatandaşlar, vergi borcu yapılandırma için belirlenen tarih aralıklarında devlet dairelerine giderek ya da e-Devlet üzerinden talepte bulunabilmektedir. Son yıllarda artan zorlu ekonomik şartlar sebebiyle, vergi borçlarını ödemekte zorluk yaşayan vatandaşlar ve işletmeler için vergi borcu yapılandırma işlemi finansal olarak rahatlama sağlamıştır.
Vergi Borcu Nedir?
Vergi borcu, vergi mükellefi olan vatandaşların zamanında ödemesi gereken fakat ödenmemiş olan vergi tutarlarını tanımlar. Devlet, kamu hizmetleri finanse etmek ve halkın refah seviyesini artırmak amacıyla işletmelerden ve vatandaşlardan vergi alır. Hem vatandaşlar hem de işletmeler için büyük önem taşıyan vergi borcu, devletin gelir kaynaklarından biridir. Vergi, düzenli olarak her vergi mükellefinin ödemesi gereken bir borç olduğu için, ödenmediğinde faiz, gecikme cezası veya haciz gibi yaptırımları olabilmektedir.
Vergi Borcu Nasıl Hesaplanır?
Vergi mükellefi olan vatandaşların, vergi yükümlülüklerini doğru bir şekilde yerine getirmeleri önemlidir. Vergi borçları genellikle katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), gelir vergisi, emlak vergisi gibi vergi türlerinden olabilmektedir. Vergi borcu hesaplama işleminde, vergi mükelleflerinin beyan ettiği gelir ile yapılan giderler ve bunlara uygulanan vergi oranları dikkate alınmaktadır.
Vergi Borcu Yapılandırma Nedir?
Vergi borcu yapılandırma, vergi mükelleflerinin birikmiş olan veya zamanında ödememiş olduğu vergi borçlarının uygun ödeme seçenekleriyle yeniden yapılmasına imkan sağlayan bir uygulamadır. Vergi borcu yapılandırma işleminden, vergi borcu bulunan her vatandaş ve işletme faydalanabilmektedir.
7440 sayılı Vergi Borcu Yapılandırma Yasası ile sağlanan vergi borcu ödeme kolaylığı, vergi mükellefi olan vatandaşları ve işletmeleri kapsamaktadır. Vergi borçlarını ödemekte zorluk çeken işletmeler ya da vatandaşlar için vergi borcu yapılandırma, finansal anlamda çözüm sağlamaktadır.
Hangi Vergi Borçları Yapılandırılabilir?
TBMM, yılın belirli zamanlarında vergi borcu ödemelerinde yapılandırma düzenlemesine gitmektedir. Meclis kararıyla belirlenen vergi borcu yapılandırma, vergi borcu bulunan vatandaşları ve işletmeleri kapsar. Vergi borcu yapılandırma işlemine uygun olan vergi çeşitleri ise şu şekildedir:
- KYK Öğrenim Kredileri
- Kesinleşmemiş ya da dava sürecinde olan idari cezalar,
- Motorlu Taşıt Vergisi (MTV)
- Emlak Vergisi
- Gelir Vergisi
- Çevre Temizlik Vergisi
- KDV
- Otoyol ve köprü kaçak geçiş cezaları
- SGK tarafından takip edilen sigorta primleri (işsizlik sigortası vb.)
- Gümrük Vergisi
- Özel Tüketim Vergisi
- Nüfus, askerlik para cezaları
Hangi vergi borçlarına yapılandırma işlemi yapılabileceği her sene değişiklik göstermektedir.
Vergi Borçları Silinir Mi?
Vergi borçlarının silinmesi bazı durumlarda mümkün olabilmektedir. Vergi borcu, zamanaşımına uğradığı zaman ortadan kalkmaktadır. Vergi borcu silinmesi, sadece şu durumlarda meydana gelmektedir:
- Doğal afet; vergi mükellefi doğal afet nedeniyle vergi kapsamında olan mülkünü kaybederse,
- Tahsil imkansızlığı; yapılan icra takibi sonucunda, tahsilin imkansız olduğunu ya da giderlerin alacaktan fazla olduğu durumlarda,
- Vergi affı; devletin çıkardığı kanun ile vergi cezasının ya da vergi borcunun tamamı silinebilmektedir.
Vergi hukukunda, devlet ve vergi mükellefi arasında uzlaşma olması durumunda, vergi borçlarının tamamının ya da bir kısmının silinmesi mümkündür.
Vergi Borcu Yapılandırması Avantajları
Vergi borcu yapılandırması, yalnızca borçların ödenmesini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda vergi mükellefi olanların finansal olarak rahatlamasını da sağlar. Vergi borcu yapılandırma işlemi sayesinde vergi mükellefleri, gecikmiş olan vergi borçlarını ve yapılandırılmış olan vergi borçlarını uygun taksitler ile ödeyebilirler. Böylece mali yüklerini hafifletmiş olurlar.
Vergi borcu yapılandırma işleminde seçilen yöntem doğrultusunda farklı indirimlerden yararlanma imkanı mevcut. Vergi borcu yapılandırma işlemi sırasında, peşin ödeme opsiyonunun seçilmesi halinde yüksek indirim tutarlarından faydalanma imkanı bulunmaktadır. Vergi borcunu taksitle ödemek isteyen vergi mükellefleri ise yalnızca, 1 ve 2. taksitin zamanında ödenmesi halinde vergi borcunun %50’si kadar indirim yapılabilmektedir.
Vergi Borcu Yapılandırmasına Kimler Başvurabilir?
Vergi mükellefi olan her T.C vatandaşı vergi borcu yapılandırması işleminden yararlanabilmektedir. Vergi borcu yapılandırma başvurusunu; gerçek ve tüzel kişiler, mirasçılar, kefiller, limited şirket ortakları yapabilmektedir.
Limited şirket ortakları ve kanuni temsilciler, amme borçlusu olarak kabul edilmektedir bu yüzden vergi borcu yapılandırma sürecinde sadece sorumlu oldukları ödeme tutarı dikkate alınmaktadır. Limited şirket ortakları ve kanuni temsilciler, kendi paylarına düşen vergi borcunu ödemekle yükümlüdür, diğer ortakların ya da temsilcilerin borçlarından sorumlu değillerdir.
Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu
İkamet edilen yerde bağlı olunan ya da farklı vergi dairelerinden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapılabilmektedir. Vergi borcu yapılandırma başvurusu yapabilmek için vergi affının, içinde bulunulan yılda çıkmış olması gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi borcu yapılandırma sayfası olan gib.gov.tr adresi üzerinden ya da e-Devlet ile giriş yaparak İnteraktif Vergi Dairesi sekmesinden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Vergi borcu yapılandırma, gerçek ve tüzel kişilerin internet aracılığıyla kolay bir şekilde gerçekleştirebileceği bir işlemdir. İlk adım, borç ödeme miktarının sorgulanmasıdır. Vergi borcu başvuru sorgulama sonucunda, borç çıkması halinde vergi mükellefine taksitlendirme seçeneğini sunulmaktadır. Vergi borcu yapılandırma başvurusu yapabilmek için, vergi affının ilan edildiği yıl içerisinde başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Vergi borcu yapılandırma başvurusu için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden giriş yapılarak “İnternet Vergi Dairesi” sekmesi üzerinden istenilen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulur. Başvuru formu doldurulduktan sonra, yapılandırma başvurusu onaylanarak başvuru gerçekleştirilir.
Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Reddedilmesi
Vergi borcu yapılandırma başvurusunun reddedilmesi halinde, ilk olarak neden reddedildiğinin incelenmesi ve araştırılması gerekmektedir.
Vergi borcu yapılandırması işleminde bulunmak isteyen vergi mükellefinin, red gerekçesini düzelterek ya da evraklarını tekrar gözden geçirerek eksiklerini giderip tekrardan başvuru yapması gerekir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?