Ücretli izin, çalışan kişilerin çalışma süresince kullanabildiği ve işverenler tarafından ödenen bir izin türüdür. Genellikle kişisel ihtiyaçlar, tatil ya da özel durumlar için kullanılan ücretli izin, yasalar tarafından belirlenir ve hem işçi hem de işvereni kapsar.
Ücretli İzin Nedir?
Ücretli izin, işçinin belirli bir zaman dilimi içerisinde işyerinden izin alması halinde, bu süre içerisinde maaşından herhangi bir kesinti yapılmadığı izin türüdür. Tatil hakkı olarak da tanımlanan ücretli izin, çalışanların beden ve ruh sağlığını koruyabilmesi için oldukça önemli olan bir izin türüdür. İş Kanunu’nda ve Anayasa maddelerinde yer alan ücretli izin hakkı tüm çalışanlara verilen bir haktır. Anayasa’da belirtilen maddeye göre; “Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile yıllık ücretli izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.” şeklinde belirtilmiştir. Ücretli izin alan çalışanların, maaşında ve sosyal haklarında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir?
Ücretli izin, çalışanlara yasal olarak verilmiş bir haktır ve izin süresi boyunca maaş ya da sosyal haklarından herhangi bir kesintinin yapılmadığı bir izindir. İşçiler, çalışma hayatları boyunca yasalar tarafından verilen çeşitli izinlere sahiptir. Bu izinler, ücretli izin kapsamında olup, kullanılması durumunda işçinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına maaşından kesinti yapılmayan izin çeşitlerindendir. Ücretli izin çeşitleri ise şunlardır:
-
Yıllık İzin
-
Süt İzni
-
İş Arama İzni
-
Hastalık İzni
-
Taşınma İzni
-
Mazeret İzni
-
Ölüm İzni
-
Ulusal Bayram ve Resmi Tatil İzinleri
Ücretli izin çeşitleri arasında hem işçi hem de işveren için dikkat edilmesi gereken izin çeşidi ise yıllık izindir. Yıllık izin, belli bir çalışma süresinin tamamlanması halinde işçiye verilen bir haktır. Çalışanın yıllık ücretli iznini kullanabilmesi için belli bir hizmet süresini tamamlaması gerekmektedir.
Ücretli İzin ve Yıllık İzin Arasındaki Fark Nedir?
4847 sayılı İş Kanunu kapsamında yıllık izin, 1 yıl süresince çalışmış olan işçiye verilen ücretli bir izin hakkıdır. İşçi herhangi bir kurumda işe başlama süresinin ardından tam 1 yılı doldurduğunda yıllık izin kullanmayı hak eder. Yıllık izin, ücretli izin kapsamında olan bir izindir ve izin süresi boyunca çalışanın maaşından ve sosyal haklarından herhangi bir kesintinin yapılmadığı bir izin türüdür.
Ücretli izin ve yıllık izin arasındaki temel fark ise, yıllık izinde belirli bir hizmet süresinin tamamlanması gerektiğidir. Diğer izin çeşitleri olan; doğum izni, babalık izni, süt izni gibi izinlerde herhangi bir fiili hizmet süresinin doldurulması şartı bulunmamaktadır.
Yıllık Ücretli İzin Nedir?
Çalışan kişilere tanınmış olan haklar arasında bulunan yıllık izin, İş Kanunu kapsamında işçinin dinlenme hakkını koruma altında tutar. İş Kanunu’nun 53. maddesinde bulunan bu yasa ile, herhangi bir işyerinde çalışmaya başlayan bir kişi, çalıştığı gün ve deneme süresi dahil olmak üzere 1 yılı tamamlamasının ardından yıllık ücretli izin hak eder. İşçinin bu izni kullanmak istememesi mümkün değildir ve işveren tarafından, işçiye yıllık ücretli izin kullandırılmalıdır. Yıllık ücretli izin süresi, işçinin çalışmış olduğu yıllara yani kıdemine göre artmaktadır. Yıllık ücretli izin süreleri şu şekildedir:
-
1 ve 5 yıl arası çalışan işçi 14 gün,
-
5 ve 15 yıl arası çalışan işçi 20 gün,
-
15 yıl ve daha fazla süre çalışan işçi 26 gün yıllık ücretli izin hak eder.
Ücretli İzin Nasıl Alınır?
Ücretli iznin birçok çeşidi bulunmaktadır. İş Kanunu kapsamında olan ücretli izinlerden yalnızca yıllık izin, belli bir hizmet süresinin tamamlanması şartı ile kullanılmaktadır. Diğer izin çeşitlerinden olan; doğum izni, süt izni, taşınma izni, mazeret izni, babalık izni gibi olanlar her çalışanın kullanabileceği izinlerdir ve belli bir hizmet süresi tamamlama şartı yoktur.
İşçi, ücretli izin talebini işverene, insan kaynakları departmanına ya da muhasebe bölümüne yazılı olarak iletir. İzin talebinde bulunurken; kullanacağı izin süresini ve hangi izin türü olduğunu belirtmelidir. İzin talebinin ardından ise, işveren ya da yetkili departman bu talebi değerlendirerek onay verir. İzin onayı alındıktan sonra ise belirtilen tarihlerde izin süresine çıkan çalışanın bu süre içerisinde maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
2024 DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
2024-2025 Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir? Nasıl Başvurulur?
2024-2025 KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar?
2024-2025 Özel Okul Fiyatları Ne Kadar?
2024-2025 Okul Servis Ücretleri Ne Kadar?
2025 TEV Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 KYK Yurt Başvurusu Ne Zaman?
SGK Hizmet Dökümü Nedir?