Röportajlar

Markafoni Serra Döşemen: Her Alışveriş Bir Aşk
Markafoni Serra Döşemen: Her Alışveriş Bir Aşk
Markafoni’nin Kuruluş Hikayesi

Türkiye’nin ilk ve lider özel alışveriş kulübü markafoni, Fransa’da ortaya çıkan ve ardından hızla dünyaya yayılan özel alışveriş kulübü modelini 2008 yılında Türkiye’ye getirdi ve Türk tüketicisine bu modeli sevdirdi. markafoni kurulmadan önce pazar iyi analiz edilmişti ve seçkin moda markalarını %90’a varan indirimlerle sunan markafoni’nin hızla elde ettiği başarı da ne kadar doğru bir yolda olunduğunu gösterdi. 4 kişiyle yola çıkan markafoni’de şu an 500’e yakın uzman çalışıyor. comScore’un Ekim 2011 verilerine göre 3 milyon 350 tekil ziyaretçisi olan markafoni, internet kullanıcılarının yüzde 14.4’üne ulaşıyor.
 
Türkiye’nin lider e-ticaret grubu unvanına sahip markafoni grubu bünyesinde markafoni, Zizigo.com, MissPera.com, Naspers’ın markafoni’nin hisselerinin %70’ini almasıyla markafoni grup şirketleri bünyesine katılan PayU ve ucuzu.com olmak üzere 5 şirket bulunuyor.

Moda, tasarım ve yaşam tarzı sizin için ne ifade ediyor? markafoni sonrasında bu kavramlara bakışınız değişti mi?

Türkiye’de satış mağazası olmayan dünyanın seçkin moda markalarını Türkiye’ye getirmesiyle bilinen markafoni, stil sahibi ünlülerle renkli kampanyalar gerçekleştiriyor. Bugüne kadar Ünlüler Kampanyası kapsamında Eda Taşpınar-Bora Kozanoğlu, Hande Ataizi, Ivana Sert, Tuba Ünsal, Tülin Şahin, Burcu Esmersoy-Fırat Çelik, Ebru Şallı, Arda Turan-Sinem Kobal, Tuğçe Kazaz, Hale Caneroğlu ve Nur Fettahoğlu ile işbirliği yapıldı ve bu ünlü isimler markafoni’nin yüzü oldular. Ayrıca markafoni, özel kampanyalar düzenleyerek Bahar Korçan, Hatice Gökçe, Deniz Kaprol, Derya Delice, Özlem Süer ve Ümit Ünal gibi ünlü tasarımcılara ait kişiye özel tasarım ürünlerine de yer veriyor.

Kaç çalışanınız var? Çalışan motivasyonu için neler yapıyorsunuz? İK süreçlerinizden kısaca bahseder misiniz?

4 kişiyle yola çıkan markafoni’nin şu an 500’e yakın çalışanı bulunuyor. Birlikte uyum içinde çalışan markafoni ailesi üyelerinin işlerini severek yapmaları bizim için önem taşıyor. Bu nedenle servis, yemek, özel sağlık sigortası, şirket içi işyeri hekimi gibi uygulamaların yanı sıra çalışanlarımıza halı sahada maç veya öğlenleri basket seçeneği başta olmak üzere spor etkinlikleri de sunuyoruz.

Türkiye’de internet pazarının geleceği

Şu an Türkiye’de 6-9 milyon arasında online alışveriş kullanıcısı var. 2012’de hem online alışveriş kullanıcılarının sayısı artacak hem de mevcut online alışveriş kullanıcılarının internetten yaptıkları harcamaların hacmi yükselecek. 2012 yılında e-ticaret hacminin 25 milyar TL’yi bulması bekleniyor. 2012’de e-ticaret sektöründe tek bir ürüne odaklanan dikey siteler yükselişte olacak. 2012’de dikey sitelerin yanı sıra, "mass customization” diye adlandırılan kişiye özel üretim siteleri, sosyal medya ve sosyal ticaretle ilgili kurgular ön planda olacak. Türkiye’den teknolojik yeniliklerin çıkışına da şahit olacağımızı düşünüyoruz.

Yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2011 yabancı yatırımcıların Türk e-ticaret pazarına yoğun ilgi gösterdiği bir yıl oldu. Yabancı yatırımcılar bu pazarda köşe kapmak için başarılı Türk e-ticaret sitelerine yatırım yapmayı tercih ediyorlar. markafoni’nin hisselerinin %70’e yakını Temmuz 2011’de 129 ülkede faaliyet gösteren, 23 milyar dolarlık multimedya devi Naspers’a bağlı MIH-Allegro tarafından satın alındı. Türk internet pazarına ciddi bir dinamizm kazandıran bu gelişme, markafoni’nin global bir marka olma sürecini de hızlandırdı.

Türkiye’deki e-ticaret pazarı, yılda %68 büyümeyle şu an Hindistan’dan sonra, Çin ile beraber dünyanın en hızlı büyüyen ikinci e-ticaret pazarı konumunda. IWS’nin verilerine göre şu an Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı var bu rakam Türkiye’yi Avrupa’daki en büyük 5. internet toplumu yapıyor. Türk internet kullanıcısı aylık internette geçirdiği ortalama 29,4 saatle de Avrupa ülkeleri içinde 3. sırada bulunuyor. Türk kullanıcısının sosyal medyaya olan ilgisini de unutmamak lazım. Türkiye Facebook kullanımında dünyada beşinci, Friendfeed kullanımında dünyada birinci, Twitter konumunda ise dünyada sekizinci. Bunun yanı sıra 46 milyon kredi kartıyla Türkiye’nin kredi kartı penetrasyonu yüzde 60 civarlarında seyrediyor. Tüm bunlar Türkiye’yi e-ticaret açısından yerli oyuncular için olduğu kadar yabancı yatırımcılar için de cazip kılıyor.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver