ÖSYM tarafından yapılan ALES, bu yıl 3 defa düzenlenecek. ALES başvurularını bekleyen ve hazırlık yapan adayların merak ettiği diğer konulardan birisi ise ALES takvimi. ALES/1, ALES/2 ALES/3 sınav ve başvuru tarihleri hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.
ALES Nedir?
ALES, Türkiye’de bulunan yükseköğretim programlarına başvuru yapmak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. Alanında uzmanlaşmak isteyen adaylar, yüksek lisans ve doktora yapmayı hedefleyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. ALES, her yıl ÖSYM tarafından yapılan bir sınav türüdür. ALES aynı zamanda yükseköğretim kurumlarında; öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, öğretim üyesi olmak isteyen adaylar için de girilmesi gereken bir sınav türüdür.
ALES’e Kimler Başvurabilir?
ALES başvurusu yapabilmek için belirli şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar arasında; lisans eğitiminin tamamlanmış olması ya da lisans son sınıfta eğitim alıyor olması yer almaktadır. Şartları sağlayan öğrenciler ALES başvurusu yapabilmektedir.
ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALES başvurusu, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Uygun şartları sağlayan; lisans eğitimini tamamlamış ya da lisans son sınıf öğrencisi olan adaylar, ÖSYM’nin belirlemiş olduğu başvuru tarihleri içerisinde sisteme giriş yaparak ALES başvuru formunu doldurmalıdır.
Adaylar, ALES başvuru ücretini belirtilen banka hesaplarına ya da online ödeme yöntemi ile yaparak başvuru işlemini tamamlayabilirler.
2025 ALES Ne Zaman?
ALES, yılda 3 defa yapılan bir sınavdır. Bu sınav; ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde yapılır. Sınava girecek olan adayların sınav dönemlerinden önce açıklanan başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Sınav dönemleri, başvuru tarihleri ÖSYM tarafından duyurulur ve adaylar başvurularını buradan yaparlar.
ALES Sınav Konuları
Ales, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümde kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. ALES başvurusu yapan adaylar, kendi alanlarına ve başvuruda bulunacakları programlara göre hangi testleri çözeceklerine karar verirler. Sınav süresi 150 dakikadır ve toplamda 100 soru bulunmaktadır.
Sözel bölüm; iki bölümden oluşur bunlar, okuduğunu anlama ve dilbilgisi konuları ile ilgilidir. Bu bölüm sosyal bilimler alanından yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen adaylar için önemlidir.
Sayısal bölüm; matematik, geometri ve mantık konularından oluşur ve adayların analitik düşünme, problem çözme yeteneklerini test eder. Fen bilimleri, mühendislik alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen adaylar için önemlidir.
Sınavın standart sapmaları ve puanları hesaplanarak her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları hesaplanır.
ALES Ders Konuları
ALES sınavına başvuru yapacak olan adaylar için sınavda 2 bölüm bulunmaktadır. Bunlar sözel ve sayısal bölümlerdir. Seçilecek olan yükseköğretim programına göre adayların çözmesi gereken bu bölümlerde; sayısal bölümde 50, sözel bölümde 50 soru bulunmaktadır. ALES ders konu dağılımları ise şöyledir:
- ALES Matematik konuları: Kümeler, Çözümleme, Denklemler, Oran-orantı, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Mutlak Değer, Yaş Problemleri, Rasyonel Sayılar, Temel Kavramlar, Hareket Problemleri, Karışım Problemleri, Bölme ve Bölünebilme, Sayı ve Kesir Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok, Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, Olasılık, Yüzde,Kar-Zarar Problemleri, İşlem, Modüler Aritmetik, Fonksiyon
- ALES Geometri Konuları: Katı Cisimler, Özel Dörtgenler, Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Çokgenler ve Dörtgenler, Üçgende Alan, Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik.
- ALES Sayısal Mantık konuları: Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri, Mantıksal Muhakeme Problemleri, Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
- ALES Türkçe konuları: Paragraf, Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatım Biçimleri, Anlatım Bozuklukları.
- ALES Sözel Mantık - Akıl Yürütme konuları: Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme
ALES Sınav Tarihleri
- 2024 ALES/1:
Başvuru tarihleri: 1 Mart 2024 - 11 Mart 2024
Geç başvuru günü: 19 Mart 2024
Sınav tarihi: 21 Nisan 2024
Sonuç tarihi: 10 Mayıs 2024
- 2024 ALES/2:
Başvuru tarihleri: 3 Haziran 2024 - 12 Haziran 2024
Geç başvuru günü: 26 Haziran 2024
Sınav tarihi: 28 Temmuz 2024
Sonuç tarihi: 16 Ağustos 2024
- 2024 ALES/3:
Başvuru tarihleri: 1 Ekim 2024 - 9 Ekim 2024
Geç başvuru günü: 16 Ekim 2024
Sınav tarihi: 17 Kasım 2024
Sonuç tarihi: 6 Kasım 2024
ALES Geçerlilik Süresi Ne kadar?
ALES sınavına giren adaylar için sınavın geçerlilik süresi önemli bir konudur. ALES puanının geçerlilik süresi sınava girilen tarihten itibaren 5 yıldır. Bu süre içerisinde elde edilen puanlar, yüksek lisans veya doktora eğitimi için başvuru yaparken ya da akademik kariyer atamalarında 5 yıl süresince kullanılabilmektedir.
Bazı üniversiteler veya kurumlar farklı geçerlilik süresi bildirebilirler. Bu nedenle, adaylar başvuru yapacağı program veya pozisyonların gereksinimlerini dikkatlice araştırmalıdır.
ALES’ten Kaç Puan Almak Gerekir?
Birçok yükseköğretim kurumu yüksek lisans programına ÖSYM tarafından yapılan ALES sınav sonucunu kullanmaktadır. Adayların sınavdan, başvuruda bulunmuş olduğu lisansüstü program türüne göre en az 55 puan alması gerekmektedir. Lisans diploması ile doktora ya da sanatta yeterlik programına başvuracakların ise en az 80 puan alması gerekmektedir.
ALES’e Kaç Defa Girilebilir?
ALES başvurusu yapan adaylar sınırsız sayıda giriş hakkına sahiptir. ALES başurusunda bulunacak adaylar istedikleri kadar sınava tekrardan girebilir bunun ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Her sınav dönemi için ayrı başvuru yapmaları ve sınav başvuru ücreti ödemeleri gerekir.
ALES Başvuru Ücreti
Yükseköğretim programına başvuru yapmak isteyen birçok adayın merak ettiği sorulardan olan ALES sınav ücreti, 2024 yılı için 490 TL olarak belirlenmiştir. ALES/2 başvurusu için son belirlenen geç başvuru tarihi ise 26 Haziran 2024 olarak belirlenmiştir. ALES/3 için belirlenen geç başvuru tarihi ise 16 Ekim 2024 olarak belirlenmiştir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?
DASK Nedir? Nasıl Yapılır?
SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çalışma İzni Nedir? Nasıl Alınır?
2025 DGS Ne Zaman?
Part Time Maaş Nasıl Hesaplanır?
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?